Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Δ.Δωδώνης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ.Δωδώνης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, υπουργών της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, στη Μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι και στο χώρο της αρχαίας Δωδώνης δηλώνει τα εξής: Θα ήταν μεγάλη αυταπάτη να πίστευε κανείς ότι η επίσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου...
στο Δήμο μας θα δρομολογούσε....  λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των Δημοτών.
Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, οι βουλευτές και ο περιφερειάρχης επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους ότι ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να λειτουργήσουν ως κράχτες και ντίλερ των μεγαλοεπιχειρηματικών του τουρισμού, της αγροτοπαραγωγής και αυτών που κερδοφορούν από τα σκουπίδια σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Την μισή αλήθεια είπαν αναδεικνύοντας την μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί σ΄όλη την Ελλάδα.
Την άλλη μισή που αφορά τι θα καλεστούν να πληρώσουν οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών την έκρυψαν.
 Σύμφωνα με έγγραφο του κ.Καχριμάνη, το επιπλέον ποσό που αναλογεί στον Δ.Δωδώνης για το 2/μηνο δοκιμαστικής λειτουργίας του Εργοστασίου είναι περίπου 12.000€ και καταλαβαίνουμε ποιος θα το πληρώσει.
Φυσικά κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη δεν έκανε την παραμικρή δήλωση για τις αιτίες που συντέλεσαν ώστε ο Δήμος Δωδώνης να είναι από τους φτωχότερους, απομονωμένους και δυσπρόσιτους Δήμους της χώρας. Κανένα μέτρο δεν εξήγγειλαν για τη στήριξη των λίγων εναπομεινάντων κατοίκων, για εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, για δημιουργία νέων οδικών αξόνων, για αποπεράτωση όσων βρίσκονται σε εκκρεμότητα και βελτίωση των υπαρχόντων, για στελέχωση των κέντρων υγείας και των δομών πρόνοιας του Δήμου με μόνιμο και επαρκές προσωπικό.
Και φυσικά η Δημοτική αρχή ενώ έθεσε τα προβλήματα, δεν θέλησε να φανεί «ενοχλητική και αγενής» ώστε να ζητήσει απαντήσεις και δεσμεύσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων Όσο για τις δηλώσεις από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ένα παγκόσμιο μνημείο που δυστυχώς μόνο από μακριά μπορεί να το χαρεί ο Ηπειρώτης εργαζόμενος, (πχ μια τετραμελής οικογένεια θέλει 30€ για μια βόλτα στο χώρο και κοντά στα 100€ για να δει μια καλή παράσταση), επιβεβαιώνουν ότι η μόνη αγωνία που έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι η στήριξη και ενίσχυση των μονοπωλίων του τουρισμού με απαραίτητο κερασάκι τις ΜΚΟ -όπως το "Διάζωμα"- που τις επιβάλλει η ΕΕ.
Για τις δηλώσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος οι ρυθμίσεις που περιέχονται στον πρόσφατο αντεργατικό “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο οι οποίες διαλύουν όλους τους όρους της περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν απομείνει για την αδειοδότηση της λειτουργίας μεγάλων μονάδων, αναδεικνύουν ποια είναι η πραγματική αλήθεια. Έτσι, τα όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων , ότι «γίνονται με περιβαλλοντικούς όρους, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος» μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν, όταν είναι σε όλους γνωστό, πώς καταντάει το φυσικό περιβάλλον γύρω από τις εξορύξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ποιος καρπώνεται τον φυσικό πλούτο της χώρας και ποιος ζει μόνιμα στην ενεργειακή (και όχι μόνο) φτώχεια.
Καμιά αυταπάτη στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες τις λαϊκές οικογένειες στο Δήμο Δωδώνης. Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα είναι εχθρική προς τα συμφέροντά τους.
Τα κυβερνητικά σχέδια έχουν βασικό στόχο, το χτύπημα σε όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, στην περαιτέρω συμπίεση των μισθών, στην πλήρη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών δίνοντας ταυτόχρονα “δωράκια” στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 Ο λαός της περιοχής θα πρέπει με τη συλλογική του οργάνωση και δράση να βάλει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες και να δώσει μαζικό παρών στην απεργία της Τρίτης 24 Σεπτέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στο εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης που κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.