Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Θετική ήταν η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού στη Θεσπρωτία

Στα περυσινά  επίπεδα η παραγωγή σε Άρτα και Πρέβεζα


Μια πρώτη αποτίμηση της φετινής πορείας της καλλιέργειας μανταρινιάς δείχνει μια παραγωγή αυξημένη και ποιοτική. Για μία ακόμη χρονιά, ο καιρός έπληξε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καρποφορία. Στον τομέα της εμπορίας του προϊόντος, οι τιμές παρουσίασαν αισθητή άνοδο, ξεπερνώντας το 10%, σε σύγκριση με πέρυσι. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνθηκαν στις αγορές του εξωτερικού και...
ένα μέρος αυτών στις πρώην ανατολικές χώρες, Ρουμανία και Βουλγαρία. Δυστυχώς, όμως, η «ρετσινιά» των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης δεν έχει ακόμα καθαρίσει. Για μια ακόμη φορά, υπήρξαν μεγάλες ποσότητες μανταρινιών που διακινήθηκαν χωρίς παραστατικά και από παράνομα συσκευαστήρια, κάτι που δυσφημεί ανεπανόρθωτα την ταυτότητα του προϊόντος και ενισχύει την παραοικονομία, εις βάρος του καθαρού εισοδήματος των νόμιμων αγροτών.

Κρατάει τον εξαγωγικό του χαρακτήρα
Η καλλιέργεια μανταρινιού είχε και συνεχίζει να έχει καθαρά εξαγωγικές προοπτικές, κάτι που επιβεβαίωσαν όχι μόνο οι συνομιλητές της «Ύπαιθρος Χώρα» από τις παραγωγικές περιοχές, αλλά και τα στοιχεία του INCOFRUIT-Ελλάς. Σύμφωνα με αυτά, μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου, οι εξαγωγές μανταρινιού, στο σύνολό τους (Κλημεντίνες και Νόβα) έφτασαν λίγο κάτω από τους 80.000 τόνους, στους 79.915 συγκεκριμένα. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι και τους 71.346 τόνους που είχαν φύγει την αντίστοιχη ημερομηνία. Κύριοι προορισμοί είναι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, τα Βαλκάνια αλλά και χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ήπειρος
Θετική ήταν η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού στη Θεσπρωτία. Αρχές Ιανουαρίου έγιναν και οι τελευταίες συλλογές, με καλές αποδόσεις, από 4 έως 5 τόνους το στρέμμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κινήθηκε προς τις αγορές της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Δυστυχώς, και πάλι επιτήδειοι «έμποροι», εκμεταλλεύτηκαν τα νομικά κενά στην αλυσίδα τροφοδοσίας και έβγαλαν έξω μανταρίνια χωρίς παραστατικά ή τιμολόγια.Σύμφωνα με τον έμπορο και παραγωγό Μηνά Γκίκα, από την Κεστρίνη Σαγιάδας Θεσπρωτίας, η φετινή χρονιά είναι παραγωγική και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο παραεμπόριο:«Από την περιοχή μας, φέτος, διακινήθηκαν περίπου 40.000 τόνοι μανταρινιού. Οι στρεμματικές αποδόσεις ξεπέρασαν τους 4 τόνους, με κυρίαρχη ποικιλία την Κλημεντίνη, η οποία καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης (ξεπερνά το 80%) και ακολουθεί η Νόβα. Από αυτές τις ποσότητες, το 90% κινήθηκε προς τις χώρες της Ευρώπης. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 26 έως 36 λεπτά το κιλό. Το μεγάλο πρόβλημα στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας και κυρίως των εσπεριδοειδών, εστιάζεται στα παράνομα συσκευαστήρια και στους παράνομους εμπόρους, οι οποίοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία».Πρέπει να επισημανθεί ότι στην περιοχή άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και η ποικιλία μανταρινιάς Ορτανίκ, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η όψιμη συλλογή της.
Τέλος, στις άλλες περιοχές παραγωγής, όπως η Άρτα και η Πρέβεζα, η παραγωγή κυμάνθηκε στα ίδια περσινά επίπεδα.