Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ- Ανακοίνωση για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών,στους Ασπραγγέλους

Προσφυγή στο  Συμβούλιο της Επικρατείας


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανέκυψε στο Δήμο μας ένα μείζον θέμα, το οποίο αφορά τη δημιουργία δομής για την εγκατάσταση εντός των ορίων του δήμου μας, Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών στον Άγιο Αθανάσιο Ασπραγγέλων Ζαγορίου. Ο Δήμος Ζαγορίου και οι δημότες του, ήταν και παραμένουν πάντοτε , ιδιαίτερα φιλόξενοι σε...
Έλληνες και Ξένους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκεύματος και φύλου.
Εξάλλου οι Ζαγορίσιοι από τους προηγούμενους αιώνες βίωσαν βαθιά τη μετανάστευση στα τέσσερα σημεία της γης, γεγονός που συνέβαλε, εκτός των άλλων και στην αποδοχή και επικράτηση μιας κοσμοπολίτικης αντίληψης. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ζαγορίου, διαθέτει ένα και μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο είναι το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον του και ως εκ τούτου, η παροχή υπηρεσιών τουρισμού υψηλού επιπέδου.
Για το λόγο αυτό άλλωστε και η πολιτεία υιοθέτησε και προχωρά το φάκελο για την ένταξη του Δήμου μας στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικών τοπίων του UNESCO. Παρά το γεγονός ότι το σύνολο της οικονομίας των επαγγελματιών του Δήμου μας, βασίζεται στο τουριστικό προϊόν, η πολιτεία παράβλεψε το γεγονός αυτό και προχώρησε στην ίδρυση Κέντρου Φιλοξενίας Ανήλικων Ασυνόδευτων Μεταναστών Αγίου Αθανασίου Ασπραγγέλων και αυτό, παρά την εκφρασμένη αντίθεση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του συνόλου των επαγγελματιών του δήμου μας και των άλλων φορέων. Θα πρέπει επιπροσθέτως να αναφέρουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Δήμος ζητά την ακύρωση της απόφασης της πολιτείας, είναι και η παντελής έλλειψη δομών υγείας στο δήμο μας, ο οποίος κατοικείται από υπερήλικες και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος διάδοσης της πανδημίας , μιας και οι φιλοξενούμενοι στη δομή, θα έχουν τη δυνατότητα να εξέρχονται από αυτή, έστω και κατά ομάδες, για μικρό χρονικό διάστημα , επισκεπτόμενοι προφανώς τα γύρω χωριά.
 Έτσι ο Δήμος Ζαγορίου, προχώρησε σε σειρά ενεργειών για να σταματήσει τον καταστροφικό για το Ζαγόρι, σχεδιασμό της πολιτείας και συγκεκριμένα:
α) έλαβε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία, με σχετική επιστολή, έστειλε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο γραφείο του Υπουργείου Μετανάστασης, στο γραφείο του Περιφερειάρχη και στους βουλευτές του νομού μας,
β) προχώρησε σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο υπουργό και
γ) προχώρησε σε συνεργασία με το σύνολo των φορέων του δήμου και όταν διαπίστωσε ότι η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου και στη θέληση των επαγγελματιών , των επιχειρηματιών και του συνόλου των κατοίκων του δήμου μας, σε αγαστή συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, προχώρησε σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας , συνδράμοντας με τον τρόπο αυτό, αλλά και κάθε άλλο μέσο που έχει από το νόμο, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της περιοχής μας.
Ως Δήμος Ζαγορίου δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κινδυνολογεί εις βάρος μας, για λόγους μικροπολιτικής να λέγονται πράγματα ανυπόστατα και χωρίς στοιχεία και θα προχωρήσουμε σε κάθε δυνατή και νόμιμη ενέργεια για να αποτραπεί η παραπάνω δράση και η αρχή της καταστροφής για την περιοχή μας.