Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Η ημερίδα – εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου - 18:30 θα γίνει στην αίθουσα Δ. Χατζής (παλιά Σφαγεία) και διοργανώνεται από το ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ &ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού (ΙSCOS), με τη συνεργασία τοπικών φορέων.Απευθύνεται σε άτομα με βλάβη νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, και...
γενικότερα ασθένειες που επιφέρουν ορθοκυστικές διαταραχές, σπαστικότητα, οστεοπόρωση και έχει σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ιδίων των ατόμων με παραπληγία και τετραπληγία, των οικογενειών τους, των συνοδών και των ατόμων υποστήριξής τους, της κοινότητας, των φορέων και των θεσμών με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.Η 4η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού είναι στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Το θέμα αυτού του έτους έχει επιλεγεί ως «Stop Spinal Cord Injury. Δηλαδή στοπ στην κάκωση νωτιαίου μυελού. 
Το θέμα συμβολίζει την ανάγκη δημοσιοποίησης και άσκησης στρατηγικών πρόληψης στο ευρύ κοινό. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία ακόμη και σήμερα είναι η πρόληψη. Η κάκωση νωτιαίου μυελού προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από γεγονότα που είναι προβλέψιμα (ατυχήματα, πτώσεις, αθλήματα, καταδύσεις κ.ά.). Όταν συμβούν, η αναπηρία που προκαλείται, αλλάζει το άτομο και τον κόσμο γύρω του. Ο κόσμος μπορεί και οφείλει να εντάξει το άτομο και την οικογένειά του και πάλι στην κοινωνία. 
Στην ημερίδα θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με τον εξειδικευμένο στις κακώσεις νωτιαίου μυελού, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Δρ. Ι.Ελ. Διονυσιώτη, Επιμελητή Β’ ΦΙΑ ΠΓΝΙ, τη Νοσηλεύτρια Δρ. Γιολάντα Ζήκα, Προϊσταμένη ΦΙΑ, και το κοινό. 
Θα προβληθούν επίσης ενημερωτικά βίντεο στα Ελληνικά που ετοιμάστηκαν από τη Διεθνή Εταιρεία Νωτιαίου Μυελού (ΙSCOS) για αυτή την εκδήλωση. 
Είναι μεγάλη ευκαιρία να συναντηθούμε με άτομα με κακώσεις και βλάβες νωτιαίου μυελού, να παρακολουθήσουμε τις αναφορές τους και να θέσουμε θέματα που μας απασχολούν καθημερινά. Μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
( Είσοδος Ελεύθερη)
Εκ μέρους του ΔΣ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ και της PREVENTION COMMITTEE του ISCOS
Δρ. Ι. Ελ. Διονυσιώτης