Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ -Για θέματα επικαιρότητας

Επεισόδιο 1ο:
Ευγονική σε νέα έκδοση συνιστά  η άρνηση των συνδέσμων ιδιωτικών σχολείων να δεχθούν την εγγραφή μαθητών με αναπηρία. Για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείο δεν είναι δυνατόν στα σχολεία τους να φοιτούν οι “άριστοι” (από όλες τις απόψεις δηλ. και πνευματικά και σωματικά), να καταστραφεί αυτή η άψογη “ομοιογένεια” (των άριων) από την παρουσία κάποιων “προβληματικών” -γι αυτούς- παιδιών (μη άριων)....

Επεισόδιο 2ο:
Πριν λίγες μέρες όπως είχαμε καταγγείλει και σαν παράταξη μέσα απο δελτίο τύπου, μια μόνο μέρα από την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την ΔΕΥΑΙ, η επιχείρηση έκοψε το νερό σε άνεργο μέλος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και το επανασύνδεσε μετά απο παράσταση διαμαρτυρίας του σωματείου.
Τα δύο αυτά περιστατικά φαινομενικά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους καθώς στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα περιστατικό κοινωνικού ρατσισμού απέναντι στα ΑΜΕΑ, ενώ στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει ακραία έκφραση αναλγησίας από την πλευρά της ΔΕΥΙΑ προς έναν άνεργο. Το κοινό όμως είναι το πως αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις (ιδιωτικές ή δημόσιες) τα άτομα που αντικειμενικά βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν βάζουν σαν κυρίαρχο στοιχείο τους το κέρδος και αυτό αποτελεί κοινωνικό ρατσισμό για διαφορετικό λόγο σε κάθε περίπτωση.
Συνεχίζοντας όμως η ΔΕΥΑΙ θέλοντας να αποδείξει πόσο “καλή” επιχείρηση είναι προσπαθεί να αποδείξει και αυτή πως μπορεί να αντιμετωπίσει και τα ΑΜΕΑ με τα ίδια ιδιωτικονομικά- επιχειρηματικά κριτήρια.
Είναι προφανές ότι κάθε εταιρεία στην επιδίωξη της να μεγιστοποιήσει το κέρδος θεωρεί πως πριν από όλα πρέπει να έχει παραγωγικούς εργαζόμενους, γι' αυτό και επιτίθενται απέναντι στα ΑΜΕΑ γιατί “κοστίζουν ακριβά” ενώ από την άλλη δεν είναι τόσο “παραγωγικοί” όσο οι άλλοι “υγιείς” εργαζόμενοι.
Είχαμε καταγγείλει στην συζήτηση για την ΔΕΥΑΙ στο ΔΣ ότι η επιχείρηση άρχισε να ζητά στοιχεία από τον υπηρεσιακό φάκελο των εργαζομένων της οι οποίοι είναι ΑΜΕΑ με στόχο να τον χρησιμοποιήσει για να τους οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Στηριζόμενη σε νομοθεσία η οποία αναφέρει σε κάποιες περιπτώσεις ΑΜΕΑ δύναται να βγουν σε σύνταξη αν έχουν συμπληρώσει 4500 ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή 15 χρόνια υπηρεσίας στον δημόσιο, προσπαθεί να οδηγήσει στην έξοδο από την επιχείρηση (συνταξιοδότηση) έναν υπάλληλο ΑΜΕΑ και έπεται συνέχεια...
Είναι προφανές ότι το δύναται δεν συνεπάγεται με υποχρέωση. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να λαμβάνει μια τέτοια απόφαση η ΔΕΥΙΑ χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και την απόφαση του ΚΕΠΑ.
Οι τυχόν αιτιάσεις για την ποιότητα του εργαζόμενου είναι απαράδεκτες. Αν κάποιος εργαζόμενος/η κάνει εκτροπές υπάρχουν αρμόδια όργανα να το αποφασίσουν.
Γιατί τόσο μίσος και προκατάληψη απέναντι στους εργαζόμενους που είναι ΑΜΕΑ; Από που πηγάζει; Μήπως τελικά για την δημοτική αρχή θεωρούνται λιγότερο παραγωγικοί όπου αποφέρουν λιγότερο κέρδος; Να η βάση του φασισμού όλα τα άλλα είναι φτηνές ιστορίες για λαϊκή κατανάλωση.
Το χειρότερο όλων είναι ότι ανοίγει τους ασκούς του Αιώλου για ένα συνολικότερο αντιδραστικό πλαίσιο,αφού το κάνει ο δήμος σε μια ιδιωτική επιχείρηση γιατί να μην πράξει το ίδιο και ένας ιδιώτης; Εδώ βέβαια με την δικαιολογία ότι συνταξιοδοτούνται οδηγούν ανθρώπους σε πλήρη υποβάθμιση της ζωής τους. Όχι μόνο γιατί οι αναπηρικές συντάξεις που έχουν κουτσουρευτεί σε απελπιστικό βαθμό και επί της ουσίας αποτελούν ένα αστείο επίδομα, αλλά και γιατί η εργασία των ΑΜΕΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτρέπει τα άτομα αυτά απο την κοινωνική περιθωριοποίηση.
Βέβαια γέγονος είναι η προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή μαζί με την ΔΕΥΑΙ να φέρουν σε αντιπαράθεση εργαζόμενους-ανέργους-ΑΜΕΑ, βάζοντας σαν βασικό επιχείρημα πως ο ένας παίρνει την δουλειά του άλλου.
Ξεκινώντας με πρόσχημα τους ΑΜΕΑ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την ΔΕΥΑΙ στον στόχο, που κατά την γνώμη μας, έχουν θέσει αλλά δεν τον ομολογούν -δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Άρα λιγότερο κόστος για τους ιδιώτες και ξεκινούν για την επιχείρηση μια περίοδο απολύσεων, ελαστικών σχέσεων εργασίας (3μηνα, 4μηνα, 3ωρα, 4ωρα) που ενδεχομένως επεκταθεί. Όλες αυτές οι αντιλήψεις και οι πρακτικές οδηγούν την κοινωνία σε μια πλήρως εκφασίζουσα εκδοχή της.
Μπορεί σε κάποιους τα εκφραστικά μέσα της ανακοίνωσης να φανούν σκληρά, όμως ούτε ο καπιταλισμός, ούτε το παιδί του ο φασισμός είναι στρατιές αγγέλων που ψέλνουν ύμνους.