Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου


Σε διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με τίτλο «Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α' 169), 4375/2016 (Α' 51), 4251/2014 (Α' 80) και άλλες διατάξεις».Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πέντε ...
βασικούς άξονες νομοθετικών τροποποιήσεων και πρωτοβουλιών: την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, τη δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά, τη μεταφορά στην ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της αρμοδιότητας για τα ασυνόδευτα, την εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών ασύλου και τέλος τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη δομή του υπουργείου και την επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης.
Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή του εξηγεί ότι «βασικός στόχος του σχεδίου νόμου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, της εξέτασης αιτημάτων ασύλου, η ενίσχυση των υπηρεσιών του υπουργείου, η άρση της γραφειοκρατίας και η διαφάνεια. Στο σχέδιο νόμου εκτός από τις αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου, εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τον Μεταναστευτικό Κώδικα (golden visa κ.α), καθώς και η εισαγωγή υποχρέωσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για τις θέσεις Προϊσταμένων των Διευθύνσεων του Υπουργείου». Σημειώνεται ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Απριλίου.