Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ Ν.ΣΚΟΥΦΑ-ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2018 ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Του Δημάρχου κ. Ευσταθίου Γιαννούλη

Κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι
Κυρίες και κύριοι

 Καταθέτουμε σήμερα για συζήτηση και ψήφιση τον  προϋπολογισμό του χρόνου που σε λίγες μέρες  ξεκινά.
Έναν προϋπολογισμό που συντάχθηκε με υπευθυνότητα, με σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα και σύμφωνα με την Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, ...
οικονομικού έτους 2018. 
 ( – τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 7028/2004 (Β΄ 253)
απόφασης).

Κατά τα άρθρα 14 παρ. 1 περ. β και 35 παρ. 1ν.4270/2014 η  δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική.
Το σύνολο των δαπανών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων.
Το συνολικό δε ύψος του προϋπολογισμού   για το έτος 2017 ήταν το ποσό των   19.043.308,66 ευρώ.
Για το 2018 ανέρχεται στο ποσό των
9 663 597,67ευρώ.
Εάν όμως προσθέσουμε και αυτά που σήμερα κάνουμε αποδοχή το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 22 565893.67 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται σε πραγματικά ποσά τα οποία εισπράχθηκαν το 2017, είναι ρεαλιστικός, κατά συνέπεια και υλοποιήσιμος. 
Εκτιμούμε δε , ότι ο προηγούμενος  Προϋπολογισμός 2017 υλοποιήθηκε ομαλά και με μικρές αποκλίσεις που οφείλονται στις μικροδιαφορές που παρουσιάστηκαν και σε ποσά που ήταν δύσκολο να προβλέψουμε.
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Δήμου μας που πέρα από οποιαδήποτε αδυναμία, έδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες προκλήσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Ευχαριστώ όλους τους  συνεργάτες μου, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων τους Δημοτικούς και Τοπικούς  Συμβούλους, πλειοψηφίας και μειοψηφίας που με τις σωστές επιλογές και αποφάσεις κρατήσατε σε υψηλά επίπεδα τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, φροντίσατε οι περισσότερες αποφάσεις να είναι  ομόφωνες και κατ΄ επέκταση ισχυρές αλλά κυρίως συνεισφέρατε με όλες τις δυνάμεις σας  στη μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης του Δήμου μας. 
Τα αποτελέσματα δε αυτής της προσπάθειας , επανειλημμένα παρουσίασα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κάνοντας σήμερα, όπως συνηθίζεται , μια σύντομη αναφορά στα   χρόνια του «Καλλικρατικού» Δήμου μας, παρότι εντάξαμε έργα αξίας  εκατομμυρίων ευρώ  και έχουμε προς ένταξη αλλά τόσα , δεν μπορώ να πω ότι είμαι πλήρως ικανοποιημένος.
Τα οικονομικά των δήμων όπως όλοι γνωρίζετε δεν είναι και τα καλύτερα.
Τα Τακτικά έσοδα συνεχίζουν να είναι μειωμένα κατά 60% δεν φτάνουν ούτε για την μισθοδοσία.
 Στις Μικροεπενδύσεις  τη λεγόμενη ΣΑΤΑ την οποία χρησιμοποιούμε για μικρά έργα έχουμε  η Μείωση αγγίζει το 80%. Αλλά και αυτά τα λίγα αργούν να μπουν στα ταμεία του δήμου με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ενώ τα τελευταία πέντε  χρόνια δεν υπάρχει κανένα  Επιχειρησιακό πρόγραμμα όπως το παλαιό ΕΠΤΑ και το μεταγενέστερο «Θησέας».
Όπως καταλαβαίνετε με μόνη πηγή χρηματοδότησης το απαιτητικό ΕΣΠΑ και με όλες τις δυσκολίες που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες η προσπάθεια για εξεύρεση πόρων ήταν σχεδόν αδύνατη.
Ο Δήμος μας λοιπόν για άλλη μια  χρονιά κινήθηκε σε ένα αβέβαιο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον.
Οι αρμοδιότητες που του έχουν εκχωρηθεί δεν συνοδεύονται με τους ανάλογους πόρους.
Η ύφεση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και κάθε πρόβλεψη, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη καμιά δομή του Ελληνικού κράτους.
Υπονομεύει κάθε σχεδιασμό και αυτό το βιώνουμε όλοι μας, όταν σχεδόν κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα, κάθε ώρα ανατρέπονται Νόμοι, Αποφάσεις, Δομές που μετρούν πολλά χρόνια ζωής.
Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θεσμού και συνολικά της Αυτοδιοίκησης και εμποδίζουν  την προώθηση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Οι ελλείψεις προσωπικού. Οι περικοπές μισθών, οι αποχωρήσεις υπαλλήλων, ήταν παράγοντες που προξένησαν αβεβαιότητα και στο στελεχιακό προσωπικό του Δήμου μας. Παρά ταύτα, ανταποκρίθηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά του.
Από την πλευρά μας καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες τη δύσκολη αυτή περίοδο και κατά γενική εκτίμηση το πετύχαμε αυξάνοντας  τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών, περιορίζοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος κατά αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Και γίνεται αμέσως κατανοητό, μέσα από τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, πόσο μεγάλη  προσπάθεια καταβάλλαμε ώστε να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών, χωρίς φυσικά, να επιβαρύνουμε ούτε μια δραχμή τους δημότες μας.
Βέβαια, ακόμη και σήμερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες και ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων  που προβλέπει ο «Καλλικράτης» αλλά ούτε και οι αλλαγές που ανακοίνωσε μεν η κυβέρνηση με ασαφή τρόπο αλλά δεν προχώρησε στην ψήφιση των.
Ο δρόμος που πατάμε όπως καταλαβαίνετε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Ο Δήμος μας έχει προβλήματα που απαιτούν λύσεις και δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, αγωνιζόμαστε σκληρά για τη βελτίωσή του σε όλα τα  επίπεδα και έχουμε καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους δήμους στην Ήπειρο.
Τίποτα όμως αγαπητοί φίλοι δεν είναι τυχαίο.
Τίποτα πλέον δεν μας χαρίζεται.
Για όλα χρειάζεται συστηματική δουλειά, μεγάλη προσπάθεια και καθημερινός αγώνας.
Σ’ αυτές τις δυσλειτουργίες και τη γενικότερη οικονομική αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν προστεθεί και το βάρος  παλαιότερων υποχρεώσεων, που μέχρι και σήμερα πληρώνουμε, (και ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ όπως κορακοφωλιά 250 χιλ ) μπορείτε να φανταστείτε τη μεγάλη προσπάθεια που απαιτήθηκε, για να αισθάνομαι  ικανοποιημένος γι’ αυτά που καταφέραμε μέχρι σήμερα.
 Κινούμενοι, συνεπώς, μέσα σε αυτό το γενικό περιβάλλον, κάτω από συνθήκες που οι άλλοι διαμόρφωσαν, οφείλαμε να λειτουργήσουμε με τον πιο δυναμικό και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και το κάναμε.
Και μιας και μπαίνουμε σε μια νέα δημοτική χρονιά και πολλοί από εσάς δεν έχετε συνολική εικόνα για το τι έγινε τη χρόνια που πέρασε, θα μου επιτρέψετε επιγραφικά και πολύ σύντομα να κάνω μια αναφορά σε όλα αυτά που καταφέραμε και όσα προγραμματίσαμε.
Αρχικά να σας πω πως  ο Δήμος είχε και έχει  άψογη συνεργασία σχεδόν με όλους τους Φορείς και εταίρους Περιφέρεια, Δήμους κλπ. Συνεργάζεται άριστα  με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων όπου καθορίστηκαν τα πλαίσια δράσεων και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όπως
 στην καθημερινότητα
στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού,
στην αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού,
στην επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης,
στη διαχείριση των αποβλήτων, Υγρών και Στερεών,
στην εξυπηρέτηση όλων των Δημοτών στον τόπο κατοικίας των,
και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. 
Κινηθήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα για την προώθηση τόσο της απορρόφησης, όσο και της προετοιμασίας ώριμων προτάσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένταξη.
Οργώσαμε την Ελλάδα  ερχόμενοι σε επαφή με όλους τους συναδέλφους με κοινά προβλήματα. Επισκεφτήκαμε τα περισσότερα  Μαρτυρικά χωριά. Γίναμε μέλη του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, μέλη της ΔΕΠΑΝ «Δίκτυο Πόλεων» για την διεκδίκηση πόρων από την ΕΕ.
Ενώ η άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας μας. Αυτή δε η συνεργασία μας έδωσε την δυνατότητα να οργανώσουμε σπουδαίες εκδηλώσεις που έγιναν γνωστές ανά την Ελλάδα και να εκδοθούν σπουδαία συγγράμματα.
Ο Δήμος μας στα χρόνια που διανύσαμε δεν «κρύφτηκε» με παρεμβάσεις και δελτία τύπου. Στάθηκε δίπλα στον αγρότη, τον ψαρά, τον κτηνοτρόφο, τον βιοπαλαιστή, δίπλα στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. 
Δημιούργησε Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Νεοχώρι.  Κέντρο κοινότητας στη Κυράτσα και με καθημερινό αγώνα, έγινε διεκδικητικός και πρωτοπόρος στο Νομό μας και από Δήμος τερατούργημα κατέστη πρότυπο για πολλούς άλλους.
Ο Δήμος μας στα επτά χρόνια λειτουργίας του έδρασε με απόλυτο σεβασμό των Τοπικών κοινωνιών λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις απόψεις των Τοπικών φορέων και κοινωνιών.
Χάραξε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και προώθησε πολλές μελέτες για συμμετοχή του σε πολλές Δράσεις και Μέτρα.
Αρκετές δε δράσεις μας και πρωτοβουλίες, αποτέλεσαν πρότυπο για άλλους Δήμους πράγμα που δείχνει την ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε σε οργανωτικό επίπεδο και αποτελεσματικότητα.
Αποτελεσματικότητα η οποία φαίνεται ξεκάθαρα από το μέγεθος των προτάσεων για ένταξη έργων.
Ενώ παράλληλα με όλα αυτά και εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης εντάξαμε έργα πολλών εκατομμυρίων.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση για το Πέτα, τον Άγιο Δημήτριο, το Κομπότι και τις Σελλάδες ολοκληρώνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.  Ο βιολογικός κατασκευάστηκε ενώ οι εργασίες της αποχέτευσης έχουν φθάσει στο 90% περίπου. Παράλληλα προχωράει η κατασκευή  των συνδέσεων και αγγίζει το 50%.


Με εντατικούς ρυθμούς  προχωρούν τα δίκτυα ακαθάρτων του οικισμού Αγίας Παρασκευής που εντάχτηκε ως εμπροστοβαρη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
Προϋπολογισμού 2.097.560,98 €. για Αγία Παρασκευή.
Δημοπρατηθήκαν συμβατοποιήθηκαν και ολοκληρώνονται  τα δίκτυα ακαθάρτων για τους οικισμούς Κολομόδια –Ανθότοπος  που εντάχτηκαν ως εμπροστοβαρη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Με  Προϋπολογισμό 2.903.718,61 €.   Οι εργασίες προχωράνε με γοργούς ρυθμούς και μικροταλαιπωρία των δημοτών παίρνει τέλος.
 Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση για τη Δημοτική Ενότητα Αράχθου (Νεοχώρι -  Παχυκάλαμος - Ακροποταμιά) προϋπολογισμού  12.692.296,00 ευρώ., δημοπρατείται άμεσα. Και χρειάστηκε αγαπητοί συνδημότες σκληρός αγώνας και μεγάλη προσπάθεια τόσο για την ένταξη, αλλά και για την αποφυγή  απένταξης όλων αυτών των έργων επειδή δεν ήταν Γ προτεραιότητας και   έγινε στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης με άλλους μεγαλύτερους Δήμους.
Πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο.

Ολοκληρώθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγο πίεσης χρόνου όλα τα έργα που εντάχτηκαν  στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013» και το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσέγγισης 2007-2013» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν όλες τις Δημοτικές Ενότητες χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Προϋπολογισμού 1.747.899,98

 Στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»  εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε το έργο «Βελτίωση αγροτικού δρόμου από δημοτικό δρόμο Πέτα - Νεοχωράκι προς θέση Καραμούτσι και περιοχή Δάφνες..
Ακόμη
Ολοκληρώθηκαν  οι εργασίες για την  «Αναπαλαίωση κτιρίου στο Κομμένο και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» με προϋπολογισμό 160.000,00 ευρώ.
Εντάχθηκε ο εγκιβωτισμός του ρέματος Κατσαρέλου προϋπολογισμού  1.785.000,00€ με ΦΠΑ. Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες και αναμένεται η ολοκλήρωση του σε δυο μήνες περίπου .
Από τις Έξι ολοκληρωμένες προτάσεις που υποβάλαμε στο   διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα –Αλβανία που αφορουν
 την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής με δράσεις που περιγράφονται στις προτάσεις και στοχεύουν  να δώσουν προστιθέμενη αξία στα τελικά προϊόντα όπως  π.χ. της επιτραπέζιας ελιάς (με έμφαση στην ΠΓΕ Χονδρελιά  Άρτας).
Την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου με αθλοπαιδιές και δραστηριότητες κολύμβησης.
Η αξιοποίηση του Αμβρακικού 
Ενεργειακή αναβάθμιση των Σχολείων .
Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με καινοτόμες δράσεις.
Την αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων δίνοντας παράλληλα έμφαση στον πολιτισμό μας και την ιστορία μας  όπως  η αναβάθμιση των μουσείων Φωτεινού και Πέτα.
Απ όλες αυτές εγκρίθηκαν δυο
Ενώ από τις έξι προτάσεις που υποβάλαμε στην πρόσκληση του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG  Ελλάδα – Ιταλία με στόχο την καινοτομία και ανταγωνιστικότητα
Την ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση
Την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων
Μας εγκρίθηκε από τα στρατηγικά η μονάδα κομοστοποίησης και αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα.

Στο (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»), 
υποβάλαμε προς ένταξη  το έργο «ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ Ν.ΣΚΟΥΦΑ». με προϋπολογισμό 1.497.131,36 ευρώ. Αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή έχει καλή βαθμολογία και αναμένεται η έγκριση και η ένταξη του μέσα στο Δεκέμβριο.

 Στο ίδιο πρόγραμμα υποβάλαμε το έργο: “ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΚΟΥΦΑ”.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού ήταν  766.600,00 € με ΦΠΑ εγκρίθηκε και δημοπρατήθηκε με το ποσό των 508 648   ευρώ. 
Έχουμε ανάδοχο και οι εργασίες θα αρχίσουν σύντομα.

Στο πρόγραμμα Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής εντάξαμε δυο ΚΔΑΠ και ετοιμάζουμε για ένταξη άλλα δυο δημιουργώντας 6 θέσεις εργασίας.
Σε συνεργασία με τον φορέα «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» με τίτλο «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών στο Δήμο Νικολάου Σκουφά ετοιμάσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο που άρχισε να λειτούργει στο Νεοχώρι.                   
Το έργο εντάχθηκε  στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014 – 2020 άξονας προτεραιότητας (05) - Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση διακρίσεων με στόχο του συγκεκριμένου προγράμματος η λειτουργία δομής παροχής βασικών αγαθών (Κοινωνικό παντοπωλείο).
Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκε το Κέντρο Κοινότητας που  έγινε στον Άγιο Δημήτριο με στόχο την ενημέρωση των δημοτών τύπου ΚΕΠ για θέσεις εργασίας , τα κοινωνικά επιδόματα κλπ. Προϋπολογισμού 120000 ευρώ.

Υποβάλαμε στα ΠΕΠ Ηπείρου την  «Αποχέτευση Ακαθάρτων Οικισμών Αγ. Ταξιάρχη, Νεοχωρακίου,  Αμφιθέας, Μεγάρχης, Δήμου Ν. Σκουφά».
 συνολικού προϋπολογισμού 7.016.622,00 €
Δεν εγκρίθηκε αλλά το ότι έχουμε έτοιμη την μελέτη θεωρούμε ότι μέσα σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο θα ενταχτεί.

 Στο Τοπικό Πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – Leader» της ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ Α.Ε.ΟΤΑ στο πλαίσιο του Μέτρου 19 του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 υποβάλαμε τρεις προτάσεις από τις οποίες μια θα ενταχτεί με το ποσό των 300 000 ευρώ.

Δώσαμε μάχη για να δώσουμε λύσεις  σε όλα τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετώπιζαν τα χωριά μας και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων κυρίως του ορεινού όγκου που παρότι κάναμε πολλές παρεμβάσεις συνεχίζουν να έχουν μικροπροβλήματα.
Παραλάβαμε   τη μελέτη και έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη του έργου αυτού στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι προϋπολογισμού   3 700 000 ευρώ και αφορά το Ζυγό, Μαρκινιάδα, Μέγκλα Γκένια, Μελάτες.
Παραλάβουμε επίσης  τις μελέτες για την  βελτίωση της  ύδρευσης  του Αγίου Δημητρίου, Άνω Άγιοι Ανάργυροι και Κομποτίου και Σελλάδων.
Δημοπρατήθηκε επίσης και έχουμε εγκατεστημένο ανάδοχο για την αντικατάσταση των αμίαντο σωλήνων στο Νεοχώρι. Το έργο είναι προϋπολογισμού 120000 ευρώ. και οι εργασίες αρχίζουν αυτές τις μέρες.
Δημοπρατήθηκε το έργο βελτίωση δικτύου ύδρευσης του Δήμου προϋπολογισμού 172600 ευρώ.
Συνεχίζονται οι εργασίες εμποτισμού Δικτύου ύδρευσης Δήμου προϋπολογισμού 60000 από Υπ. Εσωτερικών.
Η  λειτουργία του Παιδικού Σταθμού στον Ανθότοπο συνεχίζεται με επιτυχία  και  τα παιδάκια του  Πέτα χαίρονται έναν σύγχρονο και ασφαλή Παιδικό Σταθμό.
 Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την  αδειοδότηση και  λειτουργία του νέου  Κοιμητηρίου.
 Ολοκληρώθηκαν επίσης και οι δικαστικές αντιδικίες για την κατασκευή δρόμου παράκαμψης της πλατείας ώστε να σταματήσει η πλατεία να είναι παρκιγκ αυτοκινήτων.
Ολοκληρώθηκε  ένα πολύ σημαντικό έργο για το Πέτα η Πράξη Εφαρμογής του και όπως χαρακτηριστικά είπε η διευθύντρια της Πολεοδομίας μας μετά από 20 χρόνια επιτελούς θα κτίζουν στο Πέτα.
Είναι έτοιμες οι μελέτες για το Νταμάρι προϋπολογισμού 3 900 000 ευρώ εκκρεμεί μόνον ο κόμβος προς Νταμάρι.
 Για όλες σχεδόν τις πλατείες των χωριών μας.
Από την Περιφέρεια Ηπείρου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Κόμβου Νεοχωρίου.
Προϋπολογισμού 330 000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε έχουμε ανάδοχο και τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι εργασίες ,
Εντάχτηκε και δημοπρατείτε σύντομα από την Περιφέρεια ο Κόμβος Ζυγού προϋπολογισμού 260000 ευρώ.
Ενώ έτοιμη είναι η μελέτη για την κατασκευή του κόμβου Πέτα προϋπολογισμού 150000 ευρώ.
Ολοκληρώνονται οι μελέτες του δρόμου Περάνθη - Κομπότι  και σύνδεση με κόμβο Κομποτίου ενώ με φυσιολογικούς ρυθμούς προχωρά η μελέτη για Αλιευτικό καταφύγιο στο Πλατανάκι.
Από την Περιφέρεια επίσης εγκρίθηκαν 180000 ευρώ  για την αξιοποίηση της Παραποτάμιας περιοχής του Άγιου Δημητρίου Πέτα.
Δημοπρατείται ο καθαρισμός των αρδευτικών αυλακών προϋπολογισμού 130000 ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες προϋπολογισμού 500000 ευρώ περίπου από Υπουργείο Εσωτερικών.
Συνεχίζονται από Περιφέρεια οι εργασίες του δρόμου Δημαριό – Κομπότι προϋπολογισμού 200 000 ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας Μπριωνη προϋπολογισμού 70000 ευρώ. Ενώ σε πολλές άλλες εκκλησίες συνεχίζονται οι μικροπαρεμβάσεις.
Δημοπρατείται η συντηρήσει του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αράχθου στην Κόπραινα προϋπολογισμού 140000 ευρώ.
Ενώ στο Κομμένο ολοκληρώνονται οι εργασίες δυο έργων 50 και 80 χιλιάδων αντίστοιχα και αφορούν την κατασκευή τσιμενταυλάκων.
Ολοκληρώθηκε η συντήρηση γηπέδων προϋπολογισμού 50000 ευρώ ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα παραδοθεί και το γήπεδο Κομποτίου.
Τέλος υποβάλαμε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συναντήθηκα 24 ολοκληρωμένες ώριμες προτάσεις έτοιμες για δημοπράτηση.
Κύριες και Κύριοι,
Καθημερινά φροντίζουμε το νοικοκύρεμα  του Δήμου κάνοντας διανοίξεις δρόμων, κατασκευή τοιχίων, τεχνικά όμβριων υδάτων, αναπλάσεις σε πολλά σημεία του Δήμου, βελτίωση αγροτικής και εσωτερικής οδοποιίας, με σεβασμό πάντα στη φυσιογνωμία του τόπου μας.
Στάσεις λεωφορείων, παγκάκια, κάτοπτρα, προστατευτικά κάγκελα, σημάνσεις, διαγραμμίσεις δρόμων, κάδοι σκουπιδιών, καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου και γηπέδων.
Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, μεταφορά βαρέων αντικειμένων και εκατοντάδες μικρά έργα που υλοποιήθηκαν αποτελούν την άμεση και δραστική παρέμβαση του Δήμου σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και σε όλη την έκταση και των 14 Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Κύριοι  Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι
Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι έχουν δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα.
Ο Δήμος μας έχει ακόμη τεράστια προβλήματα τα οποία απαιτούν λύσεις.
Σας διαβεβαιώνω όμως ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, αγωνιζόμαστε σκληρά για την επίλυσή τους.
Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος μας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, αλλάζει τη φυσιογνωμία του και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε νέα ευκαιρία, που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τις ανάλογες  προοπτικές ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε και έχοντας μηδαμινούς πόρους από το κράτος, δε σταματά να αναζητά συνεχώς και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Είμαστε πλέον εξοπλισμένοι με Διαχειριστική και Τεχνική επάρκεια και με μια Τεχνική Υπηρεσία άρτια εξοπλισμένη και άψογα καταρτισμένη μπαίνουμε στη νέα δύσκολη για τη χώρα μας εποχή, με πλήρη οργάνωση, με δυνατότητες και πλεονεκτήματα.
Όλα αυτά  μας εξοπλίζουν με την απαιτούμενη ετοιμότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση ευκαιριών που θα μας παρουσιασθούν.
Παράλληλα, διαμορφώνουμε τις άμεσες προτεραιότητες καθώς και τους μελλοντικούς στόχους για τους οποίους από τώρα συστηματικά εργαζόμαστε.
Φροντίσαμε το νοικοκύρεμα γενικά του Δήμου  με σεβασμό στη φυσιογνωμία του τόπου μας. 
Και όλα αυτά χωρίς καμία πρόσθεση φόρων.
 Επομένως, για άλλη μια  χρονιά, ο Δήμος μας φροντίζει να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών του, χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες.

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι, απ' όλα όσα ενδεικτικά αναφέρθηκαν, και απ' όλα όσα αναλυτικά περιέχονται στους Πίνακες του Προϋπολογισμού μας, που έχετε μπροστά σας,  προκύπτει  πως ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2017 έχει όλα τα  χαρακτηριστικά της εποχής μας,  φτωχός μεν αλλά  νοικοκυρεμένος, ρεαλιστικός, βασίζεται σε πραγματικά ποσά  και επομένως υλοποιήσιμος και γι' αυτό και σας καλώ όλους να τον ψηφίσετε.


Σας ευχαριστώ..

Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά

                               Ευστάθιος Γιαννούλης