Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Κώστας Τασούλας: Το Υπουργείο Πολιτισμού εγκατέλειψε το σχέδιο ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO

Στις 18/12/2014 με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού ανακοίνωσα απόφαση του Υπουργείου να εντάξει το Ζαγόρι στον περίφημο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η σύνταξη και υποβολή του φακέλου για αυτή την ένταξη θα υποστηριζόταν, πέραν  των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που είχε δεχθεί γενναιόδωρα να είναι ο χορηγός της...
μελέτης.
Η δρομολόγηση της ένταξης του Ζαγορίου στον περίφημο κατάλογο της UNESCO χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους φορείς του Ζαγορίου (Δήμο, Ενωση Ζαγορισίων Αθηνών, Ριζάρειο Ιδρυμα) ως εξασφάλιση σημαντικού πλεονεκτήματος για την ανάπτυξη της περιοχής.
Μετά  την κυβερνητική αλλαγή που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 το θέμα του Ζαγορίου δεν είχε την παραμικρή συνέχεια από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.  Για το λόγο αυτό υπέβαλα, μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δύο αναφορές εκ μέρους της Ενωσης Ζαγορισίων Αθηνών στις 19-2-2016 και εκ μέρους του Δήμου Ζαγορίου στις 6-3-2017 ζητώντας πληροφορίες για την πορεία της ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO.
Στην απάντηση που έλαβα στις 21-3-2016 από τον κ.Μπαλτά πληροφορήθηκα πως «καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης συνιστά η εξεύρεση οικονομικών πόρων απαραίτητων για την σύνταξη του φακέλου».  Στην απάντηση που έλαβα, εντελώς πρόσφατα, στις 20-6-2017, πληροφορήθηκα πως η «προετοιμασία του φακέλου της συγκεκριμένης υποψηφιότητας είναι διαδικασία χρονοβόρα και απαιτητική» και πως «καθοριστική σημασία έχει η εξεύρεση οικονομικών πόρων για τη  σύνταξη του φακέλου»!
Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προώθησε καθόλου την υπόθεση ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιων Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO αλλά και αγνόησε και την υπάρχουσα προσφορά χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα της αναγκαίας μελέτης, προσφορά που αμφιβάλλω αν σήμερα, μετά από 2 ½ χρόνια απαράδεκτης κυβερνητικής ολιγωρίας,  εξακολουθεί να ισχύει.  Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη είναι μία ακόμη απόδειξη της περιφρόνησης και αδιαφορίας με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει καίρια και κρίσιμα θέματα του Νομού μας.
Για του λόγου τω αληθές δίνω στην δημοσιότητα την πρόσφατη απογοητευτική για το θέμα απάντηση της κ.Κονιόρδου.