Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- Πριν το Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για τους πρώτους 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε: «Το πρόγραμμα είναι για 15.000 διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση για την επόμενη τριετία. Η πλατφόρμα για να γίνουν οι αιτήσεις για τους 4.500 διορισμούς εντός του 2019...
 θα ανοίξει εντός ελάχιστων ημερών από τον ΑΣΕΠ, δηλαδή πριν από το Πάσχα. Επίσης, θα γίνει προκήρυξη για τους υπόλοιπους 10.500. με τον νόμο που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μπορεί στο πλαίσιο του τριετούς προγραμματισμού να προχωράμε σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις. Η αντιπολίτευση κρατά για τον εαυτό της διάφορα μυστικά. Ας μας πει η Ν.Δ. θέλει διορισμούς εκπαιδευτικών, ναι ή όχι; Αυτό δεν μπορείς να το απαντήσεις με αστερίσκο. Αν θέλεις, πες ναι. Αν δεν θέλεις πάλι πες το για να το ξέρουν οι άνθρωποι. Ο κ. Μητσοτάκης, βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι το έχει πει ο άνθρωπος. Δεν θέλει διορισμούς. Τώρα έχουμε 1 προς 1.
 Ο κ. Μητσοτάκης θέλει 1 προς 5. Εμείς κάναμε μια μελέτη και αυτό είναι το πρώτο κύμα νέων θέσεων, το είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Με το που βγήκαμε από την επιτροπεία, είναι αυτό που είπαμε εδώ και καιρό: ότι, δηλαδή, θα προχωρήσουμε σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Δεν μπορεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα να βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε αναπληρωτές. Άρα, 4.500 για το 2019, 5.250 για το 2020, άλλοι 5.250 για το 2021. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε την προκήρυξη από τώρα γιατί το επιτρέπει η νέα νομοθεσία. Αυτή η προκήρυξη θα γίνει μετά το Πάσχα».
 Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης: «Ακόμη και στο μικρό ενδεχόμενο να μην προλάβουμε να γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί τον Σεπτέμβριο, θα ισχύσουν οι υπάρχοντες πίνακες αναπληρωτών. Βέβαια εμείς είμαστε 100% σίγουροι ότι μέσα από τη διαδικασία που έχουμε επιλέξει θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί. Το σύνολο των αναπληρωτών που έχουμε φέτος θα είναι και του χρόνου, αλλά θα έχουν αφαιρεθεί οι 4.500. Δηλαδή, οι μόνιμοι, συν οι πρόσθετοι αναπληρωτές».

Ερωτώμενος, τέλος, αν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Είμαι 72 ετών και νομίζω ότι κάποια στιγμή τα άτομα δεν είναι ανάγκη να συνεχίζουν. Υπάρχουν οι νεότεροι. Έχω μεγάλη ανάγκη να είμαι σε πιο κανονική φάση με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Νομίζω ότι όποιος είναι Υπουργός Παιδείας, ειδικότερα, τη στιγμή των εκλογών, δεν πρέπει να κατεβαίνει υποψήφιος διότι οι πειρασμοί στο να μπορέσει να κάνει κάποια πράγματα που τα θεωρεί, μεν, σωστά αλλά που μπορεί χωρίς να το θέλει και ο ίδιος να ευνοούν κάποιους έναντι άλλων (δεν εννοώ προφανώς οικονομικά και δεν εννοώ προφανώς προσλήψεις), αλλά επειδή είναι τόσο σύνθετο το έργο του Υπουργείου Παιδείας, κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρότερη τέτοια πρόκληση στην καθημερινότητά του. Για αυτούς τους λόγους νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαι υποψήφιος. Θέλω να είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι αιχμή εναντίον κανενός, αλλά είναι μια προσωπική στάση απέναντι στην κοινωνία και στην πολιτική».