Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη στα Γιάννενα

«Θα φτιάξουμε μια παράταξη των αξιοπρεπών, εργατικών, άξιων Ελλήνων» 

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα Ιωάννινα έστειλε το μήνυμα ανανέωσης της δμοκρατικής παράταξης και της χώρας Τη δημιουργία μιας νέας παράταξης που θα διέπεται από εσωτερική δημοκρατία και τα στελέχη της θα σέβονται τους θεσμούς και το κράτος, θέτει ως βασικό στόχο για την επόμενη ημέρα του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε μια κατάμεστη αίθουσα στα Ιωάννινα, κυρίως από νέους που...
θέλουν την ανανέωση του πολιτικού συστήματος ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για τη δική του υποψηφιότητα και τι νέο θέλει να φέρει: «Αν ο αρχηγός συμπεριφέρεται στο κόμμα ως λάφυρο της ηγεμονίας του, όταν θα γίνει πρωθυπουργός, θα συμπεριφέρεται στο κράτος επίσης ως λάφυρο. Γι’ αυτό τα αντίβαρα της εσωκομματικής δημοκρατίας πρέπει να γίνουν αντίβαρα της δημοκρατίας. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα ίδια τα κόμματα. Πρόκειται για καρκινοποιημένα κύτταρα που δεν σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς. Διότι στο εσωτερικό τους αναδεικνύονται αυτοί που χαϊδεύουν τα αυτιά του εκάστοτε αρχηγού. Εμείς θέλουμε ένα κόμμα που θα αναδεικνύει τους αξιοπρεπείς, τους εργατικούς, τους ανθρώπους που έχουν ιδέες, που έχουν αξίες, που τους γνωρίζουν οι τοπικές τους κοινωνίες για την προσφορά τους, που είναι παιδιά σας, που τα μορφώσατε. Κι όχι αυτούς που δέχονται να γίνουν φερετζέδες σε παλιά συστήματά εξουσίας για να αναδειχθούν στο πολιτικό σύστημα. Αυτό το πολιτικό προσωπικό ανήκει στο χθες. Στο καινούργιο και στο αύριο θα υπάρχει σκληρή, εσωκομματική αξιοκρατία». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς και στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία: «Οι ιδέες μας πρέπει να φέρουν την πρόοδο, το πνεύμα, την επιστροφή στον άνθρωπο, στην παιδεία. Υπήρξε ένα καταναλωτικό μοντέλο που άφησε τεράστια χρέη πίσω και στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα. Κι απλά η χρεοκοπία μεταβίβασε τα χρέη του δημοσίου, μέσω φόρων, στους πολίτες. Πρέπει σήμερα η νέα εποχή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα να αφηγηθεί μια νέα κοινωνία. Την κοινωνία των αξιών, της παιδείας, του πολιτισμού, της ευκαιρίας, την κοινωνία της δημιουργίας. Δεν μπορούμε να είμαστε μουσείο αποτυχημένων ανθρώπων που ψάχνουν μια ελπίδα να πιαστούν. Εμείς πρέπει να φέρουμε πια τον πυρήνα των σοσιαλιστικών αξιών στο επίκεντρο της σύγχρονης, κοινωνικής αλλαγής, του σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου».

Κοινωνική κινητικότητα
 Επανέλαβε ότι η παράταξη πρέπει να χτίσει ξανά μια αρραγή σχέση με τα λαϊκά στρώματα και τις νέες γενιές. «Όσο φτωχοποιείται ο ελληνισμός, τόσο πιο ευάλωτος θα είναι στον εκάστοτε δημαγωγό. Η Ελλάδα, εάν εμείς αποτύχουμε, θα γίνει κοινωνία της κληρονομικής ισχύος. Αυτή η κοινωνία είναι πολιτικός μας αντίπαλος. Εμείς θέλουμε την κοινωνία της κοινωνικής κινητικότητας όπου το παιδί του φτωχού θα μπορεί να παράξει πλούτο, το παιδί του αδύναμου θα μπορεί να παίξει πολιτικό ρόλο. Αυτή είναι η κοινωνία που φτιάξαμε, που υπερασπιστήκαμε τις προηγούμενες δεκαετίες». Δεσμεύτηκε τέλος στους πολίτες των Ιωαννίνων και όλης της Ελλάδας ότι δεν θα τους προδώσει ποτέ. «Θα είμαι σταθερός στις αξίες της παράταξης και θα ηγηθώ σε μια παράταξη η οποία θα μπορέσει να δώσει πραγματική ελπίδα και να φτιάξει την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας κι όχι της μιζέριας, της χρεοκοπίας και του διχασμού. Την παράταξη που θα ενώσει όλες τις γενιές, όλες τις τάξεις και θα είναι η Ελλάδα του μέλλοντος κι όχι του χθες.