Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

ΚΟΝΙΤΣΑ:Στο σπίτι του μεγάλου ευεργέτη Κλέαρχου Παπαδιαμάντη

Η ιδέα της αξιοποίησης της Κόνιτσας κυριάρχησε στη σκέψη του...
Το κτίριο ήταν η κύρια κατοικία του Κλέαρχου Παπαδιαμάντη. Το Ίδρυμα Κλέαρχος Παπαδιαμάντης, που στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο της Κόνιτσας,ιδρύθηκε στην Κόνιτσα το 1981 και έκτοτε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Κλέαρχος Παπαδιαμάντης είναι πολυποίκιλες και εστιάζουν σε τομείς πολύ σημαντικούς για τον άνθρωπο όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη.Κύριο σκοπό του Ιδρύματος αποτελεί η...
εκπολιτιστική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του ευεργέτη, της Κόνιτσας.Από την ίδρυσή του έως και σήμερα, το Ίδρυμα Κλέαρχος Παπαδιαμάντης έχει ολοκληρώσει πληθώρα δράσεων στην περιοχή της Κόνιτσας και συνεχίζει το κοινωφελές του έργο.

Ο Κλ.Παπαδιαμάντης
Ο Κλέαρχος Παπαδιαμάντης,γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1903, όπου και μεγάλωσε. Εργάστηκε στην αρχή στα Γιάννενα και αργότερα στην Αθήνα, όπου και πέθανε, χωρίς να δημιουργήσει δική του οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμεινε άρρωστος, καθηλωμένος στο σπίτι του.Αν και πέρασε ανέμελα τα νεανικά του χρόνια, όμως στο κρεβάτι του πόνου η σκέψη του ωρίμασε και είδε τα διάφορα γεγονότα της ζωής με φιλοσοφική διάθεση.Τον τελευταίο καιρό οι αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας στη γενέτειρά του Κόνιτσα τον πλημμύριζαν. Η ιδέα της αξιοποίησης της Κόνιτσας κυριάρχησε στη σκέψη του. Η πρώτη υλοποίηση αυτής της ιδέας ήταν να διαθέσει 750.000 χιλιάδες δραχμές στο Δήμο Κόνιτσας για να κτιστεί το τουριστικό περίπτερο στα Πλατανάκια.
Έγινε η καλή αρχή και η ζωή του απέκτησε νόημα. Τα σχέδια το περιπτέρου και οι φωτογραφίες του κτιρίου, όπως σιγά – σιγά ανυψώνονταν πυρπόλησε τη φαντασία του και την καρδιά του με αποτέλεσμα να πάρει μία γενναία απόφαση. Διέθεσε το σύνολο σχεδόν της αξιόλογης περιουσίας του για την δημιουργία ενός ιδρύματος με το όνομά του, που εδρεύει στην Κόνιτσα και έχει σκοπό την εκπολιτιστική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του.Τις σκέψεις και τα οράματά του διατύπωσε στη διαθήκη του, στην οποία δίνει σαφείς υποδείξεις και κατευθύνσεις σ’ αυτούς που θα αναλάβουν την διοίκηση του ιδρύματος.Πρώτος και ισόβιος Πρόεδρος του Ιδρύματος Κλέαρχος Παπαδιαμάντης ανέλαβε ο συγγραφέας και νομικός Γιάννης Λυμπερόπουλος.Η προσφορά του Κλέαρχου Παπαδιαμάντη, μεγάλου ευεργέτη της Κόνιτσας, και το όραμά του για την ανάπτυξη της γενέτειράς του αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης Έλληνα πατριώτη.