Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έψαλε τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο

Την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, από την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ανέλαβε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, τήρησε και φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Να ψάλει τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, στην Πλάκα.Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με καταγωγή από την Θήβα είναι ακροατής της Ηπειρώτικης παραδοσιακής Μουσικής και...
μεγάλος φίλος της Ηπείρου, όπως έχει εξομολογηθεί στο Προεδρείο της ΠΣΕ, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, στην πρώτη επίσκεψη που του έγινε για τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, αμέσως μετά από την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας της Ελλαδικής Εκκλήσίας.Το Σάββατο στις 22 Δεκεμβρίου 2018, το πρωί, κατ΄επιλογή του Αρχιεπισκόπου, και έξω από τα πλαίσια του εθιμοτυπικού των ημερών και των διαδικασιών να ψάλονται τα κάλαντα στους θεσμικούς φορείς της χώρας μας, πρώτη η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, με την συνοδεία της ηπειρώτικης μουσικής κομπανίας της, που αποτελέιται από τον Αντώνη Κακούρη στο κλαρίνο, τον Γιώργο Σάρρο στο λαούτο, τον Παύλο Μπαθρακούλη στο βιολί και τον Νίκο Κατσαρό στο ντέφι, επισκέφτηκε το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Μαζί και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας Αττικής, που απέδωσε ηπειρώτικους χορούς.Την συνόδευαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας Αττικής Νίκη Σιαραμπή.Κατά την σύντομη προσφώνηση του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής , αναφέρθηκε στο έργο της ΠΣΕ, αλλά και στην προσπάθεια για παροχή βοήθειας προς όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, αυτές τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης, Ακόμη ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ, αναφέρθηκε στο ρόλο και τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την βοήθεια των οικονομικών αδυνάτων, αλλά και το πλούσιο Φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έργο διαχρονικό καιν παγκόσμιο. Και κατέληξε: ''Όταν γεννιέται ο Χριστός, γεννιέται μαζί του και η ελπίδα για ένα κόσμο χωρίς βία, γεμάτο αγάπη και ειρήνη. Για μας τους Έλληνες η γέννηση του Θεανθρώπου και ο ερχομός της καινούργιας χρονιάς, γεννούν ελπίδες για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης που θα οδηγήσει τους πολίτες της χώρας μας, στην κανονικότητα. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες όπου γης. Και σε Σας Μακαριώτατε υγεία για υλοποίηση του σημαντικότατου έργου που επιτελείται''.Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να έχουν υπομονή και θέληση για το ξεπέραμα της κρίσης, εκτιμώντας ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες για τον Ελληνικό λαό. Σαν λαός είπε, πρόσφατα αντιμετωπίσαμε και πιό δύσκολες καταστάσεις, με πολέμους, κατοχές και οικονομικές κρίσεις, που αντέξαμε και ξεπεράσαμε. Έτσι θα γίνει και τώρα, τόνισε. Αναφέρθηκε στην Ηπειρωτική ευεργεσία και ευποιία, τους αγώνες των Ηπειρωτών και την μεγάλη προσφορά τους. Και κατέληξε, ότι το παράδειγμα των Ηπειρωτών, που επιβίωναν και σε αντίξοες συνθήκες και μεγαλουργούσαν, αλλά και σήμερα μεγαλουργούν, ας το λαμβάνουν υπόψη τους οι Έλληνες.Στη συνέχεια η χορωδία έψαλε τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα Κάλαντα, υπό τους ήχους της μουσικής της κομπανίας. Ακολούθησε το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας που απέδωσε 3 χορούς και κατ΄επιθυμία του Αρχιεπισκόπου απέδωσε και το χορό Δελή παππάς.
Η τελετή έκλεισε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, προς τους επισκέπτες, έναν προς έναν, που τον χαιρέτησαν και του φίλησαν το χέρι.Και του χρόνου με υγεία και καλύτερες οικονομικές συγκυρίες.