Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-Φάμπρικα απευθείας αναθέσεων από την δημοτική αρχή

"Στις τελευταίες συνεδριάσεις η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας έχει επιδοθεί σε μια φάμπρικα απευθείας αναθέσεων χωρίς καμία τεκμηρίωση και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, κάνοντας επίκληση του "κατεπείγοντος" και της ΠΝΠ που εκδόθηκε για ενέργειες που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού και η οποία προβλέπει απολύτως συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου μπορούν να γίνουν προμήθειες ή υπηρεσίες με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Πρόκειται για...
σκανδαλώδεις αποφάσεις. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Την έγκριση διαγωνισμού 80.000 ευρώ για την αντικατάσταση λαμπτήρων οδοφωτισμού από ιδιώτες η οποία εμφανίζει τα παρακάτω προβληματικά - σκοτεινά σημεία:
 α. Βαφτίζεται ως έργο παρά την αντίθετη άποψη των αρμόδιων τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου κάτι που αποτυπώνεται εξάλλου και στη μελέτη, συμφώνα με την οποία πρόκειται αποκλειστικά για προμήθεια νέων λαμπτήρων και τοποθέτηση τους από ιδιώτες και άρα θα έπρεπε να δημοπρατηθεί ως προμήθεια - υπηρεσία (μικτή σύμβαση).
β. Δεν υπάρχει καμία απολύτως τεκμηρίωση, ούτε και έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του εργοταξίου για την αδυναμία του υφιστάμενου προσωπικού να εκτελέσει τις αντικαταστάσεις των καμένων λαμπτήρων. Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί και η αγορά ενός ακόμη γερανοφόρου οχήματος που είχε δρομολογηθεί από τη δική μας Δημοτική Αρχή και θα βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο στην αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας.
γ. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να γίνει από τα τακτικά έσοδα του Δήμου ενώ πρόκειται για μια υπηρεσία καθαρά ανταποδοτικού χαρακτήρα και έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τα ανταποδοτικά.
δ. Πολιτικά, ιδιωτικοποιείται ένας κρίσιμος τομέας που εξυπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και απαξιώνονται για ακόμη μια φορά οι υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες με αυταπάρνηση δίνουν μια καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
 2. Την έγκριση με απευθείας ανάθεση μέσω πρόσκλησης για υποβολή προσφορών του έργου για τη διάνοιξη και διαμόρφωση της οδού Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β ύψους 74.400 ευρώ. Πρόκειται για σκανδαλώδη απόφαση που καταπατά βάναυσα τη νομιμότητα αφού ο προϋπολογισμός του έργου απαιτεί τη δημοπράτηση του με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού. Η Δημοτική Αρχή έκανε επίκληση του "κατεπείγοντος" χαρακτήρα χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση. Προφανώς η απόφαση δημιουργεί σημαντική οικονομική ζημία για το Δήμο, αφού με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης χάνεται η έκπτωση που θα προσφέρονταν αν ακολουθούσε τη μοναδική νόμιμη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού.
 3. Την έγκριση με απευθείας ανάθεση διάφορων προμηθειών με την αιτιολογία ότι είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου κάνοντας ξανά χρήση της ΠΝΠ για τον κορωνοϊό.
Οι προμήθειες αυτές περιλαμβάνουν μελάνια, τόνερ, ένα πολυμηχάνημα για την αποθήκη και συσκευές ups που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με μέτρα για την προστασία των πολιτών ή των εργαζομένων του Δήμου από την πανδημία.
 Προφανώς τις εισηγήσεις αυτές η παράταξη μας τις κατήγγειλε και τις καταψήφισε θέτοντας την Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της. Είμαστε παρόντες για να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του.

  Συνεχίζεται το μπαράζ ακύρωσης αποφάσεων
Εξάλλου στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής επανήλθε προς ψήφιση το θέμα της ανάθεσης των μελετών για τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου. Επί της ουσίας για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή αντιλήφθηκε πως ο τρόπος με τον οποίο είχε αποφασίσει να εξελίξει τη διαδικασία δεν ήταν σύννομος, κάτι που την ανάγκασε να επαναφέρει το θέμα με ορθό αυτή τη φορά τρόπο προς ψήφιση".