Σάββατο, 4 Απριλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Στήριξη των εγχώριων προϊόντων και εξασφάλιση ρευστότητας για τη βιωσιμότητα της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων αντιλαμβάνεται απόλυτα την αγωνία και το αδιέξοδο των παραγωγών του νομού μας, γεωργών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας που βιώνει η υφήλιος και τις οικονομικές της συνέπειες. Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, τη διακίνηση των προϊόντων μέσω των εξαγωγών, αλλά και οι δραματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ...
κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα, τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων Χριστιανών, έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που θα ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα δυνατό χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Απέναντι στην αμήχανη έως και καταστροφική στάση της κυβέρνησης στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα ,προχωράμε στην κατάθεση προτάσεων -μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής.

1. Ένταση όλων των ελέγχων .Στήριξη των εγχώριων προϊόντων.
Έλεγχοι στις εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Αποτροπή των ελληνοποιήσεων. Καμπάνια ενημέρωσης στους καταναλωτές. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τα ζώα, ούτε από τα τρόφιμα (ζωικά ή φυτικά) στον άνθρωπο . Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία όταν λειτουργήσουν) νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών. Επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και πλήρη αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων με προϊόντα αποκλειστικά ντόπιας παραγωγής και έκτακτη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επιδότηση στην κατανάλωση εγχώρια παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων .

2.Εξασφάλιση της ρευστότητας για τη βιωσιμότητα της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
Άμεσα ισχυρό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων στα επενδυτικά μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης με ταυτόχρονη εξόφληση όλων των παλαιών οφειλών, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης. Το ποσό των 150.000.000 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκεί. Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.
Παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα). Καταπολέμηση
φαινομένων αισχροκέρδειας. Ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία που πλήττεται και λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση του Πάσχα. Άμεση πληρωμή των
συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, αιγοπρόβειο κρέας).
Άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων από τον κρατικό προϋπολογισμό .
Προοδευτική αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση,
υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ,
χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές
εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό
ρεύμα και αρδευτικό νερό.
Μείωση τώρα του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ
για τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.
Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Εξόφληση στο 100%
των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.
Κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του κλάδου (γεωπόνους, κτηνίατρους, γεωργικά μηχανήματα) που για άλλη μια φορά θα κληθούν να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τον πρωτογενή τομέα, φορολογικά μέτρα ώστε να εξαιρούνται από υποχρεώσεις τα ποσά που μένουν ανείσπρακτα. Έκτακτο ειδικό επίδομα το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους πολλαπλασιαζόμενο με τον αριθμό των μηνών που θα συνεχίζονται τα προβλήματα της πανδημίας.

3. Πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε.
- Αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ. Να εξεταστεί η πρόταση επιβολής φόρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
- Άμεση τροποποίηση τους Κανονισμού για τη γενναία αύξηση του ορίου για de minimis , της χορήγησης δηλαδή ενισχύσεων για όλους τους αγροτοκτηνοπτηνοτρόφους (οι πτηνοτρόφοι δεν συμπεριλαμβάνονται σε κανένα μέτρο άμεσων ενισχύσεων από τον ΚΑΠ) και ιδιαίτερα για τους αιγοπροβατοτρόφους.
- Καταβολή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων
Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).
- Ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε. (ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης των τρελών αγελάδων 2009-2010, για το βακτήριο e.coli σε κηπευτικά το 2011-2012 και σε άλλες κρίσεις της γεωργίας).