Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σιαμπακούλη στην Πινακοθήκη Μελιγγών

Η Αδελφότητα Μελιγγών φιλοξενεί, στην Πινακοθήκη του χωριού, έργα του ζωγράφου Γιώργου Σιαμπακούλη, σε μια αναδρομική έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου (6.30 – 9 μ.μ.).
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην πλατεία του χωριού, δίπλα απ’ την εκκλησία, παρουσία πλήθους κόσμου!
Εκεί ο Μελιγγιώτης ζωγράφος Γιώργος Σιαμπακούλης έκανε μια...
σύντομη παρουσίαση του έργου του και περιέγραψε την πορεία της ζωής του… Ξεδίπλωσε αναμνήσεις απ’ τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στο χωριό, όπου μέσα στην ανέχεια της δεκαετίας του 1950 κατάφερε να εκφράσει την κλίση του στη ζωγραφική και στη συνέχεια να ακολουθήσει το δρόμο της τέχνης που αγαπούσε.
Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με δάσκαλο τον Παναγιώτη Τέτση, στο Εργαστήρι Αγιογραφίας με τον Κ. Ξυνόπουλο, στο Τμήμα Θεωρητικών με καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης την Μ. Λαμπράκη – Πλάκα και της Αρχιτεκτονικής τον Π. Μυλωνά και στο εργαστήρι ψηφιδωτού με δάσκαλο τον Γιάννη Κολέφα.
Από το 1975, σε συνεργασία με αγιογράφους, έχει τοιχογραφήσει ναούς και έχει φτιάξει πολλές φορητές εικόνες. Το 1984 συμμετείχε στην ομάδα που κατασκεύασε το βοτσαλωτό ψηφιδωτό της Παναγίας της Τήνου.
Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε έντονα με την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής, που χρησιμοποιεί σαν συνδετικό μέσο το λειωμένο κερί και έχει ως αποτέλεσμα τη διαύγεια και διατήρηση του χρώματος για χιλιετίες. Για τη συγκεκριμένη τεχνική εξέδωσε το 2005 το βιβλίο με τίτλο «Εγκαυστική – Αρχαία Τεχνική Ζωγραφικής Αγιογραφίας».
Για 27 χρόνια ήταν καθηγητής Καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το 1999 τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών με το χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του στην τέχνη.
Έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.
Στην Πινακοθήκη Μελιγγών εκθέτει 31 έργα του, με διάφορα θέματα και διαφορετικές τεχνικές.