Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Κορονοϊός: Μελετώνται επιστροφή Τσιόδρα και ματαίωση όλων των πανηγυριών και τον Αύγουστο

Η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη «να εφαρμόζουμε τα μέτρα για αποφυγή δεύτερου κύματος κορονοϊού»... μεταφράζεται ως... να εφαρμόσουμε τα μέτρα, για να μην κλείσουμε τη χώρα και τα σύνορα. Η ανησυχία είναι έκδηλη στα κυβερνητικά κλιμάκια σε ό,τι αφορά στον εφησυχασμό που επιδεικνύουν οι Ελληνες πολίτες κι αγνοούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και την τήρηση αποστάσεων και πλέον ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ...
σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά έτσι ώστε να μην εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση, η οποία φαίνεται πως έχει ήδη εκτροχιαστεί. Ολα τα σενάρια λοιπόν είναι ανοιχτά, ακόμα και τα τοπικά lockdown, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων, κάτι που έχουν διαμηνύσει σε όλα τα μήκη οι άνθρωποι της κυβέρνησης για να μην γκρεμιστεί ό,τι χτίσαμε στην περίοδο της καραντίνας.
«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε κατά τη χθεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Στην ίδια σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επιστροφή στην καθημερινότητά μας του Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε ποτέ από δίπλα μας. Και αυτό είναι η πραγματικότητα, καθώς την χαλάρωση που παρατηρείται ίσως την πληρώσουμε ακριβά.

Τι γίνεται με τα πανηγύρια
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το φρένο στο συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες μπαίνει με την ματαίωση των πανηγυριών για τον μήνα Ιούλιο, ωστόσο, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην δούμε άλλο πανηγύρι φέτος. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα παρθεί τις επόμενες ημέρες όμως όλα συνηγορούν στο ότι θα συνεχιστεί να υφίσταται το μέτρο...

 ethnos.gr