Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Διακήρυξη της δημοτικής παράταξης Μέτωπο Δράσης

Η διακήρυξη έχει ως εξής: Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, πρόκειται να διεξαχθούν σε μια περίοδο όπου η πολιτική των μνημονίων έχει εδραιωθεί και εξακολουθεί να λεηλατεί το μικρό και μεσαίο ...
εισόδημα με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, την άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση και τα διάφορα χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας ισοπεδώνονται από αυτή την πολιτική και τον οδοστρωτήρα που έθεσε σε κίνηση η καπιταλιστική κρίση. Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, απλήρωτη εργασία, πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις. Αυτό το τοπίο δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι και να βγει το σύστημα από την κρίση του. Ο λαός της χώρας μας αισθάνεται ηττημένος και απογοητευμένος, καθώς οι προηγούμενοι αγώνες του ενάντια στα μνημόνια δεν μπόρεσαν να ανακόψουν αυτή την επίθεση και να βελτιώσουν τους υλικούς όρους διαβίωσή του, αντίθετα αυτοί χειροτερεύουν ραγδαία. Aργά ή γρήγορα, ίσως πιο γρήγορα από όσο δείχνουν τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, η παγκόσμια οικονομία και μαζί της η ελληνική, είναι πιθανά να βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα ισχυρή κρίση. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν μετατραπεί - πριν και μέσα από τον «Καλλικράτη» και ακόμα περισσότερο μέσω του «Κλεισθένη Ι» - σε τμήματα της διοίκησης τους κράτους, σε φορείς των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης και αποσάθρωσης των κοινωνικών δομών, των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ &ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, το δανεισμό από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Από την άλλη όμως, οι Δήμοι έχουν αποκτήσει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες (οι Δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από το Βουλευτή), και το πιο σημαντικό, ότι είναι το τμήμα της διοίκησης που το εκλέγουν άμεσα οι εργαζόμενοι και βρίσκεται πολύ πιο κοντά τους για να το ελέγξουν.
Για όλους αυτούς τους λόγους η αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις εκλογές με αδιαφορία ή με την παραδοσιακή στάση της καταγραφής των δυνάμεών της και της γενικόλογης καταγγελίας.
Πρέπει να πάρει μέρος στις εκλογές όσο γίνεται πιο ενωμένη με σκοπό να αυξήσει την επιρροή της και να αποσπάσει Δήμους και Περιφέρειες από τις μνημονιακές δυνάμεις. Να εφαρμόσει τη δική της πολιτική ενάντια ακριβώς σε όλα αυτά που απεργάζονται για τους εργαζόμενους.
Πρέπει να δείξει στην πράξη ότι είναι επαναστατική δύναμη και δύναμη ανατροπής. Η διοίκηση του Δήμου μας είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων του κεφαλαίου • Μοιράζουν το χρήμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, στην οδοποιία, στα σκουπίδια, στις εμπορικές επιχειρήσεις, στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, στα ιδιωτικά αστικά ΚΤΕΛ.
Είτε τα χρήματα αυτά προέρχονται από ΕΣΠΑ, που επιβάλλεται να δοθούν σε ιδιώτες, είτε από την φορολογία των δημοτών. • Ξεπούλησαν σχεδόν όλο τον υδροφόρο ορίζοντα στις δύο εταιρείες εμφιάλωσης. Παράνομα τους χάρισαν πρόστιμα εκατομμυρίων, μειώνοντας την τιμή του αντλούμενου νερού και αυξάνοντας τις ποσότητες άντλησης. • Προετοιμάζουν την ιδιωτικοποίησή του νερού, υπονομεύοντας τη ΔΕΥΑΙ μέσα από την μετατροπή της από κοινωφελή δημοτική εταιρεία, σε εταιρία ιδιωτικού δικαίου. • Έχουν υποταχθεί πλήρως στις ορέξεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου
Όπως έδωσαν κοψοχρονιά, το ΞΕΝΙΑ και την ΟΑΣΗ, έτσι δίνουν άδεια στις νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Λίμνη. Συνέπεια αυτού είναι τα σχέδια για τον «μεγάλο δακτύλιο» , που ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει τα ξενοδοχεία που θα ανεγερθούν στην Λίμνη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την Παμβώτιδα. Αναπλάθουν το κέντρο, αγνοώντας την περιφέρεια της πόλης, όπως με τραγικό τρόπο μας το υπενθυμίζουν τα Κάτω Μάρμαρα, λόγω των πολλών τροχαίων, αλλά και τα Καρδαμίτσια, την Νέα Ζωή, με τους χωματόδρομους, την Δροσιά που δεν περνάει ούτε κάρο. • Μέσω του τιμολογίου του νερού, που είναι πανάκριβο, χαρατσώνουν τις λαϊκές και εργατικές κατοικίες, ενώ δεν διεκδικούν τα χρέη της ύδρευσης από τις μεγάλες επιχειρήσεις και την Μητρόπολη.
Ακριβά είναι και τα δημοτικά τέλη, κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι. Με το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Δωδώνη, δίνουν την διαχείριση των σκουπιδιών στην ΤΕΡΝΑ, οδηγώντας αργά ή γρήγορα σε μεγάλη αύξηση των τελών, πληρώνοντας την μεταφορά στον ιδιώτη και την μεταφορά των υπολειμμάτων από το εργοστάσιο στο ΧΥΤΥ Ελληνικού. • Με τα Open Mall και τις προβλεπόμενες διαμορφώσεις στην πλατεία και στην λίμνη, δίνουν το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, οδηγώντας τα μικρά εμπορικά καταστήματα σε λουκέτο. • Όσον αφορά την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα με την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, επίσημα δεν θέλουν να πάρουν θέση, αλλά στην ουσία υποτάσσονται στα κελεύσματα των πολυεθνικών και των τοπικών συμφερόντων τους. • Υποστηρίζουν έμμεσα την μητρόπολη των Ιωαννίνων, στην αρπαγή και κακοδιαχείριση των κληροδοτημάτων, χωρίς να διεκδικήσουν ουσιαστικά το δικαίωμα του Δήμου να τα διαχειριστεί προς όφελος της πόλης. • Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, λόγω μνημονίων έχουν πολύ λιγότερους εργαζόμενους από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά διαχειρίζονται την αγωνία των ανέργων μέσω των “κοινωφελών προγραμμάτων” του ΟΑΕΔ και συμβάσεων ορισμένου χρόνου (δίμηνες, οκτάμηνες, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ κτλ).
Στην πολιτική αυτή έβαλαν πλάτη, όλες οι μνημονιακές παρατάξεις, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είναι λοιπόν φανερό πως το μέτωπο του κεφαλαίου είναι υπαρκτό στην τοπική διοίκηση στην πόλη μας. Για μια εργατική και λαϊκή απάντηση στην πόλη μας Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να εκφραστεί η οργή που νιώθουμε όλοι μας, σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση. Απαιτούνται πράξεις και αγώνες. Απαιτείται μια άλλη αριστερά, που θα μιλάει και κυρίως θα πράττει στο όνομα της κοινωνικής αναγκαιότητας. Ο συνδυασμός μας και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν θα παρέμβουν στα Δημοτικά πράγματα από την σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, των ΕΒΕ, των αγροτών, με σκοπό την προβολή, την στήριξη, την υπεράσπιση και προώθηση με αγωνιστικό τρόπο των συμφερόντων τους. Κάτω από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουμε τα δημοτικά προβλήματα. Την πρόταση μας για τους αγώνες και την παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές την απευθύνουμε επιθυμώντας να βαδίσουμε μαζί με κάθε εργαζόμενο, με κάθε κάτοικο που δεν του φτάνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα, με κάθε απολυμένο, με κάθε απλήρωτο, με κάθε νέο της περιπλάνησης και των πεντάμηνων, με κάθε απεργό εργαζόμενο, με κάθε αλληλέγγυο αγωνιζόμενο. Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν στενά τις τοπικές κοινωνίες. Αφορούν την γενικότερη κατάσταση και από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί το κατά πόσο θα εμπεδωθεί και θα διαιωνιστεί το μνημονιακό καθεστώς μέσου του Κλεισθένη, ή αν θα αρχίσει και κατά πόσο, να ξηλώνεται. Γιαννιώτισσα / Γιαννιώτη συμπορεύσου με το Μέτωπο Δράσης στους δρόμους της πόλης, στα χωριά του λεκανοπεδίου. Ας εντείνουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας, για την αναγέννηση της δικής μας συλλογικής πάλης στην γειτονιά και σε κάθε χώρο δουλειάς, παλεύοντας για : Ένα συνολικό πρόγραμμα απάντησης από την πλευρά των συμφερόντων των εργαζομένων ενάντια στην μνημονιακή πολιτική:
• Ανατροπή των αντεργατικών προγραμμάτων σταθερότητας και των μνημονιακών πολιτικών και νόμων. Ανυπακοή της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου στις επιταγές των Μνημονίων για περικοπές του κοινωνικού κράτους και απολύσεις. Διαμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου στη βάση των λαϊκών αναγκών.
 • Άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία. • Έξοδο απ’ την Ευρωζώνη και την ΕΕ, που επιβάλλουν μνημόνια και μόνιμη επιτήρηση, στους λαούς αποδέσμευση απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - μηχανισμούς, όπως είναι το Δ.Ν.Τ., το ΝΑΤΟ κ.α. Κόντρα στον εθνικισμό , για την φιλία των λαών. Πάλη για την ειρήνη, καμιά αλλαγή συνόρων, που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ. • Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Λειτουργία της ΔΕΥΑΙ ως κοινωφελής υπηρεσία προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων και όχι των ιδιωτών επιχειρηματιών. • Επιτέλους να πάρει ο Δήμος τα κληροδοτήματα που δικαιωματικά του ανήκουν. Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση μιας τόσο μεγάλης περιουσίας. Παραχώρηση των εκκλησιαστικών αγρών εντός των ορίων του Δήμου για καλλιέργεια από ανέργους και φτωχά νοικοκυριά.
Η διαπλοκή και το σφιχταγκάλιασμα του κράτους με την εκκλησία δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο, είναι βλαπτικό για τον λαό, γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός τους. • Διαγραφή των χρεών για την πρώτη κατοικία σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Υπεράσπιση από τη δημοτική αρχή του καθολικού δικαιώματος στη στέγαση. Στήριξη του δήμου στις επιτροπές κατοίκων ώστε κανένα λαϊκό σπίτι να μη βγει σε πλειστηριασμό. • Ρύθμιση των χρεών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Κήρυξη του Δήμου ως περιοχή απαγόρευσης των κατασχέσεων. • Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ κλπ) και της υπερφορολόγησης. • Καμιά εξόρυξη στην Ήπειρο, ο ορυκτός πλούτος είναι κοινωνικό αγαθό και δεν εκχωρείται σε καμιά πολυεθνική, το περιβάλλον είναι πολύτιμο για την ζωή μας, για να το εμπιστευτούμε στα μονοπώλια, που σκοπός τους είναι το κέρδος και θα μας αφήσουν μόνο την καταστροφή του περιβάλλοντος και των κοινωνιών. • Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας.
Καμιά ανθρωπογενή παρέμβαση, στο όνομα της τουριστικής και οικονομικής της εκμετάλλευσης για το κέρδος. Να αποκατασταθούν οι παρεμβάσεις που την οδηγούν στην καταστροφή με βάση τις απόψεις των επιστημονικών φορέων. Να γίνει η Παμβώτιδα ξανά λίμνη. • Κανένα ακίνητο του Δήμου να μην εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το ανακατασκευασμένο αεροδρόμιο να μην δοθεί στην FRAPORT. Μέτωπο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους κοινωνικούς φορείς, όλους τους δημότες , σε αγώνα για να παραμείνουν στον Δήμο, προς όφελος του λαού. Τελευταία ξοδεύτηκαν δις από το Δημόσιο και έρχεται ο γερμανός ιδιώτης, να το πάρει τζάμπα. Κατάργηση των διοδίων και εθνικοποίηση των μεγάλων δρόμων. • Επαρκή χρηματοδότηση από το τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και άμεση επιστροφή στους ΟΤΑ των κονδυλιών που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις παράνομα. Μπλοκάρισμα της απόδοσης τελών, φόρων και άλλων εσόδων από το Δήμο στο κράτος για την αποφυγή μετακύλισης του κόστους στους Δημότες. • Τα Δημοτικά Έργα είναι Δημόσια Έργα
Απορρίπτουμε τη λογική των ΣΔΙΤ, των συγχρηματοδοτούμενων έργων και του παγώματος των δημοσίων επενδύσεων. Οι ανάγκες και το μέλλον του λαού της πόλης δεν χωράν στην Προκρούστεια κλίνη του ΕΣΠΑ και του JESSICA. Τα έργα να γίνονται με αυτεπιστασία και όχι να δίνονται στους εργολάβους. • Διαγραφή του χρέους των δήμων προς τις τράπεζες. Διερεύνηση του χρέους του Δήμου και απόδοση ευθυνών σε όσους το δημιούργησαν. Καμιά έκπτωση στις υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στους πολίτες στο όνομα του χρέους. • Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. • Μείωση δημοτικών τελών και φόρων. Κατάργησή τους για ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες ή απλήρωτους εργαζόμενους, χαμηλοσυνταξιούχους. Να πληρώνουν οι δημότες ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Λειτουργία του Δήμου με αρχή την πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά και όχι την «ανταποδοτικότητα» και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. • Δημοτικές υπηρεσίες, πλήρως στελεχωμένες από το απαραίτητο προσωπικό, που να λειτουργούν δημοκρατικά, όπου βαρύτητα θα έχει η συνέλευση των εργαζομένων και το ανοικτό στο λαό Δημοτικό Συμβούλιο. Καμιά συνεργασία με τους εθνικούς και υπερεθνικούς μηχανισμούς χειραγώγησης και λεηλασίας των Δήμων. (Ευρωπαϊκός Χάρτης της ΤΑ, Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ΤΑΙΠΕΔ). • Αύξηση και αυστηρή τήρηση της φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο.
Συλλογή των χρεών που υπάρχουν στο δήμο από μεγαλοεπιχειρηματίες που επί χρόνια αρνούνται να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Αύξηση των τελών άντλησης για τις εταιρείες εμφιάλωσης πόσιμου νερού, με έλεγχο της αντλούμενης ποσότητας ουσιαστική μείωση της και διεκδίκηση από το Δήμο των διαφυγόντων εσόδων προηγούμενων ετών. Να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από την υπερεκμετάλλευση
 • Υλική και οργανωτική ανάπτυξη της δημόσιας αστικής πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε γειτονιά. Όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στον οικογενειακό τους γιατρό. Στήριξη δομών όπως το Κοινωνικό Ιατρείο. Άμεσο και μαζικό διορισμό εκπαιδευτικών και υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση σχολείων και νοσοκομείων. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους τομείς αυτούς. • Ενίσχυση και ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας που να σέβεται και να αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορικότητα της πόλης μας. Υποστήριξη των πολιτιστικών επιλογών των πολιτών με ουσιαστική πρόσβαση όλων. Στήριξη στις πολιτιστικές ομάδες και συλλογικότητες με τη μεταφορά κονδυλίων που σήμερα διατίθενται στον εμπορευματοποιημένο πολιτισμό. • Ουσιαστική ενοποίηση του Δήμου μέσω πυκνής και φτηνής δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέει το κέντρο με τις δημοτικές κοινότητες, το πανεπιστήμιο, τα νοσοκομεία. • Δήμος συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση, σίτιση, συγκοινωνίες. Αρωγός στην ανάπτυξη της επιστημονικής και πολιτιστικής τους δραστηριότητας.
 Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλες τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα για τη συγκρότηση πλατιού μετώπου στη βάση ενός αντίστοιχου προγράμματος, με σκοπό να διεκδικήσουμε ένα Δήμο ανοιχτό και φιλικό προς τα συμφέροντα των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στις κατεστημένες μνημονιακές δυνάμεις, να προσφέρουμε όραμα, ελπίδα και διέξοδο στους Δημότες, ότι είναι εφικτό μαζί με αυτούς να ανατρέψουμε τις υπάρχουσες πολιτικές στο Δήμο μας σε αγωνιστική ενωτική κατεύθυνση. Πράγμα που θα δείξει το δρόμο, την κατεύθυνση και την αναγκαιότητα μιας αντίστοιχης γενικευμένης και πανελλαδικής πάλης.