Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Τα αγαπημένα μας «Λιθαρίτσια»,ζωντανεύουν ξανά!!!

Σημείο αναφοράς της πόλης των Ιωαννίνων εδώ και 200 χρόνια, το εμβληματικό κτίριο χτισμένο πάνω στο βράχο...
Σημείο αναφοράς της πόλης των Ιωαννίνων εδώ και 200 χρόνια το εμβληματικό κτίριο χτισμένο πάνω στο βράχο ,τα « Λιθαρίτσια» έχουν ζήσει μια πολυτάραχη ζωή και πολλές δόξες στο παρελθόν και ακόμη περισσότερες στο μέλλον! ‘Ενας χώρος που στην κυριολεξία «μας είχε λείψει» αφού είναι συνιφασμένος με όλες τις ηλικίες των κατοικών της πόλης των Ιωαννίνων, ανακαινίζεται και αναστηλώνεται από την αρχή! Τα αγαπημένα μας «Λιθαρίτσια» με το τριόρωφο κτίριο να  δεσπόζει σ’αυτή την καταπληκτική θέση με θέα όλη την πόλη , τη Λίμνη και το Κάστρο, ζωντανεύει ξανά και αναβαθμίζεται με τον ...
πιο κατάλληλο τρόπο ,όπως άλλωστε αρμόζει σ'αυτό το ιστορικό κτίριο. Η τεράστια ταράτσα του κτιρίου που απλώνεται δυναμικά έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται στο απόλυτο roof garden bar με δέντρα και φυτά και ιδανικό φωτισμό! Ένας χώρος εκπληξη έρχεται με θέα 360o! Αναμφισβήτητα «Τα Λιθαρίτσια» αναβιώνονται και αναβαθμίζονται από την αρχή σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Ηπείρου! Από την εγκατάλειψη στην αναβίωση! ‘Ενας χώρος που στην κυριολεξία «μας είχε λείψει» αφού είναι συνιφασμένος με όλες τις ηλικίες των κατοικών της πόλης των Ιωαννίνων, ανακαινίζεται και αναστηλώνεται από την αρχή! Τα αγαπημένα μας «Λιθαρίτσια» με το τριόρωφο κτίριο να  δεσπόζει σ’αυτή την καταπληκτική θέση με θέα όλη την πόλη , τη Λίμνη και το Κάστρο, ζωντανεύει ξανά και αναβαθμίζεται με τον πιο κατάλληλο τρόπο ,όπως άλλωστε αρμόζει σ'αυτό το ιστορικό κτίριο. Η τεράστια ταράτσα του κτιρίου που απλώνεται δυναμικά έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται στο απόλυτο roof garden bar με δέντρα και φυτά και ιδανικό φωτισμό! Ένας χώρος εκπληξη έρχεται με θέα 360o!

Πρόκληση ο σχεδιασμός
«Για εμάς ήταν μια πρόκληση ο σχεδιασμός, λόγω της ιστορικότητας του κτιρίου, της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του και της σημαντικότητας του για την πόλη. Η μελέτη διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η πρόταση που εφαρμόζεται είχε ως γνώμονα τη δυνατότητα επαναφοράς του κτιρίου στην αρχική του μορφή και για το λόγο αυτό επιλέχθηκε μόνο η επίπλωση του και όχι η τοποθέτηση μόνιμων κατασκευών. Ευελπιστούμε η πρόταση μας να επαναφέρει το κτίριο στη συνείδηση του κόσμου και να ξαναγίνει το αγαπημένο στέκι της πόλης», μας είπε ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπούσης ο οποίος είχε την επίβλεψη των εργασιών.

Το ιστορικό του κτιρίου...
Το εντυπωσιακό αυτό έργο, δείγμα της ύστερης οθωμανικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, κτίστηκε από τον Αλή πασά γύρω στα 1800 πάνω σε παλιότερο κάστρο του Νορμανδού Βοημούνδου.Ο Προμαχώνας, σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων οχυρώσεων που είχαν κατασκευασθεί στα βραχώδη υψώματα ανάμεσα στο λόφο και στο Κάστρο, αποτέλεσαν ένα προστατευτικό κλοιό μπροστά από το Κάστρο της πόλης, μια πρώτη γραμμή άμυνας κατά οποιουδήποτε, που ενδεχομένως θα επιδίωκε να προωθηθεί προς τα τείχη. Σύμφωνα με χάρτη της πόλης των Ιωαννίνων που σχεδίασε κατά το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα ο Γάλλος γεωγράφος Barbie du Bocage, σκεπαστός δρόμος με σκαλοπάτια ξεκινούσε από τον Προμαχώνα στα Λιθαρίτσια και κατέληγε στη γέφυρα, που οδηγούσε επάνω από την τάφρο στον νοτιοδυτικό προμαχώνα του Κάστρου, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επικοινωνία των δύο οχυρών θέσεων.Στην κορυφή του λόφου, πάνω από τον προμαχώνα, ο Αλή πασάς έκτισε, το 1805, μεγάλο σεράι, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Freywald, τον οποίο κάλεσε από τη Βιέννη με τη μεσολάβηση του γιαννιώτη Σταύρου Ιωάννου, πατέρα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Σταύρου.Κοντά στο σεράι αυτό, έκτισε και άλλα δύο μέγαρα για τους γιους του.Το σεράι του Αλή πασά και τα παλάτια του Μουχτάρ και του Βελή καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 1820, κατά την πολιορκία της πόλης από τα σουλτανικά στρατεύματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας υπέστη σοβαρές ζημιές και ο ογκώδης Προμαχώνας που προστάτευε το λόφο.Το 1869, ο νομάρχης του βιλαετίου Ιωαννίνων Αχμέτ Ρασίμ Πασάς, στο πλαίσιο των πολλών αλλαγών και αναβαθμίσεων που επιχείρησε στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, επισκεύασε το παλιό σεράι και το μετέτρεψε σε στρατώνα. Ο στρατώνας υπήρχε σε αυτή τη θέση μέχρι τη δεκαετία του 1960.
Ο ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κωνσταντίνος Φρόντζος προέβη σε αναστήλωση του συγκροτήματος που λειτουργεί σήμερα σαν κέντρο αναψυχής.