Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ-Εκδήλωση της παράταξης του Β.Γαρδίκου, με ομιλητή τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών

Tις αλλαγές που επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, ανέλυσε σε μια κατάμεστη αίθουσα από αυτοδιοικητικούς και πολίτες, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, στην Ελεούσα. Την...
εκδήλωση, με θέμα «Κλεισθένης I – Νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση», διοργάνωσε η Δημοτική Παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Δήμου Ζίτσας. Τον κ. Πουλάκη, προλόγισε ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Ζίτσας κ. Βασίλης Γαρδίκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία του διαλόγου, που εκλείπει από την αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο. Ειδικότερα, σημείωσε: «Στην Γραμματεία της παράταξης, αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς της κοινωνίας και των ανθρώπων που επιθυμούν να ενημερωθούν για το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την σημερινή μας εκδήλωση. Θεωρούμε πως η γνώση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιλογή. Από την ημέρα της δημοσιοποίησης της εκδήλωσης, επιχειρήθηκε από πολλούς να χαρακτηριστεί αυτή η πρωτοβουλία μας ως κομματική. Επιχειρείται μια συστηματική προσπάθεια να μας ταυτίσουν. Δεν ταυτιζόμαστε
– διατηρούμε την αυτονομία μας. Τους απαντούμε πως η αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ φοβική. Πως ο θεσμικός διάλογος προάγει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία υπερβαίνει τα πρόσωπα και τους σχηματισμούς. Αναζητούμε την έκφραση της διαφορετικής άποψης στα πλαίσια ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου. Ενός διαλόγου που απουσιάζει από την αυτοδιοίκηση της Ηπείρου». Πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, απευθυνόμενος προς τον Βασίλη Γαρδίκο, υπογράμμισε ότι: «Είναι γνώστης του Κλεισθένη I. Έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι ένας πετυχημένος Δήμαρχος, από το Σεπτέμβριο του 2019». Ο κ. Πουλάκης διευκρίνισε ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο που αναμένεται να επιλύσει νομοτεχνικές αδυναμίες του «Κλεισθένη». Όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, έκανε γνωστό ότι θα ισχύσουν τα εξής:- Το πλήθος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων προσαυξάνεται κατά 50% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
- Η ποσόστωση των υποψηφίων γυναικών λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο του Δήμου και όχι ανά Δημοτική Ενότητα. - Δεν τίθεται υποψήφιος επικεφαλής στα Τοπικά Συμβούλια, ενώ η εκλογή Προέδρου θα γίνει στην αρχή της αυτοδιοικητικής περιόδου, το Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων των δύο πρώτων συνδυασμών.
- Προσμετράται η διασταυρούμενη ψήφος στους Δήμους (δηλαδή μπορεί κάποιος από τη Δημοτική Ενότητα Α να βάλει κι έναν σταυρό σε κάποιον από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες του ίδιου Δήμου). Την ίδια στιγμή, στις Περιφέρειες θα καταργηθεί η δυνατότητα σταυρού σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας. «Με την απλή αναλογική η Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει στις ρίζες της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης, ο οποίος κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το νέο «τοπίο» στην Αυτοδιοίκηση.