Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου: ««Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο κ. Μαντάς ξεκίνησε την παρέμβαση του με το παράδειγμα του Μπέρνι Σάντερς του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ξεκίνησε μια εκστρατεία για δημόσια υγεία για όλους τους Αμερικάνους. Έναν αγώνα για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, αλλά και σημαντικής μερίδας Αμερικάνων που...
εξακολουθούν να θεωρούν την υγεία προνόμιο των πιο πετυχημένων.

Σα δεύτερο παράδειγμα ανέφερε τον Τζέρεμι Κόρμπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έδωσε την προεκλογική μάχη με κύριο ζήτημα, με βασικό ζήτημα στην προεκλογική του εκστρατεία  για το εθνικό σύστημα υγείας για όλους. Ανάμεσα σ’ αυτά, που ήταν τα κύρια σημεία των ζητημάτων που έθετε, ήταν ένα νέο μοντέλο φροντίδας με έμφαση στην πρωτοβάθμια, την κοινωνική και την ψυχιατρική φροντίδα.

Τα δυο παραδείγματα επισημαίνουν ότι αναχρονιστικές και ιδεοληπτικές είναι οι αντιλήψεις όσων απ’ αυτή την Αίθουσα, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο, πιστεύουν πως αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση, η αλλαγή παραδείγματος που επιχειρούμε να κάνουμε στην υγεία στη χώρα μας, μας ξαναπάει πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μαντάς, γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια που επιχειρούμε θα είναι μακρόχρονη, θα είναι δύσκολη, αλλά στο τέλος της μέρας και των χρόνων που ακολουθούν θα εφαρμοστεί και θα έχουμε ένα διαφορετικό  τοπίο στη χώρα. Είναι μια προσπάθεια που συγχρονίζεται απολύτως με βασικές διαχωριστικές γραμμές σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αφορούν ανάμεσα στα άλλα και την κατεύθυνση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα στην έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενός δημόσιου συστήματος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σχετικά με το επιχείρημα ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας γίνεται  διότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση, ο κ. Μαντάς ανέφερε πως αυτό το οποίο προέβαλε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ως μεγάλη ανακάλυψη ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και του να μπει η δική μας ατζέντα, αυτή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσα και στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, μέσα και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η διαφορά την οποία επιμελώς έκρυψε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είναι πως η υλοποίηση ενός σχεδίου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Εμείς  φέρνουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο και κάνουμε μια συγκεκριμένη επιλογή η οποία περιλαμβάνεται και μέσα σ’ αυτή τη συμφωνία. Κάνουμε μια συγκεκριμένη επιλογή υπέρ ενός δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είναι το μόνο που διαχρονικά και ιστορικά μπορεί να εξασφαλίσει αυτό που λέμε καθολική κάλυψη του πληθυσμού με όρους αξιοπρέπειας και με όρους ισότητας.

Σχετικά με το δεύτερο επιχείρημα ότι δήθεν μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία φτιάχνουμε έναν κομματικό στρατό ο κ. Μαντάς το χαρακτήρισε σχεδόν οργουελιανό σχέδιο και στη συνέχεια κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι προσλήψεις για τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης και προσόντων κατά κλάδο και ειδικότητα που αφορούν τη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού που είναι δημοσιευμένα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τέλος ο κ. Μαντάς ανέφερε πως στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως πλέον θα γίνουν συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς και με ειδικούς γιατρούς. Οι οικογενειακοί γιατροί θα λειτουργούν με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης σε ένα δηλωμένο ωράριο εντός του ιατρείου τους και θα αμείβονται κατά κεφαλήν, οι δε ειδικοί γιατροί θα αποζημιώνονται με πάγια αντιμισθία, ώστε να διαθέτουν συγκεκριμένες ώρες σε καθημερινή βάση στο ιατρείο τους, που θα είναι για την ελεύθερη πρόσβαση των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ. Αυτό, λοιπόν, θα είναι το νέο σύστημα. Πιστεύω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα αρχίσει να φαίνεται η ποιοτική διαφορά που μπορεί να φέρει αυτό το σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.