Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

ΚΚΕ-Ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε γαλακτοβιομηχανία της Άρτας

Να υποχρεωθούν οι εργοδότες να εφαρμόσουν τα μέτρα που υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ, ώστε οι χώροι δουλειάς να μη γίνουν πεδία εξάπλωσης του κορονοϊού ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης προς τον υπουργό Εργασίας που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Παπαναστάσης. Η Ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε εργοστάσιο γαλακτοβιομηχανίας στην Άρτα.Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Σε εργοστάσιο γαλακτοβιομηχανίας στην Άρτα πριν λίγες μέρες, επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενη, κάτοικο χωριού του νομού. Οι υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας για σχολαστική ιχνηλάτηση των επαφών της στο χώρο της δουλειάς και της κοινότητας, δεν τηρήθηκαν. Η εργοδοσία αρκέστηκε σε μια απολύμανση, ενώ από την πολιτική προστασία και την περιφέρεια η αντιμετώπιση ήταν καθησυχαστική με μια ιχνηλάτηση κυρίως εκτός χώρου δουλειάς.
Η άμεση παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και η απαίτηση για προστασία των εργαζομένων ενόχλησε την εργοδοσία, η οποία επίπληξε τους εργαζόμενους που το ανακάτεψαν, καθώς και την περιφέρεια, που απέδωσε την παρέμβαση του ΕΚΑ σε επικοινωνιακό σόου.
Την Τρίτη 31 Μαρτίου δύο μέρες μετά την παρέμβαση του Εργατικού κέντρου, επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα εργαζόμενου στην ίδια επιχείρηση. Το Εργατικό Κέντρο Άρτας εκτιμώντας ότι με τη στάση τους οι αρμόδιοι φορείς επέδειξαν τουλάχιστον ολιγωρία, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία και ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία, με προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου, ενώ ήδη προέκυπταν και άλλα 2 νέα κρούσματα.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Ενώ δεν υποχρεώνει την εργοδοσία για λήψη μέτρων όπως τήρηση αποστάσεων με χωροταξικές αλλαγές που απαιτούνται, χορήγηση ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζόμενους (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), χορήγηση αδειών με το πρώτο σύμπτωμα σε εργαζόμενο, λαμβάνει μέτρα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ενάντια στους εργαζόμενους συνοδευόμενα με περιστολή των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παραπέρα την εργοδοτική επίθεση και αυθαιρεσία που σε αυτή τη περίοδο της πανδημίας μπορεί να είναι και θανατηφόρα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται με εντατικούς ελέγχους και αυστηρές ποινές να υποχρεώσει τη μεγάλη εργοδοσία να εφαρμόσει τα μέτρα που υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ, ώστε οι χώροι δουλειάς να μη γίνουν πεδία εξάπλωσης του κορονοϊού με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό»