Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Οι αιμοληψίες εκτός νοσοκομείων έδωσαν τη λύση, λόγω κορονοϊου


Η επιδημία του κορονοϊού προκάλεσε φόβο και στην αρχή, κράτησε τους εθελοντές αιμοδότες στην Ήπειρο μακριά από τις αιμοδοσίες, όμως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έδωσε λύση με αιμοληψίες εκτός των νοσοκομείων.
 Η Ελευθερία Ζερβού, συντονίστρια Διευθύντρια της αιμοδοσίας του...
Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων μίλησε για την κατάσταση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ . «Υπήρχε φόβος στους ανθρώπους, με συνέπεια καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις των ατόμων, όπως ασθενών με μεσογειακή αναιμία και άλλων ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, που πρέπει να κάνουν συχνές μεταγγίσεις». Η αντίδραση ήταν άμεση, όπως λέει η κ.Ζερβού και στον νομό Ιωαννίνων ανέλαβε να δοθεί λύση η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τα δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
 Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, έστησαν τρεις λυόμενους οικίσκους στην πλατεία, μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και πραγματοποίησαν αιμοληψίες ,με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα η κ. Ζερβού αναφέρει: «Το πρώτο διήμερο, έγινε συλλογή 150 μονάδων αίματος το οποίο δόθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο . Δευτέρα και Τρίτη παραδόθηκαν 73 μονάδες αίματος στο Νοσοκομείο “Χατζηκώστα” . Μέσα σε 4 αιμοληψίες, συγκεντρώθηκαν 253 μoνάδες αίματος». Παράλληλα, αιμοληψία πραγματοποιήθηκε από τη φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και συγκεντρώθηκαν 30 μονάδες αίματος. Η προσπάθεια συνεχίστηκε με αιμοληψία στην πλατεία των Ιωαννίνων, ενώ τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και των αναγκών, θα γίνει σταδιακή διαχείριση αιμοληψίας. Από την προηγούμενη εβδομάδα, στην Άρτα οι αιμοληψίες γίνονται στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα με ικανοποιητικό αποτέλεσμα στη συλλογή μονάδων αίματος . Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα στα Ιωάννινα προσανατολίζεται να στήσει οικίσκους για αιμοληψία και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.




Ρ