Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ :«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε το σχέδιο του ΠΥ του Δήμου για το 2018 τον οδικό χάρτη δηλαδή βάσει του οποίου θα διοχετευτούν οι διαθέσιμοι πόροι. Η συζήτηση αυτή δεν είναι απλά μια θεσμική υποχρέωση. Είναι, και πρέπει να είναι, μια βαθύτατα πολιτική, συμμετοχική διαδικασία, κατά την οποία όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα...
πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να εκθέσουν τις απόψεις τους και να κάνουν καλοπροαίρετη, θέλω να πιστεύω, κριτική σε τυχόν λάθη και παραλείψεις. Εξάλλου, ο ΠΥ είναι ένα δυναμικό εργαλείο το οποίο υπόκειται σε αλλαγές στη διάρκεια μιας χρονιάς, ώστε να ενσωματώνει νέες ιδέες και προτάσεις.
Συνηθίζεται η συζήτηση για το πιο σημαντικό θέμα για ένα Δήμο να έχει περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Να επικεντρώνεται σε δεκάδες κωδικούς, δυσνόητους για πολλούς, ή σε περίπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες. Μια τέτοια συζήτηση, αν και ασφαλώς απαραίτητη, αφήνει σε δεύτερη μοίρα το πραγματικά ουσιώδες, που είναι ο πολιτικός χαρακτήρας της σύνταξης ενός ΠΥ. Επιτρέψτε μου σήμερα να σταθώ περισσότερο σε αυτόν ακριβώς τον πολιτικό χαρακτήρα, χωρίς βέβαια να αποφύγω να αναφέρω τα σημαντικά οικονομικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν.
Ο ΠΥ του 2018, αφορά το 4ο έτος διοίκησης της πόλης από τη Δημοτική Αρχή. Είναι η τελευταία πλήρης οικονομική χρονιά αυτής της Δημοτικής Αρχής, αφού το 2019 οι πολίτες των Ιωαννίνων θα κληθούν να εκλέξουν τη νέα ηγεσία του τόπου. Το 2014, όταν η νυν Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είχαμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 5ετίας για το Δήμο. Ένα σχέδιο με όραμα και στόχους για το πώς θέλουμε την πόλη μας, βασισμένο όμως πάνω  σε μια θεμελιώδη πολιτική φιλοσοφία που πρέσβευε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του. Ο Δήμος μας έχει ζήσει τραγικές στιγμές από την οικονομική κακοδιαχείριση και την ανευθυνότητα του παρελθόντος. Η προσπάθεια που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2011, έπρεπε να συνεχιστεί και είχαμε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσαμε με πολύ προσεκτικά βήματα για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και μόνο αφού θα είχαμε διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Οι πολίτες των Ιωαννίνων μας εμπιστεύτηκαν, παρά την προσπάθεια της τότε αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα τραγικά γεγονότα του 2013, και μας έδωσε την εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Θεωρώ σκόπιμο να θυμίσω, συνεχίζοντας αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή, ότι το 2014, παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε βουλιάξει σε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βρίσκαμε μπροστά μας και άλλα απρόβλεπτα αναρίθμητα εμπόδια που έθεσε η κεντρική εξουσία, αλλά και τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Παρόλα αυτά, την τριετία 2015-2017, ποτέ δεν παρεκκλίναμε από τις αρχές μας, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν μετριάσαμε τις φιλοδοξίες μας, δεν αναζητήσαμε άλλοθι ώστε να μην εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Βάλαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την οικονομική αυτάρκεια και υγεία του Δήμου. Βασικός πυλώνας αυτού του στόχου ήταν η κατάρτιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων ΠΥ όπου οι δαπάνες (το σύνολο δηλαδή των έργων και δράσεων του Δήμου) θα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν. Χωρίς ούτε ένα ευρώ δανειοδότησης, φορτωμένοι με δυσθεώρητα χρέη, και με μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις καταφέραμε να είμαστε σήμερα ένας Δήμος πρότυπο όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση. Την τελευταία 3ετία κάναμε πολλά και, κυρίως, βάλαμε τις βάσεις ώστε στο τέλος αυτής της θητείας να μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών που σχεδιάσαμε. Το 2018, έχοντας πλέον σταθεί γερά στα πόδια μας, φιλοδοξούμε να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, που όπως προείπα έχει ορίζοντα το τέλος αυτής της δημοτικής θητείας, σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα στηρίχτηκε η κατάρτιση του ΠΥ για το 2018 και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η διαδικασία σύνταξης του ΠΥ του 2018 έπρεπε να λάβει κυρίως την πορεία εκτέλεσης του ΠΥ 2017. Η βάση για τον ΠΥ 2018 είναι η πορεία εκτέλεσης του ΠΥ 2017 έως τη χρονική στιγμή που συντάσσεται αλλά και οι εκτιμήσεις για το κλείσιμο του  2017, ενσωματώνοντας φυσικά, στο μέτρο του δυνατού, τις όποιες προβλέψεις για επισφάλειες και αποκλίσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, τόσο στο σκέλος των εσόδων , όσο και σε αυτό των δαπανών, βρισκόμαστε εντός των στόχων που είχαν τεθεί, παρά τα τεράστια προβλήματα που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε από τις μειωμένες και επισφαλείς κρατικές επιχορηγήσεις, την κόπωση των πολιτών από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τις σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό, τη φορολόγηση για 3η συνεχόμενη χρονιά του Δήμου για τα μισθώματα και τους τόκους κεφαλαίου που εισπράττει. 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά και εισπράχθηκαν εντός του 2017, 3.8 εκατομμύρια από έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (στοιχεία έως 30/11). Φαίνεται, επίσης, ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχαμε προϋπολογίσει, θα εισπράξουμε συνολικά,  1 εκ. για το 2017. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχίζεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών οφειλών από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 εκ. ευρώ των ανείσπρακτων. Την τριετία 2015-2017, μέσα σε ένα τραγικό οικονομικό περιβάλλον, με συνεχείς αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία της χώρας, και με ανύπαρκτο ουσιαστικά κατασταλτικό μηχανισμό, καταφέραμε να εισπράξουμε 3.3 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών. Ταυτόχρονα, αποτρέψαμε τη δημιουργία νέων οφειλών με αυστηρές προειδοποιήσεις και νομικές διαδικασίες εκεί που οφείλαμε, δείχνοντας παράλληλα ευαισθησία σε ακραίες περιπτώσεις πραγματικά άπορων και ανήμπορων συμπολιτών μας  Για το 2018, προβλέπουμε την είσπραξη  900.000 από αυτή την πηγή εσόδων και θα εντείνουμε την προσπάθεια είσπραξης περισσότερων χρημάτων, κυρίως από τους μεγαλοοφειλέτες. Τα ίδια έσοδα του Δήμου (από ακίνητη και κινητή περιουσία, ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, λοιπά τέλη και παροχή υπηρεσιών, φόρους και εισφορές, εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, προσαυξήσεις – πρόστιμα – παράβολα και έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά), εκείνη δηλαδή η ομάδα εσόδων την οποία ο Δήμος μπορεί να επηρεάσει άμεσα με τις πολιτικές του,  εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 16.6 εκ. ευρώ στο τέλος του 2017. 
Όσον αφορά τις δαπάνες, ο Δήμος συνεχίζει να αποδεικνύεται συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι δεν θα παρουσιαστούν σημαντικές υπερβάσεις λειτουργικών δαπανών, και, σε κάθε περίπτωση, έχουμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη αποπληρωμή τους. Σημαντική επιβάρυνση συνεχίζει να υπάρχει  από παλιές οφειλές που αφορούν δάνεια, ρυμοτομίες, τόκους, κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας οικονομικής διαχείρισης που υποθήκευσε το μέλλον του Δήμου και συνεχίζει να απομυζά πολύτιμους πόρους από τους Γιαννιώτες. Πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 2017 ο Δήμος θα έχει πληρώσει :
315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ
430.000 για φόρο εισοδήματος
2.100.000 για δάνεια
673.000 για δάνεια της ΔΕΥΑΙ
500.000 για τόκους υπερημερίας
1.700.000 για ρυμοτομίες
Σωρευτικά, την τριετία 2015-2017 ο Δήμος αποπλήρωσε 15,4 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες που απορρέουν από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Παρά την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά και τις παλιές οφειλές που μόλις αναφέρθηκαν, ο Δήμος μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα,  καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από ίδιους πόρους. Όλα αυτά αποτυπώνονται στα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που συντάσσονται ανά τρίμηνο και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν καλοπροαίρετο παρατηρητή. Όπως είχαμε δεσμευθεί, και ο ΠΥ 2017 αποδεικνύεται απόλυτα ρεαλιστικός και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου αυτονόητο μέσα στο αβέβαιο και νεφελώδες οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που ζούμε.
Μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, έπρεπε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών και πολιτιστικών δομών του Δήμου καθώς και των σχολικών μονάδων, να προγραμματίσουμε νέες δράσεις και έργα, να ιεραρχήσουμε και να  ικανοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερα αιτήματα συνδημοτών μας αλλά και των τοπικών κοινοτήτων για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Έπρεπε, επιπλέον, να διασφαλίσουμε τις πιστώσεις για τη λειτουργική βιωσιμότητα του Δήμου και για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων μας ώστε να μη δημιουργούμε καινούργια χρέη που θα μετακυλίοταν σε επόμενες γενιές υποθηκεύοντας το μέλλον της πόλης. Για τους λόγους αυτούς, φροντίζουμε ώστε κάθε δαπάνη να είναι απόλυτα διασφαλισμένη και χρηματοδοτούμενη μέχρι το τελευταίο ευρώ. Αργά αλλά σταθερά, έχουμε «χτίσει» ένα σημαντικό αποθεματικό που μας επιτρέπει αφενός να απορροφούμε περικοπές κρατικών πόρων και υπερφορολόγηση, αφετέρου να χρηματοδοτούμε άμεσα και γρήγορα απρόβλεπτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν. Ένα αποθεματικό που είναι αποτέλεσμα της σπουδαίας δουλειάς στο σκέλος των εσόδων, αυξάνοντας τη ρευστότητα μας, της εκμετάλλευσης όλων των διαθέσιμων ευκαιριών για χρηματοδότηση (ληξιπρόθεσμα, δικαστικές αποφάσεις), αλλά και της πολιτικής μας βούλησης να εισπράξουμε παλιές οφειλές, να περιστείλουμε τη σπατάλη και να υιοθετήσουμε πρακτικές που μας αποφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στα έργα και τις προμήθειες. Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι το 2017 σταμάτησε η επιχορήγηση του Δήμου από τα παλιά ληξιπρόθεσμα ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, η εκτέλεση του φετινού ΠΥ μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα επιτυχημένη.
           
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ Π/Υ 2018
Στον προϋπολογισμό εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου που αφορούν το συγκεκριμένο οικονομικό έτος και καταρτίζεται και υποβάλλεται ισοσκελισμένος.
Ο ΠΥ του Δήμου για το 2018 ανέρχεται στο ποσό των 126.442.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2017 για 2 κυρίως λόγους : Ο 1ος είναι ότι εγγράφουμε νέες  πιστώσεις για έργα ΕΣΠΑ (ΤΕΒΑΑ, ΣΒΑΚ, ΣΒΔΕ, Νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους). Ο 2ος είναι ότι εγγράφουμε στον ΠΥ του Δήμου και το σύνολο των ΠΥ όλων των κληροδοτημάτων. Οι 2 αυτές μεταβολές σε σχέση με το 2017, δεν επηρεάζουν την καθαρή δημοσιονομική θέση του Δήμου αφού ό,τι εγγράφεται ως έσοδο εγγράφεται και ως δαπάνη.

Έσοδα – Έξοδα που αφορούν επιχορηγήσεις
Όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες που εγγράφονται ως έσοδα και έξοδα (ΚΑΠ, λειτουργικές δαπάνες σχολείων, προνοιακά επιδόματα, μισθώματα σχολείων, ΣΑΤΑ, επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, πυροπροστασία), δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με το 2017.
Ίδια έσοδα
Όσον αφορά τον Π/Υ που αφορά τα ίδια έσοδα, τα ποσά που εγγράφονται για το 2018 για τα ίδια έσοδα υπολογίζονται διακριτά, με βάση τα αποτελέσματα εκτέλεσης των Π/Υ των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών και ειδικότερα με βάση τα ποσά που εισπράχθηκαν κατά το έτος 2016 σε συνδυασμό με την απόδοση των εισπράξεων από τον Ιανουάριο 2017 και μέχρι το κλείσιμο του μηνός που προηγείται από το μήνα κατάρτισης του σχεδίου του Π/Υ 2018 από την οικονομική επιτροπή.
Στα ίδια έσοδα περιλαμβάνονται τα έσοδα από κινητή και ακίνητη περιουσία, τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών, φόροι και εισφορές, λοιπά τακτικά έσοδα, έσοδα από εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας , προσαυξήσεις-πρόστιμα-παράβολα και έσοδα που βεβαιώνονται για πρώτη φορά.
Κρίσιμο μέγεθος για τον σωστό και ρεαλιστικό υπολογισμό των εκτιμώμενων ιδίων εσόδων για το 2018 αποτελεί η πορεία είσπραξης τους για φέτος. Πρέπει, επίσης να συνυπολογιστεί και η γενικότερη οικονομική κατάσταση που επηρεάζει τη δυνατότητα πληρωμής των φόρων και των τελών των φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δήμο. Υπολογίζουμε ότι θα φτάσουν περίπου στο ύψος των 18,2 εκ. ευρώ.
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι ανείσπρακτες οφειλές προβλέπεται να μειωθούν περεταίρω, και έτσι κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην αύξηση της ρευστότητας αλλά και την  απεικόνιση στον ισολογισμό του Δήμου των πραγματικών απαιτήσεων. Προσπαθούμε και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνουμε , να μην συσσωρεύουμε καινούργιες απαιτήσεις προς το Δήμο. Το κυνήγι των οφειλετών του Δήμου και, κυρίως αυτών που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά, θα ενταθεί το 2018, όχι μόνο για να αυξήσουμε τη ρευστότητα μας αλλά και για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας σε όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν.

Δαπάνες
Αυτονόητη υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες πιστώσεις για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών αφορούν ανελαστικές δαπάνες που έχουν να κάνουν με μισθοδοσίες, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων, ρυμοτομίες, παλαιότερες οφειλές και λειτουργικά έξοδα.
Μεγάλη επιβάρυνση για το Δήμο συνεχίζουν να αποτελούν και οι οφειλές από το παρελθόν, τεράστια ποσά που χρωστάμε από λανθασμένες πολιτικές, κακοδιαχείριση, υποχρεώσεις που απομυζούν πολύτιμους πόρους σε μια τέτοια δύσκολη εποχή. Πολλοί Δήμοι έχουν καταρρεύσει. Εμείς στεκόμαστε ακόμη στα πόδια μας αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω αυτή την παράμετρο που δυσκολεύει καθημερινά το έργο μας.
Πιο συγκεκριμένα, εγγράφουμε στον ΠΥ του 2018:
150.000 για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
500.000 για Φόρο εισοδήματος από μισθώματα και τόκους που εισπράττουμε (συμπεριλαμβανομένων και των κληροδοτημάτων)
2.6 εκ. για δάνεια που κληρονομήσαμε και αποπληρώνουμε κανονικά
650.000 για το δάνειο της ΔΕΥΑΙ στο οποίο είναι εγγυητής ο Δήμος
265.000 για τόκους υπερημερίας που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με παλιές υποθέσεις ρυμοτομιών όπου ο Δήμος καθυστέρησε να αποπληρώσει το κεφάλαιο στους οφειλέτες.
250.000 για μισθώματα ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΕΠΑΒΙ, ώστε να στεγαστούν εκεί όλες οι σκορπισμένες σήμερα υπηρεσίες του Δήμου.
2,8 εκ. για ρυμοτομίες που αποτελούν τη μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η εξόφληση των δικαιούχων της οδού Ρώμα (670.000 ευρώ), ώστε μέσα στο 2018 να ξεκινήσουμε την διάνοιξη αυτού του δρόμου, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ
Ταυτόχρονα, και σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, προϋπολογίζουμε μικρότερα ποσά σε σχέση με το 2017 όσον αφορά αμοιβές τρίτων, δαπάνες ύδρευσης, ασφάλιστρα, εργασίες συντήρησης παγίων του Δήμου, αλλά και για προμήθειες αναλωσίμων (υλικά συντήρησης έργων, καύσιμα, γραφική ύλη, λοιπά αναλώσιμα).
Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία χρηματοδότησης και εξοικονόμησης ιδίων πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή πετύχαμε, παρά το μεγάλο ύψος των ταμιακών μας διαθεσίμων,  τη χρηματοδότηση του Δήμου με 350.000 για αποπληρωμή υποχρεώσεων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν ρυμοτομίες.
Πέραν, όμως, από την απλή εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών του Δήμου, οφείλουμε να αναδείξουμε και ένα όραμα για την πόλη. Σε αυτό το τελευταίο, αλλά ίσως πιο σημαντικό σκέλος της εισήγησής μου, θα ήθελα να καταδείξω με μια σειρά από δράσεις που, όπως ανέφερα και στη αρχή αποτελούν σε μεγάλο βαθμό πολιτικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής από την αρχή της θητείας της, το στρατηγικό μας όραμα για την πόλη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποίηση και βασίζεται πάνω σε 4 βασικούς πυλώνες : Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, ανάπτυξη, πολιτισμός – αθλητισμός.
Όσον αφορά την καθημερινότητα, 
Καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα από εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ (ΣΑΤΑ, Εισφορά, Ανταποδοτικά, ΣΑΕ, ΕΣΠΑ) τόσο με συνεχιζόμενα και μεταφερόμενα έργα, όσο και με νέα έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο σύνολο του Δήμου και βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασμαγορικά έργα άνευ ουσίας. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βάρος στα υποβαθμισμένα χωριά και κατανέμουμε δίκαια τις πιστώσεις σε όλες τις Δημοτικές ενότητες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, επενδύουμε στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών (πλατείες, πάρκα, δρόμοι, αθλητικοί χώροι, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός).
Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πασχίζει να πληρώσει ο συμπολίτης από το υστέρημα του για εισφορά σε χρήμα. Για αυτό και τα έσοδα αυτά πηγαίνουν εξολοκλήρου για έργα στις περιοχές αυτές. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη τα 2 μεγάλα έργα της βελτίωσης υποδομών σε περιοχές της πόλης όπου υπήρχαν πράξεις εφαρμογής, ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενισχύουμε σημαντικά τις υπηρεσίες αιχμής (καθαριότητα, εργοτάξιο, πράσινο).
Προχωράμε στην πρόσληψη 47 νέων εργαζομένων στην καθαριότητα από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι συμπολίτες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες.
Δεσμεύουμε σημαντικές πιστώσεις για τις προμήθειες του εργοταξίου που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων σε ολόκληρο το Δήμο.
Συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε με μεγάλα ποσά όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Αυξάνουμε σημαντικά τις πιστώσεις της υπηρεσίας πρασίνου για εξωτερικές εργολαβίες (πάνω από 140.000 ευρώ το 2018), καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Ολοκληρώνουμε την προμήθεια νέων οχημάτων (γκρέιντερ, καλαθοφόρο, οδοστρωτήρας, JCB, σάρωθρο, αλατοδιανομέας) και σε συνδυασμό με τις προσλήψεις οδηγών αποκτάμε τη δυνατότητα γρηγορότερης και πιο ολοκληρωμένης παρέμβασης εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπου η Δημοτική Αρχή έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα,
Ενισχύουμε τη χρηματοδότηση του ΟΚΠΑΠΑ κατά 250.000 ευρώ ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις υπάρχουσες δομές του και να λειτουργήσει τα 2 νέα ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ, ένα αίτημα πολλών συμπολιτών μας που γίνεται πλέον πραγματικότητα, καθώς και ένα νέο ΚΑΠΗ στο Σταυράκι.
Διατηρούμε τις γενναίες απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
Συνεχίζουμε την επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ και εκπονούμε τη νέα μελέτη για την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία, ώστε οι κάτοικοι των χωριών να απολαμβάνουν το μειωμένο κόμιστρο.
Στον αθλητισμό – πολιτισμό,
Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση στο Πνευματικό Κέντρο κατά 100.000 ευρώ, ώστε σε συνδυασμό με την επιπλέον επιχορήγηση των 200.000 ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς να ολοκληρώσει τις επισκευές στα κτίρια που στεγάζονται οι δομές του και να υλοποιήσει ένα πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα με μια πληθώρα  εκδηλώσεων.
Χρηματοδοτούμε με επιπλέον κονδύλια το ΔΗΠΕΘΙ, το οποίο έχει καταστεί πρότυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα με πλήθος συνεργασιών και αποκορύφωμα το φεστιβάλ Δωδώνης που όλοι απολαύσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι και που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας.
Επενδύουμε στις αθλητικές υποδομές με την ολοκλήρωση των αθλητικών κέντρων Καλούτσιανης και Κιάφας, την αναβάθμιση των αποδυτηρίων στο αθλητικό κέντρο Κατσικάς και τη συμβασιοποίηση των νέων γηπέδων έναντι της ΕΠΣΗΠ, της Πλατανιάς, του αθλητικού κέντρου στο Δροσοχώρι και τον νέο αθλητικό χώρο στα Ζευγάρια.
Επιχορηγούμε τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία με 70.000 ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους καθώς οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι ιδιωτικές χορηγίες έχουν συρρικνωθεί.
Επιδοτούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους με 50.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν τις γειτονιές της πόλης μας, κάνοντας συμμέτοχους τους κατοίκους τους.
Τέλος, στον ίσως πιο σημαντικό πυλώνα της πολιτικής μας, προχωράμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις με αναπτυξιακή λογική, που θα δημιουργήσουν υπεραξία στην πόλη,
Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη κατά 20% στις επιχειρήσεις του παλιού Καποδιστριακού Δήμου, εντάσσοντας το μέτρο αυτό σε ένα συνολικό σχέδιο για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η εκπόνηση του οποίου ολοκληρώνεται άμεσα.
Απαλλάσσουμε τους νέους που θα ιδρύσουν νέα επιχείρηση κατά 80% από τα δημοτικά τέλη για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την τουριστική προβολή της πόλης, μια από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού μας Portal, την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συμμετοχή του Δήμου μέσω στοχευμένων road shows σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού με το ποσό των 68.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών σε Κύπρο και Γερμανία δικαιώνουν την επιλογή μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και με περισσότερους πόρους αν χρειαστεί, καθώς είναι πεποίθηση μας ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης στον τόπο μας.
Συμβασιοποιούμε τη μελέτη για τη πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης, ένα έργο που θα δώσει τεράστια ώθηση σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης.
Επενδύουμε στην πλήρη μηχανοργάνωση του Δήμου. Νέα λογισμικά για παρακολούθηση μισθωμάτων, ΤΑΠ, διαχείριση έργων, αναβάθμιση των υποδομών και των λογισμικών της Πολεοδομίας για την ψηφιοποίηση του αρχείου της, την ολοκλήρωση των ΓΠΣ, τη δημιουργία εφαρμογής Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών δεδομένων για ανάπτυξη γεωχωρικής βάσης.
Τέλος, προχωράμε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με μια σειρά δράσεων. Αξιοποιούμε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για επανάχρηση δημοτικών ακινήτων, ολοκληρώνουμε την πολεοδομική τακτοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα και προχωράμε στην δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του, εξετάζουμε την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων σε νέους αγρότες, αξιοποιούμε αδρανή κτίρια για να χρησιμοποιηθούν ως κοιτίδες επιχειρηματικότητας από νέους επιστήμονες, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού parking  στα Λιθαρίτσια, μελετάμε τη χρήση νέων δημοτικών ακινήτων ως χώρους στάθμευσης στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής κινητικότητας.

Είναι προφανές ότι ο ΠΥ για το 2018, είναι ένα δυναμικό εργαλείο που προσαρμόζεται σε νέες ανάγκες και προτεραιότητες. Δεν ήταν δυνατόν να εγγραφούν 3 μήνες πριν καν το κλείσιμο της φετινής χρονιάς και να αποτυπωθούν όλα όσα προγραμματίζουμε. Ο ΠΥ του 2018 προφανώς και θα υποστεί τροποποιήσεις, ώστε να συμπεριλάβει και καινούργιες δράσεις που τώρα ωριμάζουν. Μέσα στο 1ο τρίμηνο του νέου έτους φιλοδοξούμε να εγγράψουμε στον ΠΥ μια σειρά σημαντικά έργα,
Νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ
Νέα έργα μέσω του Πράσινου Ταμείου
Ενίσχυση των πιστώσεων για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου, την αλλαγή λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED, τους νέους υπογειοποιημένους κάδους, όλα με εξασφαλισμένες πιστώσεις από το πλεόνασμα των ανταποδοτικών του 2017 που μπορεί να φτάσει και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Τα έργα που θα επιλεγούν μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης από το συμμετοχικό προϋπολογισμό.
Τις δράσεις που θα αφορούν την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, μόλις αυτές οριστικοποιηθούν με τους συναρμόδιους φορείς και το Επιμελητήριο.
Την προμήθεια πάγιου εξοπλισμού για τα σχολεία. Μια σημαντική παρέμβαση καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι πόροι προς τις σχολικές επιτροπές μειωμένοι. Έχουν ήδη καταγραφεί οι ελλείψεις και έχουμε ξεκινήσει τη σύνταξη της μελέτης ώστε να οριστικοποιήσουμε τα χρήματα που θα διαθέσουμε για να καλύψουμε ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών των σχολείων.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά λόγια. Αποτυπώνονται στο σχέδιο του Π/Υ που σας καταθέτω και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και στρατηγικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι.  Είμαστε, ακόμη, έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις όλων όσων τις ζωές επηρεάζει η πολιτική μιας Δημοτικής Αρχής όπως αυτή αποτυπώνεται σε έναν Π/Υ. Αγωνιούμε το ίδιο με όλους τους συνδημότες μας για τον τόπο και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ούτε της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ούτε της απόλυτης γνώσης. Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να υπερψηφίστε τον ΠΥ του 2017.