Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Ζητούν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα Κληροδοτήματα Ιωαννίνων

Μετά την απαξίωση με την οποία αντιμετώπισαν Δήμαρχος Ιωαννιτών και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το αίτημά τους να ριχτεί άπλετο φως στο «θολό» καθεστώς που ακόμα διέπει τα διαχείριση των Σχολικών Περιουσιών της πόλης οι οποίες προέρχονται από Κληροδοτήματα, οι κ.κ. Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης, πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι και νυν ενεργοί πολίτες, όπως δηλώνουν, στρέφονται προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Με επιστολή τους προς τους Νίκο Γκόντα, Βαγγέλη Καραμπίνα, Άρη Μπαρτζώκα, Τάκη Τασιούλα και Σωτήρη Μαλάμο ζητούν να απαιτήσουν τη ...
διενέργεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των Κληροδοτημάτων, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, στη διάθεση των οποίων θα έπρεπε αυτά να έχουν τεθεί εδώ και δεκαετίες.

Εξώδικο στις Αρχές
Mε εξώδικη πρόσκληση που απέστειλαν προς τους κ.κ. Θωμά Μπεγκα και Γιώργο Παπαδιώτη οι δύο πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι τους ζητούσαν καταρχήν να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία που προβλέπουν πέντε νόμοι, σύμφωνα με τη βούληση των Ευεργετών, ώστε όλες οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, να περιέλθουν κατά κυριότητα στο Δήμο Ιωαννιτών. Επίσης, απαιτούσαν να γίνει ενημέρωση από τους Δημοτικούς Συμβούλους που συμμετέχουν στην Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών για το ύψος των δανείων που έχουν συνάψει τα Καταστήματα, το πότε και με απόφαση ποιων πάρθηκαν και για ποιους συγκεκριμένους σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν. Οι κ.κ. Εργολάβος και Λεοντάρης αιτούνταν επίσης να ζητηθεί, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Αναπλ. Υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Παπαγγελόπουλο, να διατάξει την ολοκλήρωση της έρευνας που έχει παραγγείλει, ύστερα από αίτημα μαζικών φορέων της περιοχής, σχετικά με τη διαχείριση των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων και των Σχολικών Περιουσιών της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα και να ζητηθεί από τους πέντε βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, να καταθέσουν στη Βουλή προς ψήφιση το Σχέδιο Νόμου με το οποίο αναιρείται διάταξη που διατηρεί το παράνομο καθεστώς των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων.

Ζητούν συνεδρίαση
Από πλευράς Δημάρχου και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπήρξε καμία απάντηση με τους δύο πρ. Δημοτικούς Συμβούλους να κάνουν λόγο για απαξίωση και πλήρη αδιαφορία. Με τη νέα αυτή επιστολή τους λοιπόν καλούν τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου να απαιτήσουν σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθούν τα τέσσερα θέματα που έχουν θέσει στην εξώδικη πρόσκλησή τους. Παράλληλα, προτείνουν να γίνει από το Γραφείο Κληροδοτημάτων και την υπεύθυνη Δημοτική Σύμβουλο, λεπτομερής ενημέρωση του σώματος για όλα τα Κληροδοτήματα (Ιδρύματα, δωρεές κλπ.) που διαχειρίζεται ο Δήμος, «για να αποδειχθεί αν εφαρμόζεται επακριβώς η βούληση των διαθετών και των δωρητών, αν τα έσοδα από αυτά διατίθενται για τους συγκεκριμένους σκοπούς που ορίζουν οι διαθήκες και οι δωρεές και αν έχει γίνει πλήρης αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιών τους», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Οι πολίτες να μάθουν…
Οι κ.κ. Εργολάβος και Λεοντάρης επισημαίνουν ότι για όλα τα παραπάνω θέματα πρέπει να ενημερωθούν οι Γιαννιώτες, προσθέτοντας με έμφαση πως «η ευποιΐα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ήπειρο, αποτελεί το πιο ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, πού πρόσφερε πλούσιους τους καρπούς της, ιδιαίτερα στα χρόνια της σκλαβιάς, εξακολουθεί δε, ευτυχώς, να προσφέρει και σήμερα προς όφελος των πολιτών. Οφείλει, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να αποδείξει ότι είναι ο πιο συνεπής και ο πιο υπεύθυνος διαχειριστής των περιουσιών, ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που είναι σε θέση να προσφέρουν».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ