Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020

Παύλος Μελάς- Ο ήρωας με την Hπειρώτικη καταγωγή

Γράφει ο Στέφανος Φούσας*

Πριν λίγες ημέρες η Ελληνική Πολιτεία έκανε αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Αποκατέστησε και εγκαινίασε ως χώρο ιστορικής μνήμης το εγκαταλελειμμένο σπίτι του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Έτσι πλέον οι νεότερες γενιές θα μπορούν να μάθουν μέσα από προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς -ο άνθρωπος που άφησε τα πάντα πίσω του για να πάει να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ο  Παύλος Μελάς υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του ...Μακεδονικού Αγώνα. Γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1870. Ήταν ένα από τα επτά παιδιά του ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά από την Πογδόριανη (σημερινός Παρακάλαμος- Ρεπετίστα). 
Ως ελάχιστο φόρο τιμής η τοπική κοινωνία του Παρακάλαμου, της Ρεπετίστας και της ευρύτερης περιοχής, τιμούν με σεβασμό κάθε χρόνο τον Παύλο Μελά με τιμητική τελετή. Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε συνεργασία με το αδερφό της γυναίκας του, τον Ίωνα Δραγούμη, αποδείχτηκε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα. Τον Φεβρουάριο του 1904, μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς, τους λογαχούς Αλέξανδρο Κοντούλη και Αναστάσιο Παπούλα και τον ανθυπολοχαγό Γεώργιο Κολοκοτρώνη, συμμετέχει σε μυστική αποστολή στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας. Η ομάδα των τεσσάρων αξιωματικών, συνοδευόμενη από Μακεδόνες αγωνιστές, δραστηριοποιήθηκε στη δυτική Μακεδονία.
 Στη συνέχεια ο «Καπετάν Μίκης Ζέζας» περνά τα σύνορα, συνοδευόμενος από αρκετούς Μακεδόνες, Λάκωνες και Κρήτες και στρατοπέδευσε στην περιοχή της Καστοριάς. Ο Μελάς υιοθέτησε την κλέφτικη στάση και επέλεξε ως μόνιμη ενδυμασία του το ντουλαμά, με αποτέλεσμα να κερδίσει το σεβασμό των αντρών του σώματός του. Ακολούθησε ο αγώνας του κατά των Βούλγαρων και η απελευθέρωση πολλών χωριών της Μακεδονίας ώσπου επήλθε ο θάνατός του από οθωμανικό σώμα μετά από σκληρή μάχη. 
Η ζωή, η προσφορά αλλά και ο θάνατός του Παύλου Μελά, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα γεννά ήρωες με τη φλόγα της λευτεριάς και της ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα στη ψυχή τους. Καταδεικνύει επίσης ότι η πατρίδα μας είναι μεγάλη σε Ιστορία καθώς έχει γεννήσει ήρωες στο διάβα των αιώνων, που όχι μόνο αγάπησαν την πατρίδα αλλά και δεν δίστασαν να πεθάνουν για αυτή.

*Συντονιστή ςτομέα καρδιάς METROPOLITAN GENERAL
 τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας