Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019

ΠΑΡΓΑ: Η «κοσμοπολίτικη» πριγκίπισσα της Ηπείρου

Η Πάργα είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο πρόσωπο της Ηπείρου. Στο βορειότερο άκρο του νομού Πρέβεζας, η όμορφη αυτή κωμόπολη είναι ευλογημένη με ένα περιβάλλον ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς, που ενθουσιάζει τον επισκέπτη. Από την άλλη, η θέση της ακριβώς αυτή, απέναντι από τους Παξούς (και πολύ κοντά στην Κέρκυρα), και οι εμπορικές συναλλαγές των κατοίκων της, την έβαλαν πάντοτε στο στόχαστρο πολλών ...
κατακτητών, που πέρασαν από εδώ κρατώντας στο χέρι άλλοτε σπαθί και τουφέκι κι άλλοτε ένα ακόμη φοβερότερο όπλο• το χρήμα.
Η Πάργα απλώνεται χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές καταπράσινων λόφων. Στα νερά μπροστά της στέκονται πολλές μικρές νησίδες: τα Τρία Λιθαράκια, οι Παυλούκες, οι... Κεφτέδες, ο Αϊ-Νικόλας και βέβαια το νησάκι της Παναγίας, το μεγαλύτερο απ’ όλα. Στο νησάκι αυτό υπάρχουν υπολείμματα παλιού κάστρου, ωστόσο το πραγματικό κάστρο-στολίδι της Πάργας είναι αυτό που βρίσκεται στον βράχο-ακρωτήριο, στα δεξιά του λιμανιού.
Οπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όποιος νέος αφέντης περνούσε από την πόλη, πρώτα χάλαγε το κάστρο (για να το εκπορθήσει) κι έπειτα το ενίσχυε για να αποτελέσει τη δική του άμυνα. Έτσι έγινε κι εδώ, με τους Ενετούς να το αναστηλώνουν εκ νέου τον 17ο αι.
Από τη βορινή πλευρά του κάστρου βλέπεις να απλώνεται η αμμουδιά του Βάλτου, μάλλον η πιο γνωστή παραλία της Πάργας. Δεν είναι όμως και η μοναδική: στη νότια πλευρά της Πάργας υπάρχουν το Κρυονέρι και το Πίσω Κρυονέρι  ο Λίχνος καθώς και κόλπος του Αι Γιαννάκη με την ομώνυμη παραλία. Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι προσβάσιμες οδικά. Επίσης υπάρχουν μια σειρά από παραλίες που προσεγγίζονται από τη θάλασσα όπως ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγωνιά κ.α.