Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Με κεκτημένη ταχύτητα μπαίνει το 2018 στο χώρο των υποδομών και των μεταφορών

Με κεκτημένη ταχύτητα μπαίνει το 2018 στο χώρο των υποδομών και των μεταφορών. Με τις παραδόσεις μεγάλων έργων να κορυφώνονται το 201, η νέα χρονιά μας επιφυλάσσει την επόμενη μέρα ή τουλάχιστον αυτή είναι η προσδοκία. Τώρα, μέσα σε αυτό το νέο έτος περιμένουμε κάποιες νέες παραδόσεις έργων που αυτή τη φορά κινούνται γύρω από τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας, υποσχόμενες την αναβάθμιση του μέσου.Μέσα στο...
πρώτο δίμηνο οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο θα είναι ραγδαίες. Θα παραδοθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου ως ηλεκτροκινούμενο πλέον το τμήμα Πειραιάς-Αθήνα και έτσι όλα τα δρομολόγια, αστικά και υπεραστικά θα έχουν ως αφετηρία τον σταθμό δίπλα από το λιμάνι του Πειραιά. Μαζί περιμένουμε και την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα ΣΚΑ-Λιόσια που θα διορθώσει σημερινές δυστοκίες στην καθημερινότητα των δρομολογίων.Τα μεγάλα νέα θα έρθουν με την παράδοση του τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι που υποβάλλεται σε εξαντλητικές δοκιμές εδώ και 1 μήνα περίπου και πρόκειται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Είναι το προτελευταίο τμήμα της αναβαθμισμένης σε διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμής του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Με αυτή την παράδοση υπάρχει η ελπίδα ότι το δρομολόγιο θα πέσει στις 4 ώρες και 30 λεπτά.Εξίσου σημαντική για τις εμπορευματικές μεταφορές είναι η ολοκλήρωση των έργων στο μεγάλο ακίνητο του Θριάσιου Πεδίου και η απόδοση τους σε λειτουργία. Εδώ φυσικά περιμένουμε και τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ μεσα στο 2018 που σε μέγεθος είναι 3 φορές μεγαλύτερο από την παραχώρηση του πρώτου οικοπέδου των 588 στρεμμάτων.Μιλώντας για αυτό, περιμένουμε να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και της κοινοπραξίας που αναλαμβάνει προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη διετής φάση έργων για την κατασκευή υποδομών που σε βάθος δεκαετίας θα φτάσουν τα 130εκατ.ευρώ.

Μέσα στο 2018 περιμένουμε και άλλες συμβάσεις μεγάλης κλίμακας έργων. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο περιμένουμε να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για το Καστέλι στην Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης εδώ και δεκαετίες.Υπογραφή σύμβασης θα έχουμε και για το σιδηροδρομικό έργο της Σήραγγας Σεπολίων περίπου στα τέλη του έτους. Ο ανάδοχος αναμένεται και το έργο έχει αρχικό κόστος 152εκατ.ευρώ. Υπογραφή σύμβασης περιμένουμε και για την προμήθεια 25 Τραμ με την Alstom να είναι μέχρι στιγμής το μεγάλο φαβορί.Μέσα στο 2018 περιμένουμε την έναρξη 3 μεγάλων οδικών έργων. Το πρώτο είναι η οκταπλή εργολαβία για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, η δεύτερη και η τρίτη είναι για τα άκρα του Ε65: το Λαμία-Ξυνιάδα που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και του Τρίκαλα-Εγνατία που αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ θα ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους.Όλο το 2018 θα συνεχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας κόστους 1,8δισ.ευρώ και της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος εκτιμώμενου κόστους 450εκατ.ευρώ. Στο πεδίο των δημοπρατήσεων περιμένουμε πολλές δημοπρατήσεις έργων μιας και είχαμε ένα σχετικά άγονο 2017.Θα έχουμε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΒΟΑΚ (Χανιά-Άγιος Νικόλαος) εκτιμώμενου κόστους 1,5δισ.ευρώ, της Παράκαμψης Χαλκίδας (230εκατ.ευρώ), της εργολαβίας-σκούπας για την αποπεράτωση της Αμβρακίας Οδού.Επίσης περιμένουμε σειρά σιδηροδρομικών έργων: ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Κιάτο-Ροδοδάφνη, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος, το έργο επιδομής-ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο καθώς και κάποια μικρότερα.Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μεγάλα κτιριακά έργα να δημοπρατούνται ή να προετοιμάζεται η κατασκευή τους. Έχουμε τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που στο ένα της τμήμα περιλαμβάνει το Νέο Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά και τις νέες παραχωρήσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ για εμπορικά κέντρα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πειραιά και Θεσσαλονίκης.Σε άλλα έργα περιμένουμε τη δημοπράτηση του νέου προβλήτα κρουαζιέρας από τον ΟΛΠ που διαχερίζεται η COSCO, τον τριπλό οδικό κόμβο στο Σκαραμαγκά, την Β`φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων.Στα ιδιωτικά έργα έχουμε επίσης αναμονές για την έναρξη κατασκευής μεγάλων projects όπως τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Elounda Hills, Atalanti Hills, το εμπορικό κέντρο Academy Gardens και το μεγάλο αιολικό πάρκο του Καφηρέα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Εδώ, περιμένουμε δράση περισσότερο το 2019 παρά το 2018. Εφόσον το ακίνητο παραδοθεί τον Ιούνιο του 2018 θα περιμένουμε να ξεκινήσουν κάποιες πρώτες κινήσεις που μάλλον θα αφορούν κυρίως χωματουργικές εργασίες τόσο για την αποξήλωση και εξυγίανση του εδάφους στην περιοχή που θα δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο, όσο και στην περιοχή που πρώτη θα ξεκινήσει να αξιοποιείται. Ωστόσο η εκκίνηση των έργων θα σημάνει και την έναρξη μιας μακράς κατασκευαστικής περιόδου που αναμένεται να φέρει την Άνοιξη στην οικοδομή της Αθήνας που τώρα συντηρείται λόγω κάποιων ξενοδοχειακών επενδύσεων. Το έργο του Ελληνικού θα είναι το ορόσημο του 2018 στον κατασκευαστικό κλάδο όταν ξεκινήσει και σίγουρα θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις σε αυτόν το επόμενο διάστημα.

ypodomes.com