Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ-«Σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας» το αποτύπωμα του κορωνοϊου στη λειτουργία του Δήμου Ιωαννιτών

«Ο κορωνοϊός άφησε τα σημάδια του και στη δημοκρατική λειτουργία  των θεσμών της αυτοδιοίκησης, αφού μια σειρά νομοθετημάτων με την  υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών έστησαν στο απόσπασμα τη  δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, υποβαθμίζοντας συντριπτικά το ρόλο  του κορυφαίου Συλλογικού Οργάνου, του Δημοτικού Συμβουλίου».  Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο  επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς  Μπέγκας, στην πρώτη, μετά τον κορωνοϊό, δια...
ζώσης συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου.  Παράλληλα επισήμανε ότι ενώ συνέβησαν όλα αυτά οι αντιδράσεις από  κόμματα αλλά και τα συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης ήταν  «χλιαρές», ενώ σε ότι αφορά τη Δημοτική Αρχή πρόσθεσε ότι έσπευσε  να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα νομοθετήματα αυτά υποβαθμίζοντας  τη λειτουργία των Οργάνων του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.  «Η δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων κατέπεσε σε ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο και μετατράπηκε σε δημοκρατία του «ναι» ή του «όχι». Η  Δημοτική Αρχή διατυμπάνισε το ‘επίτευγμα’ των συνεδριάσεων της  Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη αλλά έμεινε εκεί, την ώρα που  στους περισσότερους Δήμους η τηλεδιάσκεψη σε όλα τα συλλογικά        Όργανα λειτούργησε έγκαιρα, ενώ και οι δια ζώσης συνεδριάσεις, με τη  λήψη των κατάλληλων μέτρων, έχουν ξεκινήσει προ πολλού», τόνισε ο  κ. Μπέγκας.

Τα μέτρα ανακούφισης
  Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε αναλυτικά και στις ενέργειες  που έκανε ή δεν έκανε η Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση ανακούφισης  πολιτών και επαγγελματιών λόγω της πανδημίας.  «Στην περίοδο του κορωνοϊού το μόνο που καταφέρατε είναι να βάλετε  τη δημοκρατία σε καραντίνα. Από εκεί και πέρα δεν κάνατε τίποτα άλλο  πέραν της εφαρμογής των μέτρων που επέβαλε η ως ελάφρυνση στους  πληγέντες πολίτες. Ακόμα και τώρα η Δημοτική Αρχή είναι απούσα,  χωρίς οργανωμένο σχέδιο. Την περίοδο της πανδημίας όφειλε να  συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του  προκειμένου να δράσει στοχευμένα στο επίπεδο της ενημέρωσης»,  σημείωσε αρχικά ο κ. Μπέγκας.  Στη συνέχεια κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως αντί να εκμεταλλευτεί  τον εγκλεισμό των πολιτών και την «υπολειτουργία» της κοινωνίας  προκείμενου να βελτιώσει την καθημερινότητα του Δήμου, κατόρθωσε  να την κάνει χειρότερη.  «Καθυστερήσατε χαρακτηριστικά να προκηρύξετε διαγωνισμούς όπως  αυτός της πλύσης των κάδων και της πρόσληψης προσωπικού  ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, εκμεταλλευόμενοι τις Πράξεις  Νομοθετικού Περιεχομένου που σας έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Την  ίδια ώρα με ‘’όπλο’’ τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στήσατε  μια φάμπρικα απ’ ευθείας αναθέσεων», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.        Κλείνοντας την τοποθέτηση εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών  Νέα Γιάννενα» για το συγκεκριμένο θέμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι,  Θωμάς Γιωτίτσας και Μάκης Χρυσοστόμου, που είναι και μέλη της  Οικονομικής Επιτροπής, υπενθύμισαν την κοστολογημένη πρόταση που  είχαν καταθέσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις αρχές Απριλίου με  μια σειρά μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης πολιτών και  επαγγελματιών με ορίζοντα το τέλος του 2020.  «Καμία συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα που προτείναμε στη  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 8 Απρίλιου. Καμία  ενημέρωση για το οικονομικό αποτύπωμα και τις απώλειες εσόδων του  Δήμου από την πανδημία. Καμία απόφαση για μείωση τελών στα  τραπεζοκαθίσματα. Καμία ενημέρωση για την ενίσχυση των τοπικών  επιχειρήσεων. Καμία ενημέρωση για το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού  από το Δήμο για δράσεις κατά της πανδημίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ.  Γιωτίτσας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός  πως εξαιτίας της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής στο ειδικό  λογαριασμό που ανοίχτηκε έχουν κατατεθεί μόλις 80 ευρώ!  Από την μεριά του ο κ. Χρυσοστόμου κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή  πως δεν άκουσε σε καμία περίπτωση όλο αυτό το διάστημα τις  προτάσεις των επαγγελματιών που έφτασαν σε αυτή με θεσμικό τρόπο,  αρκούμενη «να κάνει τα ελάχιστα κι όχι όσα θα μπορούσε για να σταθεί  στο πλευρό τους».


Τα LED
Κλείνοντας την παρέμβαση του στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης, ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για το κοινό αίτημα που υπέβαλε σύσσωμη η αντιπολίτευση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί εντός του Ιουλίου το θέμα των LED προκειμένου να υπάρξει ένα αίσιο τέλος στην υπόθεση αυτή.