Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Εισήγηση του Μάριου Κάτση στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και τη σύσταση του ΕΛ.Δ.Ο

Ο Μάριος Κάτσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

Με μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ διαμορφώνει Εθνική Πολιτική για το Διάστημα για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Με δράσεις όπως, η Σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Hellas SAT, η επίσκεψη του ...
επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος κ. Johann-Dietrich Woerner, και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε με τον Yπ. ΨΗΠΤΕ κ. Νίκο Παππά  για τη δημιουργία και στην Ελλάδα κέντρου ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα  στην ελληνική πλευρά  και τη γερμανική εταιρεία OHB SE, το Υπουργείο προχώρησε μεθοδικά, και έφτασε στο σημερινό νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Κάθε σοβαρή χώρα, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί μια μακρόπνοη στρατηγική, με στόχο μια ισχυρή θέση στο αύριο όπως αυτό διαμορφώνεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις,  επιβάλλεται να εντάξει στο σχεδιασμό της και το χώρο του Διαστήματος

Όταν αναφερόμαστε σε διαστημικές εφαρμογές, μιλάμε για πράγματα που τα βλέπουμε και στην καθημερινή μας ζωή. Π.χ συστήματα τηλεπικοινωνιών, ραδιοπλοήγηση, εθνική ασφάλεια, εφαρμογές πολιτικής προστασίας όπως πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών κ.α.

Η χώρα μας διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό το οποίο είναι ικανό να στηρίξει τέτοια εγχειρήματα, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως μεγάλο μέρος αυτού του δυναμικού διαπρέπει στο εξωτερικό. Αυτό το δυναμικό στοχεύουμε να το επαναπατρίσουμε.

Η επιστημονική κοινότητα, και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του διαστήματος αγκάλιασαν τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Ο κ. Δένδιας ως εισηγητής την ΝΔ στον Προϋπολογισμό: Όταν ρωτήθηκε από πού θα μείωνε τις δαπάνες η ΝΔ αν ήταν κυβέρνηση, έδωσε μια λίστα με οργανισμούς του δημοσίου που θα «ρίξει μαύρο», μεταξύ άλλων  και στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό πριν καν αυτός ιδρυθεί!

Οι «άριστοι»  της αντιπολίτευσης, του Χάρβαρντ, και των κολεγίων, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα

Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί μια ισχυρή και αξιόπιστη Διαστημική Υπηρεσία, εποπτευόμενη από το Κράτος και λειτουργούσα προς όφελος των δημοσίων υπηρεσιών, της κοινωνίας, και των πολιτών.