Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2020: «ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σχολιάζει η Βασιλική Ρίζου, Φιλόλογος του φροντιστηρίου «ΟΜΙΛΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ»:
Με μια γενική εκτίμηση η θεματική ενότητα «Βιβλίο – ελεύθερος χρόνος» εμπεριέχεται στη ύλη της Β΄ Λυκείου. Η δομή των θεμάτων ήταν αναμενόμενη, βασίστηκε στο νέο σύστημα και η διατύπωση των ερωτημάτων απαιτούσε την προσοχή των μαθητών.
Συγκεκριμένα:..

Περίληψη(Ερώτημα Α1): Το ζητούμενο ήταν να εντοπιστεί η αξία της λογοτεχνικής ανάγνωσης σε όλο το κείμενο και να αποδοθεί συνοπτικά, γεγονός που απαιτούσε αφαιρετική ικανότητα.

Ασκήσεις θεωρίας:
(Β1) Αναμενόμενη άσκηση Σωστού – Λάθους και τεκμηρίωση με αναφορές στα κείμενα.
(Β2) Ερωτήματα βατά και με σαφήνεια διατυπωμένα.
(Β3) Απαιτητικό ερώτημα που αφορούσε στο σχολιασμό μιας παραγράφου ενός δοκιμίου και έχρηζε προσεκτικής προσέγγισης από τους μαθητές. 

Άσκηση λογοτεχνίας (ΘΕΜΑ Γ):  
Περιείχε δύο ερωτήματα: (α) Το θέμα του ποιήματος (Αξία της ποίησης σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής)
    (β) Την προσωπική σχέση του μαθητή με την ποίηση.
Και τα δύο χαρακτηρίζονται βατά και αναμενόμενα.

Έκθεση: Η εκφώνηση του θέματος αφορούσε στην προσωπική εμπειρία του κάθε μαθητή γι’αυτό και η προσέγγιση μπορούσε να ποικίλει, δηλαδή κάποιος να περιγράψει τη στενή σχέση του με το βιβλίο ή και το αντίθετο.
Σχολιασμός θεμάτων με το παλιό σύστημα:  Τα θέματα χαρακτηρίζονται βατά, πιο απλά σε σχέση με του νέου συστήματος, με το θέμα Β4(α) να ζητείται για πρώτη φορά. Τα ζητούμενα  του θέματος «Η συμβολή του βιβλίου στην προσωπικότητα του νέου και τρόποι καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας» ήταν με σαφήνεια διατυπωμένα. 

Ευχόμαστε καλή συνέχεια και επιτυχία στα μαθήματα που ακολουθούν!