Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Τριήμερο αφιέρωμα στον ισραηλινό κνηματογράφο

Ο θεσμός κινηματογραφικών αφιερωμάτων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, μετά το αφιέρωμα στην Αργεντινή και τη Γαλλία, συνεχίζεται με ταινίες από την πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή του Ισραήλ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 16/3, 6:45 μ.μ: Επίσημη έναρξη αφιερώματος
Παρασκευή 16/3, 7μ.μ: «Αστυνόμος Αζουλάι», Κωμωδία, 1970, 90’, Σκηνοθεσία: Efraim Kishon, Σενάριο: Efraim Kishon, Πρωταγωνιστούν: Shaike Ofir, Zaharira Harifai, Yosef Shiloach. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Αζουλάι υπηρετεί ως αστυνομικός στη Γιάφα. Την ανικανότητά του συναγωνίζεται μόνο η γενναιόδωρη καρδιά του. Οι ανώτεροί του σχεδιάζουν να τον διώξουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά εκείνος επιμένει να παραμείνει στο σώμα. Εξάλλου, ούτε ο υπόκοσμος της Γιάφα θέλει να δει τον Αζουλάι να φεύγει. Η τανία ήταν υποφήφια καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας-Όσκαρ 1971 και κατέκτησε το Βραβείο Golden Globe 1971.
Παρασκευή 16/3, 9 μ.μ: «Στην άκρη του κόσμου, αριστερά», Δραματική κομεντί, 2004, 110’, Σκηνοθεσία: Avi Nesher, Σενάριο: Avi Nesher, Sara Eden, Πρωταγωνιστούν: Neta Garty, Liraz Charhi, Aure Atika. Σύμφωνα με την υπόθεση, μια οικογένεια από την Ινδία πηγαίνει να ζήσει σε μια ερημική περιοχή του νότιου Ισραήλ, στα τέλη της δεκαετίας 1960. Η σοβαρή κόρη γίνεται φίλη με μια χαριτωμένη κι επιπόλαιη κοπέλα, η οικογένεια της οποίας ήρθε από το Μαρόκο. Μια τρυφερή ματιά στις αγωνίες και τις εκπλήξεις που φέρνει η ενσωμάτωση οικογενειών με διαφορετική προέλευση από την εβραϊκή διασπορά. Η τανία κατέκτησε το Βραβείο Κοινού στο Taormina Film Fest και το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Tokyo International Film Festival.
Σαββάτο 17/ 3, 7μ.μ.: «Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού», Δραματική κομεντί, 2010, 103’, Σκηνοθεσία: Eran Riklis, Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του A. B. Yehoshua, Προσαρμογή σεναρίου: Noah Stollman, Πρωταγωνιστούν: Mark Ivanir, Noah Silver, Reymond Amsalem. Σύμφωνα με την υπόθεση, με σκοπό να προστατεύσει την εικόνα της εταιρείας του, ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μιας αλυσίδας φούρνων ταξιδεύει απρόθυμα στην Ανατολική Ευρώπη για να παραδώσει στην οικογένειά της τη σωρό μιας υπαλλήλου, που είχε μεταναστεύσει πρόσφατα στο Ισραήλ. Η τανία κατέκτησε 5 Βραβεία Ophir και ήταν υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2011.
Σαββάτο 17/ 3, 9μ.μ: «Ο Προξενητής», Δραματική κομεντί, 2010, 112’, Σκηνοθεσία: Avi Nesher, Σενάριο: Avi Nesher, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Amir Gutfreund, Πρωταγωνιστούν: Adir Miller, Maya Dagan, Tuval Shafir. Σύμφωνα με την υπόθεση, στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968 ο έφηβος Άρικ πιάνει δουλειά στο πλευρό ενός μυστηριώδους προξενητή, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, που διατηρεί ένα μικρό γραφείο σε κακόφημη συνοικία. Μέσα σε αυτόν τον αλλόκοτο για τον Άρικ περίγυρο, ο προξενητής θα τον μυήσει σε έναν καινούργιο κόσμο. Η τανία κατέκτησε αργυρή Πλακέτα, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγου 2011 και Βραβείο Κοινού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μπρυζ 2011.
Κυριακή 18/3, 7 μ/μ: «Δύο τη νύχτα», Ρομαντική κομεντί, 2011, 87’, Σκηνοθεσία: Roi Werner, Σενάριο: Yaron Brovinsky, Roi Werner, Πρωταγωνιστούν: Yaron Brovinsky, Keren Berger, Omer Barnea. Σύμφωνα με την υπόθεση, σε μια πόλη όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν, ένας άντρας και μια γυναίκα ψάχνουν το αδύνατο: μια θέση για παρκάρισμα. Η ιστορία δύο ανθρώπων που γνωρίζονται σε ένα μπαρ, θέλουν να περάσουν τη νύχτα μαζί, αλλά πρέπει πρώτα να παρκάρουν. Η τανία κατέκτησε Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού 2011 και Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου Παρισιού 2011.
Κυριακή 18/3, 9 μ.μ: «Πλατεία Ονείρων», Desperado Square, Κοινωνικό δράμα, 2001, 98’, Σκηνοθεσία: Benny Toraty, Σενάριο: Benny Toraty, Πρωταγωνιστούν: Joseph Shiloach, Yona Elian, Mohammed Bakri. Σύμφωνα με την υπόθεση, σε μια γειτονιά ξεχασμένη από το χρόνο, το πρώτο μνημόσυνο του Morris Mandabon, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, πλησιάζει και ο νεαρότερος γιος του, ο Nissim, βλέπει ένα όνειρο. Στο όνειρο ο πατέρας του τού αναθέτει να επαναλειτουργήσει τον παλιό κινηματογράφο της γειτονιάς με συνέπεια να καταπατά τον όρκο που ο Morris είχε πάρει χρόνια πριν ώστε να μην προβάλει ταινίες ποτέ ξανά.
Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Δημ. Χατζής», με ελεύθερη είσοδο, με σειρά προσέλευσης. Τη διοργάνωση έχει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με τη συνεργασία της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.