Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019

Ένας νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός απειλεί την καλλιέργεια τομάτας και πιπεριάς

Την προσοχή των παραγωγών εφιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Πρέβεζας

Την προσοχή των παραγωγών της περιοχής εφιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Πρέβεζας με θέμα την εμφάνιση ενός νέου και εξαιρετικά επικίνδυνου ιού για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς.Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Γιάννης Αυγέρης πρόκειται για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας που έχει βρεθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου αλλά πλέον και στη χώρα μας.Μειώνει την παραγωγή κατά 30-70% και οι...
παραγόμενοι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι γιατί εμφανίζουν κίτρινες ή καστανές κηλίδες και δακτυλίους, ρυτίδωση, παραμόρφωση ή και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Στα φύλλα τα συμπτώματα μπορεί να είναι χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος ή και στένωση.
Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα φυτά ή και με σπόρους και στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο (επαφή). Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να:
•Προμηθεύονται πιστοποιημένο σπόρο ή φυτάρια που συνοδεύονται απαραίτητα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία (όπως και το φακελάκι των σπόρων) θα πρέπει να διατηρούν για 1 χρόνο στο αρχείο τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε νέα και ιδίως «δοκιμαστικά» υβρίδια, γιατί μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί.
•Ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
•Παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο.
•Περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων ή να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα.
•Καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους της Διεύθυνσης.