Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Χρήστος Μαντάς για το όνομα της γειτονικής χώρας: «Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια λύση ή θέλουμε να παραμείνει η εκκρεμότητα ;»

Σε ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή του RealFm, συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Καλούμενος από τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Β. Λυριτζή να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, ο Χρήστος Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στο δημόσιο διάλογο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Όμως έχουμε να...
αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα: πως πάνω από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει την γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία με χρονικό ή εδαφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Και τα απαραίτητα μέτρα που περιέγραψε χθες ο κ. Κοτζιάς, τα οποία πρέπει να ληφθούν από τη γειτονική χώρα σε επίπεδο συντάγματος κλπ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια λύση ή θέλουμε να παραμείνει η εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια στα βόρεια σύνορά μας; Τα υπόλοιπα που ακούγονται, είναι κατά τη γνώμη μου υπεκφυγές. Και υπεκφυγές δεν δικαιολογούνται σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Βλέπουμε όμως εδώ με ικανοποίηση, ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου του ελληνικού κοινοβουλίου, προστρέχουν στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για αυτό το ζήτημα. Η ΝΔ δυστυχώς μένει πίσω. Η θέση των ΑΝΕΛ είναι συγκεκριμένη. Όπως είπε και ο κ. Κοτζιάς η πρόταση της κυβέρνησης φαίνεται πως θα συναντήσει στη Βουλή ευρεία πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κάνει στη κυβέρνηση όση πολεμική και κριτική θέλει. Δεν μπορεί όμως ένα μεγάλο κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας, να στηρίζεται μόνο στο επιχείρημα πως ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και έτσι να μην λέει στον ελληνικό λαό τη δική της θέση. Ελπίζω τελικά να επικρατήσουν πιο ώριμες προσεγγίσεις. Στο τέλος της μέρας όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν για τη στάση που θα τηρήσουν, όταν θα υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία.»