Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

Η υγειονομική βόμβα της Άρτας

Γράφει ο Κώστας Παπαθεοδώρου

 Τη στιγμή που σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και με τους Έλληνες σε καθεστώς πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας, η χώρα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της επιδημίας με πεπερασμένες δυνατότητες καθώς δεν υπάρχουν εμβόλια, φάρμακα και απεριόριστες εντατικές. Τις τελευταίες μέρες, κάποιοι ανόητοι, επικίνδυνα ανόητοι, συνέχιζαν να βολτάρουν, να πηγαίνουν διακοπές, να...
συναθροίζονται. Όχι πολλοί.
Απ` ότι εκτιμούν οι ειδικοί και καταγράφουν οι παρατηρητές, ποσοστό της τάξης του 10% δεν συμμορφώνονταν με τα μέτρα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Κάποιοι από αυτούς- ψεκασμένοι- μιλούν για παγκόσμια συνομωσία. Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με την περίπτωσή τους, καθώς κοινωνιολογικά πάντα υπάρχουν οι πυροβολημένοι… Αλλά για αυτούς και τους άλλους ορθώς επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το σωστό και το λάθος απέχουν μόνο λίγες ώρες. Για παράδειγμα, οι αγαπημένοι μας Ιταλοί την πάτησαν, γιατί άργησαν να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις, αφήνοντας τις βιομηχανίες στο βορρά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ελέγχου η διασπορά του κορωναϊού. Το ίδιο έγινε και με την Ισπανία. Στη Βρετανία έρχεται τσουνάμι και οι υπεύθυνοι νοσοκομείων και κλινικών έχουν λάβει οδηγίες ώστε να η διασωληνώνουν κανένα πάνω από 65 χρονών.
Τέλος, στην Τουρκία απελευθερώθηκε η … κόλαση! Αυτά είναι τα δεδομένα και οι προβλέψεις. Με τους καλύτερους υπολογισμούς στην Αττική μπορούν να αναπτυχθούν έως 600 ΜΕΘ και σχεδόν άλλες 100 στις ιδιωτικές κλινικές. Στην περιφέρεια, η κατάσταση είναι ακόμη πιο στενάχωρη. Στην Ήπειρο υπάρχουν μόλις 27 ΜΕΘ και μπορούν να προστεθούν άλλες 2 στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς του κοροναϊού. Ωστόσο και επειδή ευλόγως δεν μπορούν να καλυφθούν όλες με κρούσματα COVID 19 καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ασθενείς με άλλα νοσήματα, όπως εγκεφαλικά, εμφράγματα, ή τραυματισμούς που θα χρειαστεί να εισαχθούν σε εντατικές, η κατάσταση είναι ήδη οριακή. Ως γνωστόν τις τελευταίες ημέρες, έγιναν μετακινήσεις από την Αθήνα προς την περιφέρεια και είναι ενδεχόμενο μεγαλύτερης διασποράς της νόσου. Και δυστυχώς σε όλες τις (τοπικές) κοινωνίες υπάρχουν άνθρωποι απείθαρχοι, επιπόλαιοι ή και τυχοδιώκτες που δεν αξιολογούν ορθολογικά τον τεράστιο κίνδυνο που δυνητικά απειλεί τον πληθυσμό.
Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές ότι αφενός πρέπει να αφήσουμε τις αποφάσεις και το σχεδιασμό και μόνο στους ειδικούς και αφετέρου να τρέξουμε πιο γρήγορα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, κάποιοι το χαβά τους! Για παράδειγμα, η σύσκεψη της Άρτας.
 Με έκπληξη και απόγνωση πληροφορήθηκα αφενός ότι η δημοτική αρχή συνέστησε επιτροπή αντιμετώπισης του κοροναϊού με μια ντουζίνα ανευθυνουπεύθυνους και από την άλλη, τους κάλεσε όλους μαζί και ταυτόχρονα στο Δημαρχείο για να…συντονιστούν. Μαζεύτηκε, δηλαδή, ένα τσούρμο απίθανων ανθρώπων, δοθέντος ότι στη συνάντηση δεν πήγαν- για προφανείς και απαγορευτικούς από την Πολιτεία λόγους- ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, η επόπτης Δημόσιας Υγείας και ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου.. Ανήκουστο! Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα και την αρμοδιότητα και πως δεν υπήρξε ήδη παρέμβαση από τη Δικαιοσύνη; Καταστρατηγούνται καταφανώς όλες οι διατάξεις και οι οδηγίες των εντεταλμένων οργάνων της Πολιτείας! Και η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί και δεν είναι ανεκτό να επαφίεται στην ελαφρότητα των performers του θεάτρου σκιών! Διαβάζω, ότι ήταν η 1η συνεδρίαση του αυτόαποκληθέντος «Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Δήμου Αρταίων» και έγινε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες… Και πριν ξαναγίνει τα έγκλημα οφείλει η Πολιτεία να παρέμβει. Η Δικαιοσύνη εν προκειμένω, καθώς η Αστυνομία, συμμετείχε και εξ όσων μαθαίνω, ζήτησε να έχει ενημέρωση για όλα τα κρούσματα και όχι για αυτά που οφείλει να γνωρίζει! Δεν είναι ώρα να τους μιλήσουμε για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά τουλάχιστον ας φροντίσουν οι αρμόδιοι για την ακύρωση ή τη διάλυση προαναγγελθεισών συναθροίσεων, άσχετων… performers!
Επειδή ο δημοσιογραφικός λόγος και η δημοσιογραφική ιδιότητα αυτές τις ημέρες έχουν ισοπεδωθεί από πληθώρα σαλτιμπάγκων που μολύνουν τον κόσμο με επικίνδυνα ψέματα (fake news), παρακαλώ όλους όσοι αισθάνονται υπεύθυνοι και έχουν τη θεσμική δυνατότητα και συνάμα την υποχρέωση, να παρέμβουν
. Εκατοντάδες πολίτες μαζί και πολλοί επαγγελματίες της υγείας γιατροί του Δημοσίου καθώς και αυταπασχολούμενοι που δίνουν χέρι- χέρι τη μάχη, και εμβρόντητοι παρακολουθούν τις παραστάσεις στο Δημαρχείο, μου ζήτησαν να δημοσιοποιήσω το θέμα με στόχο την παρέμβαση των αρμοδίων. Η ανευθυνότητα και η γραφικότητα σε ήπιες περιόδους το πολύ-πολύ να γίνει ανέκδοτο. Όμως σε στιγμές κρίσιμες είναι ωρολογιακός μηχανισμός. Και εν προκειμένω, υγειονομική βόμβα!