
πολλαπλασιαστικό υλικό της τομάτας θα πρέπει να συνοδεύεται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο οι παραγωγοί οφείλουν να διατηρούν στο αρχείο τους. Η Υπηρεσία μας θα διενεργήσει εντατικούς ελέγχους για την ύπαρξη και την εγκυρότητα των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δειγματοληψίες στο στάδιο της διακίνησης των φυταρίων για τη διαπίστωση τυχόν ιολογικής προσβολής. Προτείνουμε στους παραγωγούς να διαχειρίζονται όλα τα φυτά σαν να είναι μολυσμένα. Οι διαφορετικές παρτίδες φυτών να διατηρούνται ξεχωριστά και να αποφεύγεται η μετάδοση της ίωσης μεταξύ των θερμοκηπιακών μονάδων. Επισημαίνουμε και πάλι τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης, σύμφωνα με τα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει να:
ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο
περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων και να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα σε κάθε θερμοκηπιακή μονάδα.
καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου. Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για επιπλέον πληροφορίες.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ι
ΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ