Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Φοιτητές βραβεύτηκαν γιατί δημιούργησαν ένα καινοτόμο smoothie γιαουρτιού!

Στην ομάδα συμμετείχαν και φοιτητές από το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μια εξαιρετική επινόηση-καινοτομία που εκτός από βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμός  Οικολογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2018, απέσπασε ζωηρά  σχόλια αλλά και έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον ήταν το προϊόν “YOGON”, smoothie  γιαουρτιού εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά, σε 2 γεύσεις: μπανάνα &; φράουλα. Προιόν,  αποτέλεσμα της φαντασίας, του πάθους αλλά και της επιστημονικής επάρκειας της  ομάδας των Πανεπιστημίων:

- Δυτικής Αττικής/ Σχολή Τεχνολογίας  Tροφίμων &Διατροφής
-Ιωαννίνων/ Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών και του
- ΤΕΙ Πελοποννήσου/ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην
Αίγλη Ζαππείου, 8 ομάδες φοιτητών από 9 Πανεπιστήμια της χώρας συναγωνίστηκαν με
πάθος, παρουσιάζοντας τα προϊόντα που ανέπτυξαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις για την
πρωτοτυπία και τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, τόσο με τη γεύση όσο και με τις
συσκευασίες τους».
Ο Project Manager της συγκεκριμένης ομάδας μεταπτυχιακών και προπτυχιακών
ερευνητών, Σπύρος- Ανδρέας Κ. Παπαθεοδώρου σε δήλωσή του αναφέρθηκε στη σκληρή,
ουσιαστική και καινοτόμα δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα ερευνητικά κέντρα
και στα πανεπιστημιακά εργαστήρια τονίζοντας ότι ο συναγωνισμός είναι σε εξαιρετικά
υψηλό επίπεδο και πολλές από τις ιδέες σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων εκτός από
επιστημονικό ενδιαφέρον θα αποκτήσουν και εμπορική υπόσταση.
«Τα πανεπιστήμια μας και συνολικά όλα τα ερευνητικά κέντρα είναι κυψέλες δημιουργίας,
όπου η επιστημονική γνώση εκτός από πρόοδο και πρωτοπορία, μεταλλάσσεται και σε
αξιοποιήσιμη ιδέα, που μπορεί να εμπλουτίσει την παραγωγή και την οικονομία. Τα
μεγάλα ταξίδια ξεκινούν με το πρώτο Βήμα», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Σε ότι αφορά το προϊόν ο κ. Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για στιγμιαίο
ρόφημα (smoothie) γιαουρτιού, εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά συστατικά. Σε αυτή την
πρωταρχική φάση διατίθεται σε 2 γεύσεις (μπανάνα-φράουλα). Είναι απόλυτα φυσικό
προϊόν χωρίς προσθήκες συντηρητικών. Παράγεται σε μορφή σκόνης και έχει μεγάλη
διάρκεια ζωής εκτός ψυγείου. Με την προσθήκη νερού και επαρκές ανακάτεμα
μετατρέπεται στιγμιαία σε γευστικότατο και υγιεινό smoothie.Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός “Ecotrophelia” που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011, έχει ως σκοπό αφενός μεν την υποστήριξη νέων επιστημόνων, που  ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων αφετέρου δε την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών  για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων καινοτόμων  προϊόντων διατροφής για τον άνθρωπο με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Είναι  ανοικτός σε όλους τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές των  τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Οι  ερευνητές κάθε ομάδας μπορεί να προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά  ή ερευνητικά ιδρύματα και υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας των φοιτητών με εταιρείες  τροφίμων και ποτών. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό για την  ανάδειξη της καλύτερης ομάδας και στη συνέχεια οι νικητές όλων των χωρών συμμετέχουν  στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.  Κατά την τελετή βράβευσης, ο Ε. Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, αναγνώρισε τη σκληρή  προσπάθεια και το αξιόλογο έργο όλων των ομάδων και δήλωσε σχετικά: «Είμαστε  υπερήφανοι που ο Διαγωνισμός “ECOTROPHELIA” έχει καταστεί θεσμός για τον κλάδο  τροφίμων & ποτών στη χώρα μας και οι νέοι φοιτητές αποδεικνύουν, με την ικανότητα, τη  διάθεση και το πάθος για δημιουργία που τους διακρίνει, ότι μπορούν να προσφέρουν  ουσιαστικά και να συμβάλουν στην προσπάθεια για προώθηση της έρευνας και της  καινοτομίας. Αυτή η νέα γενιά είναι μία αξιόλογη και πολλά υποσχόμενη “δύναμη” με  καινοτόμο πνεύμα, την οποία αξίζει να στηρίξει η Βιομηχανία μας και η οποία δίνει ένα  ηχηρό μήνυμα για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο».  Στον χαιρετισμό της η Μ. Πάσχου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας &  Τεχνολογίας, εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης καθότι «αφορά στον πυρήνα του  ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας ‘Έρευνας & Τεχνολογίας, που είναι η ενίσχυση  πρωτοβουλιών νέων επιστημόνων και φοιτητών για την εκκόλαψη ιδεών που οδηγούν σε  καινοτόμα προϊόντα».