Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ-"Θέατρο Δωδώνης"...έγκλημα ή ανευθυνότητα;

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης,έρχεται στη μνήμη μου μια παράσταση ακριβώς πριν ένα χρόνο. Αιτία δυο γνωστοί Γιαννιώτες καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Υφαντής κι ο Βασίλης Κονταξής που γνώρισα πολλά χρόνια πριν κι εκτιμώ ιδιαίτερα.
Οι θεατές δεν πλήρωσαν είσοδο, γιατί είχαν προσκλήσεις. Κι ενώ υπήρχε συγκεκριμένη ώρα έναρξης, η παράσταση καθυστέρησε μισή ώρα προκειμένου οι αργοπορημένοι να φτάσουν με το πάσο τους!!!Ο...
σκηνοθέτης παρακάλεσε τους θεατές να κλείσουν τα κινητά ή να τα βάλουν στη σίγαση, πράγμα που ποτέ δεν έγινε. Ζήτησε επίσης να μην τραβάμε φωτογραφίες με φλας κατά τη διάρκεια της παράστασης πράγμα που δεν τηρήθηκε επίσης. Και φυσικά ζήτησε να μην μιλάμε δυνατά διότι δεν υπήρχε ηχητικός εξοπλισμός και οι ηθοποιοί μιλούσαν χωρίς μικροφωνα….πραγμα που δεν συγκίνησε κανέναν απολύτως.
 Λίγο πριν την έναρξη, οι πιο πολλοί τραβούσαν φωτογραφίες με τα κινητά προκειμένου να τις ανεβάσουν στα social media για να σκάσουν από τη ζήλεια τους όσοι δεν ήρθαν!!!Φυσικά έστελναν και μηνύματα και μιλούσαν δυνατά καθ`ολη τη διάρκεια της παράστασης. Κάποιες δε κυρίες…είχαν έρθει με γόβες που τους δυσκόλευαν να περπατήσουν πάνω στο αρχαίο μνημείο προκαλώντας και την αντίστοιχη φθορά με τα δωδεκάποντα τακούνια τους!!!Κάποια στιγμή βγήκαν και τα πατατάκια  συνοδευόμενα κι από κουτάκια μπύρας.
 Η παράσταση ήταν βαρετή για τους πιο πολλούς κι έτσι οι παρέες άρχισαν τα κουτσομπολιά και τα ανέκδοτα  χαζογελώντας και ενοχλώντας τους θεατές αλλά και τους πρωταγωνιστές. Το αποκορύφωμα…ήταν τα τσιγάρα που άναβαν με καταιγιστικό ρυθμό,με τις στάχτες να πέφτουν πάνω στα πέτρες και τα αποτσίγαρα να σβήνονται επίσης εκεί!!!Ήταν φυσικά αδύνατο κάποιος να ακούσει και να παρακολουθήσει τι γινόταν στη σκηνή γιατί υπήρχε μεγάλη φασαρία από το φιλοθεάμον κοινό.
Στο τέλος της παράστασης, δόθηκε μόνο μια έξοδος με αποτέλεσμα όλοι οι θεατές να στριμώχνονται και να καθυστερήσει η εκκένωση πολύ ώρα. Δε θέλω να φανταστώ τι θα γινόταν εάν υπήρχε κάποιο έκτακτο συμβάν. Μέχρι τη έξοδο από τον χώρο, δεν υπήρχε καθόλου φωτισμός και όλοι περπατούσαν με τα κινητά!!!Η ζημειά που υπέστη το αρχαίο θέατρο από τους «βαρβάρους» (με τη δική μου εκτίμηση) ήταν ανυπολόγιστη.
Μόλις 3 μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2016, έτυχε να επισκεφτώ το αρχαιοελληνικό θέατρο των Συρακουσών που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα πχ από Έλληνες. Έτυχε εκείνη την ημέρα να ξεκινήσουν οι εργασίες κάλυψης με λυόμενη ξυλοκατασκευή που γίνεται κάθε χρόνο στην αρχή της σεζόν και το φθινόπωρο αποκαλύπτεται πάλι για να είναι επισκέψιμο στους τουρίστες.Αντιγράφω από Βικιπαιδεια : «Μετά τις ανασκαφές των νεότερων χρόνων καθαρίστηκε και μεταβλήθηκε σε μεγάλο κέντρο θεατρικών παραστάσεων αρχαίων ελληνικών δραματικών έργων, οι οποίες συστηματοποιήθηκαν και οργανώθηκαν με συνέπεια να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία και να καταστούν περίφημες.»………..
Υπήρχαν ομάδες τεχνικών που κάλυπταν πρώτα όλο το θέατρο με πλαστικό, ενώ στη συνέχεια το κάλυπταν εντελώς με ξύλινες σανίδες κι από πάνω τοποθετούσαν μικρά μαξιλαράκια αριθμημένα για τους θεατές. Με αυτό τον τρόπο το θέατρο δεν καταστρέφεται ενώ όλο το καλοκαίρι φιλοξένει εκατοντάδες παραστάσεις με μεγάλα ονόματα προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες!!!!
Οι Ιταλοί δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς, απλά σέβονται την ιστορία της Ελλάδας και συντηρούν τα μνημεία με το καλύτερο τρόπο,εκμεταλευόμενοι παράλληλα τους χώρους αυτούς για προσέλκυση τουρισμού όλο το χρόνο.
 Βέβαια εδώ στα Γιάννενα έχουμε κάποια προβλήματα τεχνικά…..Το νάυλον  για να καλύψουμε το θέατρο της Δωδώνης ας πούμε, είναι εξωτικό υλικό  και πανάκριβο!!!!!!!Επίσης που να βρούμε σανίδες και ξυλεία στην Ηπειρο? Μήπως έχουμε δάση για να υλοτομήσουμε? Κι άλωστε τις να τους κάνουμε τους τουρίστες αφού είμαστε η πιο πλούσια επαρχία της Ελλάδας και της Ευρώπης!!!!
Δεν είμαι ούτε αρχαιολόγος, ούτε ψηφοφόρος κανενός….είμαι απλά ένας φορολογούμενος αγανακτισμένος Γιαννιώτης που έχω βαρεθεί να βλέπω αυτό τον τόπο να βιάζεται από ανίκανους, άχρηστους, ανεγκέφαλους, επικινδύνους…. «υπεύθυνους»….Κανονικά θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι ευθύνονται για την εγκατάλειψη και καταστροφή του αρχαίου θεάτρου της Δωδωνης….αλλα προφανώς κανείς δε νοιάζεται γι`αυτό.
  Εκατομμύρια  πετιούνται κάθε χρόνο σε «υποδομές» όπως γήπεδα ποδοσφαίρου, πλατείες που γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται , λαμπιόνια και κλαρινοφιέστες , τουριστική προβολή της Ηπείρου με τσάμπα ταξιδάκια στο εξωτερικό που δεν αποφέρουν τίποτα μιας και οι υποδομές στην Ήπειρο είναι από ανύπαρκτες έως αόρατες…..Και σας μάρανε η πολιτιστική πρωτεύουσα…(το «Πνευματικό» μας Κέντρο, έφερε δυο φορές τον Σεφερλή!!!ενω πληρώσαμε και 2.500 ευρώ  για την εκδήλωση αφιέρωμα για τα 50 χρόνια του ΠΑΣ Γιαννινα….που προσέλκυσε 30 άτομα!!!!)ενώ βγήκαμε να πανηγυρίσουμε για τα τσάρτερ που φέρνουν τουρίστες στην Αλβανία!!!!και το ότι μπήκαμε στο βιβλίο γκινες…επειδή μια παρέα, χόρευε σάλσα στην πλατεία για 7 λεπτά!!!!!Τέτοιοι είμαστε, τέτοιους ψηφίζουμε …καλά μας κάνουν .
Η λέξη παιδεία είναι η λέξη κλειδί…..κι εμείς έχουμε χάσει όλα τα κλειδιά στον τόπο μας…Καληνυχτα μας
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ