Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

ΗΠΕΙΡΟΣ- Βραβεύτηκε η Περιφέρεια για τη μονάδα ΑΣΑ

Βραβεύτηκε η Περιφέρεια Ηπείρου στ συνέδριο Υποδομών Μεταφορών για τη μονάδα ΑΣΑ. Στο χαιρετισμό της η κα. Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε: "Η σημερινή παρουσία μου στην εκδήλωση αυτή συμπίπτει να είναι η τελευταία μου δημόσια, ως Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, υπεύθυνης για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, το Περιβάλλον και τις Υποδομές. Μετά από την εννεαετή θητεία έκλεισε ο κύκλος της υπηρεσίας μου ....
στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αποτιμητέο έργο και με θετικό πρόσημο όπως είναι κοινά αποδεκτό. Από την αρχή της δραστηριότητάς μας θέσαμε ως πολιτικό διακύβευμα την «πολική ανάπτυξη», δηλαδή την τόνωση της αξίας κάθε επαρχίας της Περιφέρειάς μας. Έργα πολλά, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται. Από όποια άποψη και να το δεί κανείς, με όποια κριτήρια απολογισμού και να μας κρίνει, τελικά, στην μαθηματική πράξη {τι παραδίδουμε ως προς τί παραλάβαμε} το αποτέλεσμα είναι θετικό. Όμως, για το αποτέλεσμα αυτό δεν έγινε απλώς μία λογιστικού τύπου διεκπεραίωση, μία απλή διαχείριση. Τα έργα αυτά έχουν χαρακτηριστικά τέτοια που προσφέρουν αξίες στον πολίτη κατά τη λειτουργία τους, και δεν αποτιμώνται μόνο ως «απορρόφηση» των, όποιων, κονδυλίων. Υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, αφού καταθέσαμε δουλειά, μόχθο, ένταση και πάθος. Και εμείς και οι αντισυμβαλλόμενοι μαζί μας. Στην πολιτική, δυστυχώς, το σωστό δεν αποδεικνύεται με κάποιο μαθηματικό θεώρημα ή αξίωμα. Τα προβλήματα δεν λύνονται «με μία εξίσωση πρώτου βαθμού» και τα έργα δεν παράγονται δια της «θείας επιφοιτήσεως» και από οποιονδήποτε. Η υλοποίησή τους προϋποθέτει υπεύθυνους πολιτικούς που γνωρίζουν, μπορούν, θέλουν, τολμούν και κυρίως εργάζονται. Εργάζονται σοβαρά και αρκετά, συνθήκη που είναι δύσκολο να εκπληρωθεί, καθ’ ότι οι πολιτικά υπεύθυνοι, σε αρκετές περιπτώσεις κι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχουν αλλεργία σ' αυτό που όλοι οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν «κανονική εργασία». Ειδικότερα, η ολιστική αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων, μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή.
Θέσαμε συγκεκριμένους στόχους, προσηλωθήκαμε αυστηρά στην επίτευξή τους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σχεδιάσαμε στο πλαίσιο των ισχυόντων νόμων, αναζητήσαμε τις αντίστοιχες χρηματοδοτικές πηγές και μετά από κοπιώδη προσπάθεια επιτύχαμε να μνημονεύεται η Περιφέρεια Ηπείρου ως πρωτοπόρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σελίδα 2, από 2 Τι πετύχαμε σε όλη την Περιφέρειά μας:  Αποκαταστήσαμε τους 50 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, με συνέπεια να μην επιρριφθεί ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στους ηπειρώτες.  Σχεδιάσαμε και παραδίδουμε προς χρήση εντός του καλοκαιριού τους 9 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων,
Σχεδιάσαμε και πετύχαμε την χρηματοδότηση των 3 μονάδων κομποστοποίησης,  Σχεδιάσαμε και παραδώσαμε στους Δήμους, πλήρεις, έτοιμες προς δημοπράτηση, τις μελέτες εφαρμογής των εγκαταστάσεων των 12 κεντρικών Πράσινων Σημείων με παράλληλη εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους. Κυρίως όμως, το έργο ορόσημο της δραστηριότητάς μας αυτής ήταν η κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου. Επιλέξαμε στο έργο αυτό να συμπορευτούμε με τον ιδιωτικό τομέα, υπό το πλαίσιο Σύμβασης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Αναγνωρίσαμε τα πλεονεκτήματα της Σύμβασης αυτής για το συγκεκριμένο έργο, και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Παρουσιάστηκαν απρόβλεπτα προβλήματα πολλά και ποικίλα.
Η νομοθεσία τροποποιήθηκε αλλεπάλληλα, οι κανονισμοί εμπλουτίστηκαν με νέα όρια και προδιαγραφές, η κεντρική πολιτική εξουσία δεν είχε αποκρυσταλλωμένη θέση και αμφιταλαντεύτηκε μέχρι να πειστεί για το σκόπιμο και το ωφέλιμο της επιλογής μας αυτής. Η αξία, όμως, της εντατικής και έντιμης εργασίας μας, το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για την επίλυση του κρίσιμου αυτού θέματος, αλλά και η ανάδειξη της αδιάλειπτης επικοινωνίας, της ειλικρίνειας, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού με όλους τους συνεργάτες, ήταν οι συνιστώσες της επιτυχίας. Είναι αναγκαίο και δίκαιο, όμως, να αναφερθώ -και στη σημερινή μου τοποθέτηση- στην επιχειρησιακή δυναμικότητα του αναδόχου, την τεχνική του πληρότητα και τη μεγάλη εμπειρία και γνώση του στη διαχείριση σύνθετων έργων τέτοιας κλίμακας. Κυρίες και Κύριοι, Είναι αλήθεια ότι οι Ελληνικές τεχνικές επιχειρήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια δοκιμάστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και ταλανίστηκαν σε υπέρμετρο βαθμό. Στάθηκαν όμως.
Και αναμένουν τις εξελίξεις που θα αποζημιώσουν την επιλογή τους να μείνουν στο τόπο τους και να αγωνιστούν για να επιβιώσουν. Και μαζί με αυτές, εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις υπεργολάβων και προμηθευτών. Αλλά, κυρίως, οι απλοί χειρώνακτες εργάτες και τεχνίτες, που βρίσκονται πάντα πίσω από κάθε μεγάλο ή μικρό έργο, να μην χάσουν το μεροκάματό τους. Αυτούς θέλω να μνημονεύσω και να τους αποδώσω την τιμή που τους αναλογεί στο σημείο αυτό και για το έργο που βραβεύεται σήμερα, με την ελπίδα ότι η νέα γενιά μεγάλων έργων που είναι αναγκαίο να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, τόσο στην περιφέρεια όσο και στην Αττική, να προσδώσουν τόσο στον τεχνικό κόσμο και επιχειρήσεις, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο τις αξίες που δικαιούνται.