Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

ΑΡΤΑ: Το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας

Είναι το μικρότερο από τα αρχαία ελληνικά θέατρα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ενώ δεν κατασκευάστηκε σε φυσικό ύψωμα όπως συνέβαινε συνήθως!
Το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας ήρθε στο φως το 1976, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών σε οικόπεδο επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Άρτας. Πρόκειται για το μικρότερο από τα αρχαία ελληνικά θέατρα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο και η ταύτισή του στηρίζεται στη μαρτυρία του Διονυσίου του Αλικαρνασσέως, σύμφωνα με τον οποίο «κοντά στο μικρό θέατρο της Αμβρακίας βρισκόταν και το ιερό της Αφροδίτης και του Αινεία»...
Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. και παρέμεινε σε χρήση μέχρι και τα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Το μικρό θέατρο δεν κατασκευάστηκε σε φυσικό ύψωμα, όπως συνέβαινε συνήθως στα αρχαία ελληνικά θέατρα, αλλά επάνω στα θεμέλια λουτρών του 4ου αι. π. Χ., καθώς και τα θεμέλια κτιρίων της κλασικής πόλης. Η ορχήστρα έχει σχήμα τέλειου κύκλου με διάμετρο 6,70μ., ωστόσο το δάπεδό της δε σώζεται. Το κοίλο διαιρείται με δύο κλίμακες σε τρεις κερκίδες και είχε πέντε σειρές εδωλίων, συγκρατείται δε από δύο ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους κατασκευασμένους από ογκώδεις ασβεστόλιθους και αμμόλιθους. Τα εδώλια ήταν κατασκευασμένα από λαξευμένους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους, ενώ απουσιάζει η προεδρία, οι επίσημες θέσεις δηλαδή στην πρώτη σειρά. Οι λουτρικές εγκαταστάσεις αποκαλύφθηκαν κάτω από το κοίλο του θεάτρου και αποτελούνταν από δύο χώρους κυκλικής κάτοψης. Διατηρούσαν βοτσαλωτά δάπεδα κατασκευασμένα από μικρά λευκά και μαύρα ποταμίσια χαλίκια, με παράσταση φτερωτών ερωτιδέων, κύκνων και δελφινιών. Τα ψηφιδωτά αυτά έχουν αποκολληθεί και σήμερα βρίσκονται στις Αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Τέλος, ανατολικά του Μικρού Θεάτρου αποκαλύφθηκε κτίριο ορθογώνιας κάτοψης, το οποίο είχε πιθανότατα δημόσιο χαρακτήρα.