Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

ΑΡΤΑ- Ο Β. Τσιρκας για το θεσμό μαθητείας του ΟΑΕΔ

Χαιρετισμό έκανε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Άρτας με θέμα «Ο ρόλος της μαθητείας ως θεσμός - Πρακτική άσκηση μαθητών» Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: "Η σημερινή εκδήλωση της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Άρτας ....
για τον θεσμό της Μαθητείας αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για να αναδείξει την σύγχρονη τροχιά ανάπτυξης που παίρνει η κατάρτιση και η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή για τη χώρα, εκτός των μνημονίων και της λιτότητας.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχες και καταβάλλαμε επίπονες προσπάθειες για να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι πολιτικές που εφαρμόσαμε είχαν ως στόχο την προστασία εκείνων των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και συνεχίζουμε να νομοθετούμε έχοντας ως βασική προτεραιότητα την κοινωνία των πολλών.
 Το πολιτικό μας σχέδιο βασίζεται στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα μετά το τέλος των μνημονίων που θέτουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό πρόγραμμα που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων αλλά και στη διάλυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 Μέσα λοιπόν σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον που βιώσαμε, η Κυβέρνηση έδειξε την αδιαμφισβήτητη βαρύτητα που δίνει στον εκσυγχρονισμό της ευρύτερης εκπαίδευσης και έθεσε στο επίκεντρο του μεταρρυθμιστικού της έργου την εκπαίδευση. Από το 2016 που εγκρίθηκε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Μαθητείας, υλοποιούνται μία σειρά από δράσεις με στόχο την αναβάθμιση τόσο του κοινωνικού όσο και του επαγγελματικού ρόλου της ΕΕΚ.
 Η διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας με σύγχρονα προγράμματα σπουδών έχει θετική απήχηση στις αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων, που αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για τη διασφάλιση της ποιότητας όλης της διαδικασίας. Αποτελεί βασική στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας και πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η εφαρμογή εκείνων των μεταρρυθμίσεων που αναβαθμίζουν τον τρόπο εφαρμογής της μάθησης με βάση την εργασία, χωρίς να μειώνεται ο ρόλος της εκπαίδευσης. Σημαντικό επίσης είναι ότι προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση και ασφάλιση των μαθητευόμενων, ίση με το 75% του κατώτερου ημερομισθίου και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με στόχο την εμπέδωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αφομοίωση μιας κουλτούρας επένδυσης από τις επιχειρήσεις.
 Με το νέο Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας θεμελιώνεται ένα νέο σύστημα ενιαίας διαχείρισης της Μαθητείας για το σύνολο των σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ αξιοποιείται η μακρόχρονη εμπειρία του ΟΑΕΔ στην οργάνωση της Μαθητείας μέσω των ΕΠΑΣ.
 Η ποιοτική εφαρμογή της μαθητείας αποτελεί στήριγμα για τους νέους και τις νέες, ώστε να αποκτήσουν μία πρώτη ομαλή και ασφαλή είσοδο στην αγορά εργασίας, δίνοντάς τους τα εχέγγυα για την ασφαλή σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τις κρίσιμες εκείνες παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη που δίνουμε καθημερινά όλοι μας για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της υγιούς απασχόλησης" κατέληξε.