Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Θ.ΜΠΕΓΚΑΣ-Θετικές εξελίξεις στο θέμα του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων

Για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε τρία πολύ σημαντικά θέματα που  αφορούν την περιοχή μας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στη  συνεδρίαση της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.  Αρχικά, τόνισε πως μετά και την τελευταία ανακοίνωση του  υπερταμείου σχετικά με εκτάσεις που έχει περιλάβει στις λίστες προς  αξιοποίηση και οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, η  αρμόδια Διεύθυνση περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών υπό τον  αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, έχει ήδη προχωρήσει στη...
  διαδικασία εντοπισμού ακινήτων που αφορούν το Δήμο.  Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, οι κωδικοί των ακινήτων ξεπερνούν τους  10.000 κάτι που κάνει χρονοβόρα τη διαδικασία, ωστόσο επισήμανε ότι  θα γίνει ότι απαιτείται για να διασφαλιστεί η Δημοτική περιουσία.

Μ. Δακτύλιος  
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα και για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα  του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων.  Εξελίξεις που ήρθαν μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί με τον  αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάση Μανταλόβα,  με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη  Φάμελο την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.  Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με  αποτέλεσμα να υπάρξει μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά ξεμπλοκάρει  το έργο.  Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να υποβληθεί ξανά η Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς έγκριση με την προσθήκη ενός  επιπλέον κεφαλαίου στο οποίο θα περιγράφεται ότι τυχόν βελτιώσεις  σε υπάρχοντες οδικούς άξονες θα προκύψουν μέσα από την  ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.  «Συμφωνήσαμε ότι μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν  μπορεί να επιφέρει κατασκευαστικές λύσεις και βελτιώσεις σε έργα που  ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Προτείναμε, κι έγινε δεκτό, πως μόνο μέσω  του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονεί ο Δήμος  μπορούν να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές. Στο μόνο σημείο που παρέμεινε  η διαφορά μας ήταν στην άποψη πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων του Δακτυλίου δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλα έργα  που είναι ήδη ολοκληρωμένα, με το Υπουργείο να επιμένει στη δική του  θέση», είπε ο Δήμαρχος για να καταλήξει: «Η ουσία είναι πως βρέθηκε  μια λύση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε το έργο στο  ΠΕΠ Ηπείρου χωρίς να κινδυνεύει η χρηματοδότησή του. Φυσικά,  έχουμε χάσει αρκετό χρόνο και πλέον προχωράμε με γρήγορους  ρυθμούς προκείμενου να καλύψουμε αυτή την καθυστέρηση».