Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Χρήστος Μαντάς: στρατηγική ήττα της ΝΔ.Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2018

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Προϋπολογισμός του 2018 θα υπερψηφιστεί απόψε το βράδυ. Η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει –κατά τη γνώμη μου- υποστεί στρατηγική ήττα στην οικονομία. Δεν μπορεί να παρουσιάσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Πρόσφατα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο δημοσιογράφος Τάσος Τσακίρογλου δημοσίευσε ένα μικρό άρθρο με τίτλο «Τελικά αντέχουμε στις αποκαλύψεις». ...
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
 Μπορείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ, να κάνετε λίγη ησυχία, για να μπορέσω να συνεχίσω; Δεν μπορώ να ολοκληρώσω τη σκέψη μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, ησυχία, γιατί δεν μπορεί να ακουστεί ο ομιλητής. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Εκεί μας θυμίζει ότι στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Γάλλου κοινωνιολόγου Πιέρ Ροζανβαλόν που επιγράφεται «Η κοινωνία των ίσων» γίνεται αναφορά στον κληρικό Ζακ Μπενίν Μποσιέ, ο οποίος είπε το περίφημο: «Ο Θεός γελά με τους ανθρώπους που παραπονιούνται για τις συνέπειες, ενώ αγαπούν τις αιτίες». Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία ιδιαίτερα. Γκρινιάζει για τις συνέπειες, αλλά αγαπά τις αιτίες, γιατί είναι προσηλωμένη καθαρά στα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Στην εξέλιξη της συζήτησης η Νέα Δημοκρατία ιδιαίτερα –και μάλιστα κάποιοι με ιδιαίτερο φανατισμό- προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τον μύθο ότι δήθεν αυτή η Κυβέρνηση συνειδητά φτωχοποιεί τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, για να την έχει εξαρτημένη ως εκλογική πελατεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό σε όλες του τις διαστάσεις. Και το λέω γιατί; Θα πω μόνο έναν λόγο: Πίσω από αυτό κρύβεται η απέχθεια ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος με πραγματικές δομές, ένα κοινωνικό κράτος που θα στέκεται στα πόδια του ακριβώς. Αυτό κρύβεται πίσω από αυτόν τον μύθο που προσπαθεί να καλλιεργεί. Και έχει αποδομηθεί αυτός ο μύθος και με πάρα πολλές ομιλίες. Και η κ. Φωτίου ανέφερε τι έχει συμβεί σε αυτό που λένε «μεσαία» τάξη στα χρόνια των προηγούμενων δύο μνημονίων.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
 Θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε, ένα, ενάμισι λεπτό ακόμη.
Επιπλέον, μέσα στη διάρκεια της συζήτησης, δυστυχώς, από πολλές πλευρές της Αντιπολίτευσης συνεχίστηκε μια συστηματική διαστρέβλωση. Εγώ πια δεν τη λέω άγνοια, την ονομάζω «συστηματική διαστρέβλωση».
Παράδειγμα: Μιλούν για μείωση του κοινωνικού προϋπολογισμού. Πόσες φορές σε αυτή την Αίθουσα έχουμε πει ότι το κοινωνικό μέρισμα που δίνουμε το 2017 δεν μεταφέρεται, δεν μπορεί να αναγραφεί ξανά στον Προϋπολογισμό του 2018. Εκεί, επιμονή! Δεν γίνεται έτσι, όμως, να πάει μπροστά η δημόσια συζήτηση και η δημόσια αντιπαράθεση.
Δεύτερο παράδειγμα: Η αναφορά για το μεσοπρόθεσμο στις εξισορροπιστικές παρεμβάσεις με ένα συστηματικό τρόπο ξεχνιέται. Την υπενθύμισα και χθες, διαβάζοντας τη σελίδα 61 του Μεσοπρόθεσμου, για το τι ακριβώς αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο το οποίο ψηφίσαμε.
Τρίτον: η απορρόφηση. Ο Γενικός Εισηγητής  της Νέας Δημοκρατίας, αφού χθες ο κ. Χαρίτσης είχε παρουσιάσει το που βρίσκεται η Ελλάδα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, είπε ξανά για τα ζητήματα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
Και τέλος, οι εξελίξεις σε σχέση με τη ΔΕΗ. Χθες, νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης, αποδόμησε πλήρως το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ καταρρέει, λέγοντας ότι δεν μπορεί ένας τέτοιος οργανισμός -ο οποίος έτσι κι αλλιώς και στο μέλλον θα αποτελεί στρατηγικό πυλώνα-, όταν έχει έσοδα 1,2 δισεκατομμύρια, να καταρρέει. Στα ζητήματα που αφορούν το 2014 -που ήταν ένα θέμα, το οποίο συζητήθηκε πάρα πολύ εδώ και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα-, νομίζω ότι ο Υπουργός Επικρατείας προσπάθησε και αναφέρθηκε. Ποιο ήταν όμως το πυρηνικό θέμα; Θέλω να το επαναλάβω, αν μου επιτρέπετε.
Με την πρόβλεψη του 2014 -την άνοιξη, δεν θυμάμαι ακριβώς τον μήνα-, η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχώρησε στη χορήγηση ενός κοινωνικού μερίσματος, επιδόματος -όπως αλλιώς θέλετε, πείτε το- με την πρόβλεψη και όχι στο τέλος, όπως κάναμε εμείς. Επίσης, από το καλοκαίρι του 2014, ουσιαστικά ξέρουμε πάρα πολύ καλά όλοι ότι εγκατέλειψε το Πρόγραμμα. Γι’ αυτό και τον Αύγουστο η δεύτερη προσπάθεια εξόδου απέτυχε. Και από εκεί και πέρα, όταν αυτές οι πολιτικές παρατάξεις πια συνειδητοποίησαν ότι το πράγμα δεν πηγαίνει προς το κλείσιμο του Προγράμματος, τότε σχεδίασαν -και αυτή είναι η αλήθεια-, την «αριστερή παρένθεση». Δεν τους βγήκε και σήμερα λυσσομανούν, με όποιον τρόπο έχουν για να ρίξουν την Κυβέρνηση και αποτυγχάνουν. Η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Μαντά, ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Τέλος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά μέχρι να φθάσουμε και στον Αύγουστο του 2018, αλλά κυρίως μετά.
Είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνησή μας και όλοι εμείς που στηρίζουμε την Κυβέρνηση, που δώσαμε τη μάχη σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, έχουμε πλήρη συνείδηση αυτών των δυσκολιών και νομίζω ότι θα μπορέσουμε τελικά να επιτύχουμε και την χώρα να βγάλουμε από το δημοσιονομικό πρόγραμμα και την κοινωνία να κρατήσουμε όρθια. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.