Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019

ΝΗΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Επίσκεψη στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών

Είναι χτισμένη από το 13ο αιώνα με πληθώρα παραστάσεων που θεωρούνται από τα αριστουργήματα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής!
Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών είναι το σημαντικότερο από τα μοναστήρια της Νήσου της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων. Η ονομασία της οφείλεται στην αριστοκρατική οικογένεια των Φιλανθρωπηνών, που εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωσή της το 1204 από τους Σταυροφόρους...
Γνωστή επίσης και ως «Μονή του Σπανού», η οικογένεια του οποίου την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1913) προσέφερε δωρεές στη Μονή. Η Μονή ιδρύθηκε το 1291-1292 από τον ιερέα Μιχαήλ Φιλανθρωπηνό σε σημείο όπου προϋπήρχε άλλη Μονή. Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα των εργασιών που έγιναν τον 16ο αιώνα. Ο ναός είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου ναού με θολωτό νάρθηκα (λιτή) και εξωνάρθηκες (εξαρτικούς) στη βόρεια, δυτική και νότια πλευρά. Αρχικά, ο ναός στεγαζόταν με ξυλοστέγη, ωστόσο κατά την ανακαίνιση του το 1542 η ξυλοστέγη αντικαταστάθηκε με καμάρα. Το καθολικό εικονογραφείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, ενώ οι αγιογραφίες (έργα ανώνυμων ζωγράφων) θεωρούνται από τα αριστουργήματα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Από τα υπόλοιπα κτήρια της Μονής σώζονται τα ερείπια της Τράπεζας και κελιών νότια του καθολικού, καθώς και το νεότερο διώροφο συγκρότημα κελιών στα δυτικά. Σήμερα, η μονή αποτελούν μαζί με την οικία του Αλή Πασά τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Νησιού των Ιωαννίνων, ενώ ο Ναός λειτουργείται μόνο ορισμένες φορές το χρόνο.