Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019

Δροσιστικές διαδρομές στις ομορφιές της Πίνδου

Από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, τα καταπράσινα Περτουλιώτικα λιβάδια και τα κρυστάλλινα νερά του Αχελώου!
Άπειρες τουριστικές διαδρομές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού για κάθε επισκέπτη προσφέρει η Πίνδος, η οποία είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα φυσικά στολίδια της χώρας. Επιβλητικό και πανέμορφο τοπίο, με το πλουσιότερο δάσος σε έλατα και τον Αχελώο ποταμό να κυλά ανάμεσά τους. Λόγω του υπέροχου κλίματος και της ποικιλίας του τοπίου, η περιοχή προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για αυτούς που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον ...
και για εκείνους που ενδιαφέρονται για υπαίθρια αθλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, η ορεινή ποδηλασία, η πεζοπορία, η ορειβασία, το πέταγμα με ανεμόπτερο, η ιππασία, η τοξοβολία, το ράφτινγκ και το σκι κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι παρά μερικές από τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή της Πίνδου. Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα και ανεβαίνοντας προς την Πίνδο συναντάμε την Πύλη στα ριζά της. Συνεχίζοντας από την Πύλη προς τα βόρεια, μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο μοναδικής ομορφιάς βρίσκουμε τα πρώτα χωριά, για να φτάσουμε στα φημισμένα Περτουλιώτικα λιβάδια. Ακολουθώντας διάφορες διαδρομές συναντάμε διάσπαρτα ήσυχα μικρά χωριά, όπου φαίνεται να έχει σταματήσει ο χρόνος. Στο χωριό Κρανιά βρίσκεται ο εντυπωσιακός Ναός του Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 12 τρούλους, σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική.
Όπου και να βρεθεί κανείς στην Πίνδο περιβάλλεται από την ισχυρή Ελληνική Παράδοση που κρατήθηκε ζωντανή και ατόφια από γενιά σε γενιά μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις του λαού. Ζωντανά μένουν στο πέρασμα του χρόνου τα υπαίθρια πανηγύρια που πραγματοποιούνται, στην μνήμη των Αγίων, στα εξωκλήσια των χωριών. Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι είναι από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο. Τους χειμερινούς μήνες με το άφθονο χιόνι, η περιοχή προσφέρεται για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο με τις μεγάλες πίστες ή ακόμα και για χιονοδρομίες.
Τέλος, μετά την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και μέσω πάλι της Εθνικής οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων, συνδέεται και ο Δήμος Μαλακασίου με φυσικές ομορφιές όπως ο "κάμπος του Δεσπότη" και με πολύ καλό κλίμα, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας παραθέριζαν πολλοί πασάδες των Ιωαννίνων στη μαγευτική τοποθεσία "Σαΐτ Πασά", όπου υπήρχε και Χάνι. Η ανάδειξη του παλιού μονοπατιού που ένωνε τα χωριά του Ασπροποτάμου απ΄όπου ξεκινούσαν οι έμποροι για τις περιοχές των Ανατολικών Βαλκανίων μέσω Μαλακασίου καθώς και η κατασκευή του νέου διεθνούς αυτοκινητοδρόμου Ε65 είναι στοιχεία που συμβάλλουν σε μόνιμη τουριστική κίνηση και όχι μονομερή για τους θερινούς μήνες. Η αναστήλωση επίσης της παλαιάς μεγάλης μονής Λιμποχόβου θα προσθέσει και πολιτισμική αξία στην περιοχή. Σημαντικό μνημείο και η γέφυρα στη θέση "Μουκόσι" της Πεύκης, η οποία παλιά ήταν το μοναδικό πέρασμα από την περιοχή των Τρικάλων προς τα Γιάννενα.