Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

Η Τελετή Έναρξης του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων

Με ευχαριστίες, δεσμεύσεις για ακόμη πιο δυναμική συνέχεια, στιγμές συγκίνησης και μουσική ξεκίνησε και επίσημα ο 13ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, με την τελετή έναρξης, το βράδυ της Παρασκευής, στην πλατεία Μαβίλη...

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ποδηλατοβόλτας γύρω από την Παμβώτιδα και αφού ο dj John Pappas είχε ανεβάσει τους ρυθμούς, το έναυσμα της τελετής δόθηκε με μια μουσική εισαγωγή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και ακολούθησε ένα καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Γύρου Λίμνης Αποστόλη Τζελέτα, ο οποίος είχε τον συντονισμό της τελετής.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο δημοσιογράφος- sport event manager Λευθέρης Πλακίδας, με την Οργανωτική Επιτροπή του Γύρου Λίμνης να επιλέγει να δώσει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ακούσουν για τη διοργάνωση από έναν άνθρωπο, που παρακολουθεί την εξέλιξη του αγώνα, αλλά κυρίως έχει την εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ως την ομορφότερη ασφάλτινη διαδρομή της Ελλάδας χαρακτήρισε ο κ. Πλακίδας τον Γύρο Λίμνης, προσθέτοντας πως είναι μοναδική την εμπειρία να τρέχεις δίπλα από τα νερά της Παμβώτιδας. Όπως ανέφερε, τα Γιάννενα πρέπει να επενδύσουν στον αθλητικό τουρισμό και να στηρίξουν τον Γύρο Λίμνης, ώστε ο αγώνας να διεθνοποιηθεί και να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.
Στην αρχή του Γύρου Λίμνης γύρισαν ο διευθυντής του αγώνα Ηλίας Σπυριούνης και η πρόεδρος του
Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων Αγνή Δρίμτζια, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πώς μια ιδέα, που είχαν δύο
γονείς αθλητών του Ποσειδώνα, δρομείς οι ίδιοι, μετεξελίχθηκε σε αυτό που είναι ο 13 ος Γύρος Λίμνης σήμερα. Ο λόγος για τον αείμνηστο Γιώργο Ντανίκα και τον Νίκο Μίχο, οι οποίοι έριξαν τον σπόρο και στη συνέχεια κάποιοι άλλοι τον πότισαν, τον φρόντισαν και… άνθισε ο Γύρος Λίμνης. «Εσείς μας είπατε ότι έχουμε την ομορφότερη διαδρομή της Ελλάδας, η πλατεία Μαβίλη είναι το ομορφότερο σημείο της πόλης», τόνισε ο κ. Σπυριούνης και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής, ώστε να γίνει ακόμη πιο όμορφη η διαδρομή.
«Για εμάς η εκκίνηση του αγώνα είναι ο τερματισμός. Ένας αγώνας, που ξεκίνησε κάπως σαν ψέματα, σαν παιχνίδι, σαν υπόθεση που αφορούσε λίγους, είμαστε συγκινημένοι που εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγάλο, που αφορά όλη την πόλη», ανέφερε η κ. Δρίμτζια και στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των εθελοντών, που, όπως είπε, «είναι άνθρωποι με συναίσθημα, που αντιμετωπίζουν τους δρομείς ως μέλη της οικογένειάς τους»

Οι ειδικές βραβεύσεις
Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης περιλάμβανε και μια σειρά από ειδικές βραβεύσεις, με τους τιμώμενους να παραλαμβάνουν ένα έργο, που δημιούργησε ειδικά για την τελετή ο γλύπτης Χρήστος
Σκαλκώτος, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει και το μετάλλιο του 11 ου Γύρου Λίμνης. Αυτή τη φορά δημιούργησε τη γλυπτική φόρμα της «Νίκης», που λειτουργεί ως παλίμψηστο, ξαναγράφοντας και
μετασχηματίζοντας τη φτερωτή θεά. Παραμένουν, ωστόσο, οι ίδιοι διαχρονικοί συμβολισμοί, της προστασίας και της δύναμης στους αγωνιστές. Μία διοργάνωση με ιδιαίτερη αξία και σημασία για την περιοχή χαρακτήρισε τον Γύρο Λίμνης ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισαφ, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Για τον δήμο μας τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν την αφορμή, ώστε να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες. Αντιμετωπίζουμε τον Γύρο Λίμνης και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις ως το μέρος ενός συνόλου, όπου σύνολο θα είναι η προσπάθειά μας για μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Ο Γύρος της Λίμνης αποτελεί ένα παράδειγμα, αποδεικνύει πως με πολλή δουλειά και ακόμη περισσότερο μεράκι, τα μικρά μπορεί να γίνουν μεγάλα, να εδραιωθούν και να καθιερωθούν», τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι ο χώρος που εξελίσσεται, αποτελεί αφορμή για την ανάδειξη της Παμβώτιδας, αλλά και υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας της.

Το βραβείο για λογαριασμό του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βασίλης Γοργόλης, ο οποίος, εκτός από το κάλεσμα σε όλους να συμμετέχουν είτε ως δρομείς είτε ως θεατές, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χάρτη αθλητικού τουρισμού από την πλευρά της περιφέρειας.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις τριών αθλητών. Ο Γύρος Λίμνης βράβευσε αρχικά τον δύο φορές Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή Γιάννη Τσίλη, ο οποίος αποτελεί και το πρόσωπο του φετινού αγώνα, καθώς πρωταγωνίστησε στο διαφημιστικό σποτ που δημιούργησε ο Κώστας Μανταλιάς. «Να απολαύσουν όλοι αυτή την πανέμορφη διαδρομή και τη λίμνη, που για μένα είναι ένα κομμάτι της ζωής μου», ευχήθηκε ο Γιάννης Τσίλης, δίνοντας παράλληλα και το μήνυμα να συνεχιστεί η προσπάθεια όλων για κάτι μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια. Τιμήθηκε, επίσης, ο Δημήτρης Καννής, ο οποίος την περασμένη χρονιά κατάφερε να τερματίσει σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες παγκοσμίως, στο Spartathlon, τρέχοντας 246 ολόκληρα χιλιόμετρα για 36 ολόκληρες ώρες και μάλιστα με ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μαζί του για να παραλάβει το
βραβείο ανέβηκε στη σκηνή και ο συνοδός του στην προσπάθεια Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος θα είναι αυτός που θα τρέξει στο φετινό Spartathlon και ο Δημήτρης Καννής θα έχει τον ρόλο συνοδού.
«Ο Γύρος Λίμνης παραμένει το μεγάλο δρομικό ραντεβού για όλους μας και μετά από δέκα χρόνια, που εγώ έτρεξα τον Γύρο Λίμνης πρώτη φορά, είναι ικανοποίηση ότι αυτοί που μας χλεύαζαν τότε, σήμερα τρέχουν μαζί μας», τόνισε αρχικά ο κ. Καννής και στη συνέχεια στάθηκε στον ρόλο των εθελοντών και των οργανωτών.
Με την έβδομη θέση στη σκυτάλη 4χ1250 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Open Water στην Τσεχία ολοκληρώθηκε για την αθλήτρια του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων Στέλλα Χριστοδούλου η φετινή αγωνιστική χρονιά, ο απολογισμός της οποίας είναι αναμφίβολα θετικός. Για τη γιαννιώτισσα αθλήτρια, μέλος της Εθνικής Ομάδας, είχαν προηγηθεί η τρίτη θέση στα 800 μ. ελεύθερο στα Multi Nation στην Ελβετία, τα δυο μετάλλια (ασημένιο και χάλκινο) στους Βαλκανικούς Αγώνες στα 400 μ. και 800 μ. ελεύθερο στην Καβάλα, οι τρεις πανελλήνιες νίκες στα 800 μ.,1500 μ. ελεύθερο και 7,5 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας και πολλές άλλες διακρίσεις.