Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ-Αντί για μέτρα προστασίας και προσλήψεις ιδιωτικοποιήσεις βρέξει χιονίσει στα Γιάννενα!

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού για να εφαρμόσει όλες τις αντεργατικές νομοθεσίες που ψηφίζει η κυβέρνηση. Νομοθεσίες που ήρθαν για να μείνουν, καθώς αποτελούσαν διακαή πόθο του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι δε, τόσο απροκάλυπτος ο τρόπος που με τον οποίο κινείται, που έρχεται σε βάρος της υγείας των εργαζόμενων και της δημόσιας υγείας. Πιο συγκεκριμένα, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτή την εποχή, ο τομέας της ...
καθαριότητας έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από προσωπικό. Είτε επειδή οι συνάδελφοι εξαιτίας της καταπόνησης από την δουλειά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πήραν άδεια ειδικού σκοπού, είτε επειδή οι νέοι συνάδελφοι έχουν μικρά παιδιά και πήραν άδειες ειδικού σκοπού. Το προσωπικό είναι ακόμα λιγότερο από αυτό που έχουμε πάντα. Επιπλέον, οι συνάδελφοί μας, που έρχονται σε επαφή με οικιακά απορρίμματα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν και άρα ολόκληρη η βάρδια να τεθεί σε καραντίντα. Η λογική επιβάλει να προστεθούν εργάτες ώστε να μην σταματήσει ο οδοκαθαρισμός ή η αποκομιδή σε περίπτωση ενός κρούσματος. Τέλος, οι συνθήκες πανδημίας, επιβάλλουν να γίνουν απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Επιβάλλεται δηλαδή, και από αυτή την άποψη, επιπλέον προσωπικό που να ασχοληθεί με την απολύμανση των πεζοδρόμων της αγοράς, των πεζοδρομίων σε όλο το λεκανοπέδιο, όλων εκείνων των χώρων που έχουν χρόνια ολόκληρα να πλυθούν. Μπροστά στην αυτονόητη ανάγκη για προσλήψεις και παρά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου μας, η διοίκηση του Δήμου ιεράρχησε ως ανάγκη να δώσει σε ιδιώτη το πλύσιμο των κάδων, μια υπηρεσία για την οποία αρκεί η πρόσληψη 2 μόλις εργατών για να γίνει ,καθώς το καδοπλυντήριο του Δήμου λειτουργεί κανονικά.
Αυτή η ιεράρχηση ιδιωτικοποιήσεων, που είναι κόντρα στη λογική και τη δημόσια υγεία, έρχεται να προστεθεί στο πείσμα με το οποίο πάλεψε τις ιδιωτικοποιήσεις της καθαριότητας, η Δημοτική Αρχή το Σεπτέμβριο, για να αποδείξει ότι πότε δεν ήταν κίνητρο η καθαρή πόλη, όπως συνήθιζε να λέει ο Δήμαρχος. Κίνητρο και μοναδικό κριτήριο, ήταν η κάθε φορά καλύτερη εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της καθαριότητας, της δημόσιας υγείας και φυσικά των λαϊκών στρωμάτων που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη μέσα από τα ανταποδοτικά. Έρχεται να επαληθεύσει όλα όσα λέγαμε από το Σεπτέμβριο, ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να υπηρετήσει μια χούφτα επιχειρηματίες. Εμείς όπως και τότε, έτσι και τώρα τασσόμαστε με τα συμφέροντα της τάξης μας. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν αδρά για την καθαριότητα, τους μακροχρόνια ανέργους της πόλης που παρακαλούν για να βρουν δουλειά, τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας που δουλεύουμε για να έχουν μια καθαρή πόλη.
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε είδους ιδιωτικοποίηση. Να προχωρήσει τώρα η Δημοτική Αρχή σε προσλήψεις προσωπικού και αναστολή πληρωμής των ανταποδοτικών τελών για τα λαϊκά στρώματα, για όλους όσους πλήττονται από την πανδημία.