Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Ξεκινούν οι εγγραφές για τους τρεις αγώνες του φετινού "Protect Aoos" MTB Ultra

Επίσης, τις “beta” χαράξεις των διαδρομών Ultra, Marathon & Race για το 2019 μπορείτε να τις δείτε και να τις μελετήσετε πλέον, στη σελίδα του αγώνα. Φέτος, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, ο "Protect Aoos" MTB, θα περιλαμβάνει την πλέον κλασσική και απαιτητική Ultra διαδρομή, στη χάραξη του 2018 και τα 120 χιλιόμετρα, με αρκετά σφιχτά χρονικά όρια και ένα ιδιαίτερα απαιτητικό δεύτερο μισό. Την γνωστή και φιλική προς όλους Race διαδρομή, των...
30 χιλιομέτρων, στην ίδια με πέρυσι χάραξη. Και τέλος την Marathon διαδρομή για τους φίλους του αγώνα που επιθυμούν να απολαύσουν τα πρώτα 73 χιλιόμετρα του “Protect Aoos” MTB Ultra χωρίς τα πιεστικά του χρονικά όρια. Οι Ultra και Marathon διαδρομές, θα περνούν και φέτος από σημεία με 1.700μ υψόμετρο κερδίζοντας μια πανοραμική θέα της χαράδρας του Αώου μετά την ανάβαση της Λάιστας. Ενώ άλλες δύο φορές οι ποδηλάτες θα διασχίσουν περάσματα πάνω από τα 1600μ. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει το πρώτο συνολικό, δοκιμαστικό πέρασμα των διαδρομών Ultra & Marathon οπότε και θα “κλείσουν” οι χαράξεις των διαδρομών. Ο χειμώνας δημιούργησε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τερέν σε κάποια σημεία και τμήματα των διαδρομών. Η διαχείριση των δυνάμεων και η σωστή στρατηγική θα είναι και φέτος το μυστικό ενός επιτυχημένου τερματισμού στις Ultra & Marathon διαδρομές.

"ΟΧΙ" στα φράγματα
Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων θα επηρεαστούν από το σχεδιαζόμενο τσουνάμι κατασκευής φραγμάτων στα Βαλκάνια.Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα σπίτια τους ή τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους, το πόσιμο νερό τους και την άρδευση, το τοπίο που έχουν απολαύσει για γενιές… Πολλοί από αυτούς όμως στέκουν σθεναρά εναντίον της κατασκευής των φραγμάτων - είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τον ποταμό τους, ανεξάρτητα από το κόστος - "Δίνουμε τη ζωή μας, αλλά όχι και το ποτάμι μας" είναι μια κοινή στάση. Όλοι μαζί είμαστε ισχυρότεροι - πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και να ενώσουμε τους αγώνες μας, ναακούσουμε τις ιστορίες των ανθρώπων και να διαμαρτυρηθούμε ενωμένοι με αλληλεγγύη. Για το λόγο αυτό ο Ιούλιος θα είναι μήνας διαδηλώσεων εναντίων των φραγμάτων στους ποταμούς των Βαλκανίων. Άνθρωποι από 7 χώρες των Βαλκανίων θα ενώσουν τη φωνή τους για να μεταδώσουν το μήνυμα ότι τα φράγματα, όπου κι αν αυτά κατασκευάζονται, καταστρέφουν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και την ποιότητα ζωής των κοινωνιών που έχουν συνδέσει τον πολιτισμό τους με τα ποτάμια. Στην Ελλάδα η φωνή μας θα ακουστεί μέσα από τον Αώο, στις 16/07, με 2 ταυτόχρονες πεζοπορείες διαμαρτυρίας στην περιοχή της Βωβούσας, που θα ενωθούν σε ένα κοινό σημείο: στο Λάκκο του Παππά όπου σχεδιάζεται η κατασκευή φράγματος εκτροπής του Αώου. Η πρώτη πορεία θα ξεκινά με το υπάρχον φράγμα, δίνοντας στους πεζοπόρους τη δυνατότητα να βιώσουν την απογοητευτική κατάσταση του ποταμού στα πρώτα του χιλιόμετρα. Η δεύτερη θα σχετίζεται με το σχεδιαζόμενο φράγμα εκτροπής στο Αρκουδόρεμα και θα διασχίζει τον πυρήνα της ΒάλιαΚάλντα. Μετά τις πεζοπορίες θα ακολουθήσει απογευματινή συζήτηση/παρουσίαση του προγράμματος Save the BlueHeart of Europe στο Καταφύγιο ΒάλιαΚάλντα.