Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΤΑΣΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...Τι είπε για τις πολιτικές εξελίξεις

Κύριε Τασούλα, μετά την συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβια η ΝΔ μιλά ευθέως για "σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου". Γιατί;

Μα γιατί ο κ. Τσίπρας, για να δανεισθώ μια ιταλική λέξη που πολλοί γνωρίζουν από τον κινηματογράφο και που επ’εσχάτων χρησιμοποιεί συχνά ο Υπουργός ...
Εθνικής Αμύνης, αναδείχθηκε σε “consigliere” του κ. Καμμένου κατά τη συζήτηση της Επερώτησής μας τη Δευτέρα 27/11/2017! Και μάλιστα με το στυλ δικολάβου σε μεταβατικό πταισματοδικείο! Ο Πρωθυπουργός στην ουσία δεν κάλυψε μόνο τον Υπουργό του, αλλά βγήκε ανεπιφύλακτα μπροστά ξεπερνώντας τον σε στήριξη μιας σαφώς σκανδαλώδους συμφωνίας που μόνο διακρατική δεν είναι.
Είναι φανερό πως για τον κ. Τσίπρα η διατήρηση της κυβερνητικής αριθμητικής συνοχής επέτρεπε τα πάντα. Και ο κ. Καμμένος που το ξέρει καλά αυτό, δεν είχε κανένα φραγμό! Βέβαια η δυναμική αντίδρασή μας και το ξεσκέπασμα αυτού του αίσχους δρομολόγησε και την προσπάθεια να ανακληθεί η συμφωνία με πρόσχημα, από το ΣΥΡΙΖΑ την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Ωστόσο η ζημιά για το δημόσιο έγινε, και κοστίζει πάνω από 66 εκ. ευρώ και αυτό δεν ανακαλείται!

Μετά την επερώτηση, αλλά και το αίτημα για κλήση συγκεκριμένων προσώπων στην επιτροπή εξοπλισμών, τι άλλες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει στη Βουλή η ΝΔ; Κατά την προσωπική σας άποψη υπάρχουν λόγοι για να εξετάσει και το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης δυσπιστίας;

Ήδη ζητήσαμε, πέραν αυτού, και τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία και οφείλουν να προσέλθουν κατ’αρχήν οι κ.κ Καμμένος, Βίτσας και Κοτζιάς για να δώσουν εξηγήσεις, αλλά και για να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειές τους προς αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της χώρας, και της αποκατάστασης της νομιμότητας στον ευαίσθητο τομέα της διάθεσης των στρατιωτικών εξοπλισμών. Επιπλέον το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής μας δίνουν και άλλα βήματα ελέγχου και ανάδειξης του σοβαρότατου αυτού ζητήματος. Θα εξαντλήσουμε και την τελευταία θεσμική ικμάδα για να καταπολεμηθεί τόσο αυτή η εκτροπή, όσο και οι εμπνευστές της! Κατά τα άλλα μη ξεχνάτε ότι ήδη έχουν επιληφθεί η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Εισαγγελία του Στρατοδικείου! Μπαράζ ελέγχων σε μια κυβέρνηση που νομίζει πως είναι ανεξέλεγκτη!

Η ΝΔ εκπέμπει βεβαιότητα ότι το θέμα δεν κλείνει. Εκτιμάτε προσωπικά ότι μπορεί τελικά να προκαλέσει  και πολιτικές εξελίξεις;

Μα έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις! Μόλις 14 ώρες μετά τη συζήτηση της Επερώτησης όπου ο κ. Τσίπρας στήριξε δια του κ. Καμμένου τον εαυτό του, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δια των βουλευτών του “άδειασε” τον κ. Καμμένο στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Γιατί εκεί απεφασίσθη με πρόταση ΣΥΡΙΖΑ η επανεξέταση της γνωμοδότησης για την εκποίηση των 300,000 βλημάτων με το προσχηματικό επιχείρημα του κινδύνου να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα κατά αμάχων στην Υεμένη, ενώ στην ουσία πρόκειται για αποδοκιμασία Καμμένου που παρεβίασε όχι τον κανόνα “ού διαπράξεις σκάνδαλο”, αλλά “ού σε πιάσουν”! Γιατί αυτό τους νοιάζει!

Ποια η άποψή σας για την πρόταση που υπάρχει για ανάκληση της απόφασης για πώληση των βλημάτων στη Σ. Αραβία;

Είναι η αποθέωση της υποκρισίας και να γιατί: Λένε οι του ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου της 13/9 και 30/11 του 2017 που καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Φ. Μογκερίνι να “δρομολογήσει μια πρωτοβουλία με στόχο την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου”. Και μας λένε πως όταν γνωμοδοτούσαν, στις 12/1/2017 για την εκποίηση των 300,000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, δεν υπήρχαν αυτά τα ψηφίσματα. Έλα όμως που το ίδιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25/2/2016, 11 μήνες πριν την απόφαση για τα βλήματα, είχε και πάλι εκδώσει ψήφισμα με την ψήφο και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε την κ. Μογκερίνι “να δρομολογήσει μια πρωτοβουλία με στόχο την κήρυξη εμπάργκο όπλων της ΕΕ κατά της Σαουδικής Αραβίας λόγω των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στην Υεμένη”! Αυτό δεν λέγεται ευαισθησία για την Υεμένη, λέγεται ευαισθησία για την καρέκλα τους, και νομικά είναι μια άτεχνη και αλυσιτελής απόπειρα “εμπράκτου μετανοίας”!

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα να βαδίζει τελικά μέχρι τις επόμενες εκλογές με σφοδρές αντιπαραθέσεις και εκατέρωθεν καταγγελίες για "σκάνδαλα";

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζουν εκλογές με συνταγή Κουτσόγιωργα! Όπως ακριβώς το 1985, οπότε και το διχαστικό κλίμα και η λασπολογία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά και μαζί με τον ελληνικό λαό θα τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Έχουμε και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την γ' αξιολόγηση. Εκτιμάτε οτι θα κλείσει εγκαίρως;

Ήδη έχουμε μετατοπίσεις του κλεισίματος προς τα τέλη Ιανουαρίου 2018, ενώ μιλούσαν για πολύ νωρίτερα. Φοβάμαι πως και ο Ιανουάριος θα ξεπερασθεί, αν και εύχομαι το αντίθετο. Το “εγκαίρως” είναι ένα επίρρημα που δεν έχει σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και το “ειλικρινώς”!


Συμμερίζεστε την άποψη ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το 2018 να είναι εκλογική χρονιά; Και αν ναι, γιατί;

Αν και κατάγομαι από το χωριό Δωδώνη, δεν διαθέτω μαντική ικανότητα. Υπολογίζω όμως πως ο κ. Τσίπρας κλυδωνίζεται ανάμεσα στη επίτευξη μιας όσο το δυνατόν μικρότερης ήττας και στον πειρασμό της συνέχισης της ανεπανάληπτης εξουσίας μέχρι τέλους. Για το καλό της χώρας ελπίζω να επιλέξει τη μικρότερη ήττα από τον “άσπρο πάτο” της θητείας του!

Ειστε ο συντονιστής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η επεξεργασία των προτάσεων της ΝΔ και πότε θα δημοσιοποιηθούν;

Οι κύριες γραμμές των προτάσεων της ΝΔ έχουν παρουσιασθεί από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στις 28/3/2016, και από εμένα στο προηγούμενο 10ο Συνέδριο της ΝΔ. Εν τω μεταξύ οι θέσεις μας εμπλουτίσθηκαν με χρήσιμες προτάσεις από τα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος. Βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για προστασία της κυβερνητικής σταθερότητας από πολιτικούς ελιγμούς τύπου πρόωρων εκλογών λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και ενίσχυση των ελεγκτικών του διαδικασιών, για δραστική περιστολή κάθε περιττής προστασίας των πολιτικών προσώπων, για αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για περαιτέρω προσέλκυση και προστασία επενδύσεων και ιδιοκτησίας σε ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, για κατάργηση του μονοπωλίου της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Η ΝΔ από καιρό έχει καλέσει την κυβέρνηση να επαναφέρει το θέμα της αναθεώρησης στο φυσικό του θεσμικά χώρο, το Κοινοβούλιο. Μέχρι στιγμής όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τρενάρει την υπόθεση γιατί θεωρεί πως σε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη συνταγματικού λαϊκισμού θα επιτύχει να αξιοποιήσει την αναθεώρηση για να την παρουσιάσει ως το νέο του πρόγραμμα που δήθεν θα εξασφαλίζει την ευημερία μέσω συνταγματικών προβλέψεων! Η αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης Νούμερο 2! Το παραμύθι όμως κάποτε τελειώνει, ακόμη και όταν έχει συνταγματικό μανδύα.