Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Κόμμα νέο αλλά με τους πολίτες θεατές;

Γράφει ο Στέφανος Καραμούτσιος
Ζυμώσεις επί ζυμώσεων για το νέο φορέα που θα αναλάβει στη θέση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει την ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη στην αναγέννηση του χώρου και θα δώσει προοπτική νίκης στις επόμενες εκλογές.Και αν στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σκεπτικισμός και τα φοβικά σύνδρομα δίνουν και παίρνουν, στους παράγοντες και παραγοντίσκους της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας, που επιζήτησαν και...
επιζητούν ρόλους στην επόμενη ημέρα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.Εμβολιασμένοι από τις πρακτικές του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και των άλλων υπολειμμάτων της παραδοσιακής Αριστεράς περιμένουν τον άνωθεν φωτισμό με προαποφασισμένες διακηρύξεις και οργανωτικά σχήματα που προκαλούν όσους έχουν μια στοιχειώδη πολιτική παιδεία με αναφορά στις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της δημοκρατικής οργάνωσης.
Μπορεί να μην βρισκόμαστε στο 74 και να έχουν αλλάξει πολλά στην Ελληνική κοινωνία αλλά το αίτημα της αυτοοργάνωσης και της δημιουργίας ενός κινήματος από τα κάτω είναι ένα ανεκπλήρωτο και πάντα επίκαιρο αίτημα και η μεγάλη πρόκληση της Αριστεράς.
Κανένας φωτισμένος πατερούλης και καμιά κομματική πρωτοπορία δεν μπορούν να συνεγείρουν την κοινωνία και να την σηκώσουν από τον καναπέ, αν δεν την κάνουν ουσιαστικό συμμέτοχο των ιδεολογικών και πολιτικών διεργασιών.
Έτσι αν θέλουμε να προκύψει κάτι καινούργιο και πραγματικά ριζοσπαστικό η δημιουργία ομάδων πρωτοβουλίας από τη βάση και η ουσιαστική συμμετοχή τους στην ιδεολογική και οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα είναι εκ των ων ουκ άνευ!
Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ανακύκλωση του παλιού και αποτυχημένου.
Κάτι που δεν έχει ανάγκη ο χειμαζόμενος λαός, που δεν επιζητεί αλλαγή ονομάτων στους θώκους μιας κυβέρνησης δήθεν προοδευτικής, της οποίας το περιτύλιγμα μπορεί να φαίνεται τέτοιο αλλά στην ουσία θα είναι συντηρητική, όπως εν πολλοίς συνέβη με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Αλλά μια αλλαγή εκ βάθρων με τον ίδιο πρωταγωνιστή να διαμορφώνει το μέλλον του.