Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων,για την ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου

Με αφορμή δημοσίευση,στις  9 Οκτωβρίου 2018 , ότι ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates η ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου των Ιωαννίνων.,ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων,σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:"Παλαιότερα σε εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, ενημερωθήκαμε ότι το συγκεκριμένο γραφείο επιλέχθηκε ως ειδικός συνεργάτης στo πλαίσιο του προγράμματος URBACT. Η σχεδιαστική πρόταση που...
παρουσιάστηκε στον ιστότοπο έχει χαρακτήρα προμελέτης, γεγονός που μας δημιούργησε εύλογες απορίες.Σε ανακοίνωση της Δημοτικής αρχής στις 9 Οκτωβρίου 2018 γίνεται διάψευση του δημοσιεύματος και αναφέρεται ότι “Το σχέδιο που παρουσιάζεται στα δημοσιεύματα δεν αποτελεί μια δεσμευτική πρόταση, παρ’ όλα αυτά είναι η πρώτη σοβαρή κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάπλασης του αστικού παραλιμνίου μετώπου και έχει παρουσιαστεί ήδη δημόσια σε εκδήλωση στα Γιάννενα το 2017 “.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και συγκεκριμένα με την Υ.Α 26804, ΦΕΚ 1427Β/16-6-2011 και Ν. 3316 ΦΕΚ 42/22-2-2005 που σας είχαμε γνωστοποιήσει και στο παρελθόν, είναι σαφές ότι η διαμόρφωση ελεύθερου χώρου όπως το παραλίμνιο μέτωπο εμπίπτει στις διατάξεις της Υ.Α 26804/11 περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Προφανώς η Κοινοτική Πρωτοβουλία URBACT III για το έργο Resilient Europe δε μπορεί να παρακάμπτει τις ισχύουσες νομοθεσίες. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι η δημοσιοποίηση σχεδιαστικών προτάσεων έξω από το πλαίσιο ενός διαγωνισμού δημιουργεί στρεβλές διαδικασίες και εγείρει ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει έμπρακτα στηρίξει το Θεσμό των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και, παρά τις όποιες δυσκολίες, αναγνωρίζει την μεγάλη χρησιμότητά τους. Παράλληλα έχουμε την τύχη της λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου μας.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή να κατανοήσει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον των Αρχιτεκτόνων της πόλης μας, και όχι μόνο, για το παραλίμνιο μέτωπο και να δεσμευτεί για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε συνδρομή"

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων